Ohlédnutí za rokem 2023 na Agronomické fakultě

29. 12. 2023

V závěru roku 2023 přinášíme tradiční souhrn toho nejzásadnějšího a nejzajímavějšího, co se v uplynulém roce událo na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Fakulta otevřela nový studijní program Pivovarství a sladařství
Pro akademický rok 2023/2024 otevřela Agronomická fakulta nový profesně zaměřený program Pivovarství a sladařství. Bakalářské studium orientované na výchovu nové generace pivovarníků je v Česku v mnoha ohledech unikátní. Nabízí několik týdnů praxe, zázemí univerzitního pivovaru a méně teoretických předmětů tak, aby se studentky a studenti mohli naplno věnovat výrobní oblasti.

Oslavy připomněly kulaté výročí otevření pavilonů M a X
V květnu uplynulo deset let od otevření Mendelova biotechnologického pavilonu (M) a pavilonu X uvnitř univerzitního areálu. V rámci oslav mohli zaměstnanci a studující absolvovat komentované prohlídky pavilonu M s autorem koncepčního návrhu obou budov, architektem Janem Chlupem. Součástí dne bylo také požehnání univerzitnímu pivovaru, který nově nese jméno JOHANN.

Nová digitální laboratoř umožní výuku s využitím virtuální reality
Na Agronomické fakultě vzniká digitální vodní laboratoř, která se stane součástí evropské sítě center využívajících různé typy rozšířené reality k výuce budoucích expertů ve vodním hospodářství. Díky novým technologiím budou studující schopni sdílet informace s digitální laboratoří v jiném centru, mohou se zúčastnit přednášek, pracovat na společných projektech a seznámí se s vybavením, které využívají kolegové na jiných univerzitách.

Cenu rektora získaly dvě zástupkyně Agronomické fakulty
Sedm zaměstnanců a studujících obdrželo v září Cenu rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků v oblasti aplikace nanotechnologií. Laureátkou se stala také plážová volejbalistka, vítězka Evropských univerzitních her Daniela Resová.

Zástupci Agronomické fakulty bodovali ve studentských soutěžích
V letošním roce byli studentky a studenti Agronomické fakulty úspěšní v řadě soutěží a stipendijních programech. Ocenění získali například v soutěži Věda pro zemi, v soutěži o Studentskou cenu Selgenu, v Soutěži prací mladých fyziků, v Soutěži studentských prací se vztahem k životnímu prostředí a ekologii v Jihomoravském kraji, v soutěži Falling Walls Lab, v soutěži ArcGIS StoryMaps Competition nebo programu Brno Ph.D. Talent.

Mezinárodní konference MendelNet se konala už potřicáté
Třicet let od svého vzniku oslavila na podzim mezinárodní konference Ph.D. studentů – MendelNet. Na půdě Agronomické fakulty se sešlo téměř 80 účastníků z několika českých i zahraničních univerzit. Jubilejní 30. ročník konference si ponechal soutěžní charakter. Z přihlášených prací vybraly odborné komise sedm absolutních vítězů soutěže.

Součástí roku byla už tradičně řada akcí pro veřejnost
Na Polní pokusné stanici v Žabčicích se uskutečnily dva tradiční polní dny organizované Agronomickou fakultou – MendelAgro 2023 a MendelSun 2023. Zástupci fakulty nechyběli ani na dalších polních dnech, veletrzích AnimalTech, Země živitelka, Flora Olomouc a Gaudeamus. S prací našich vědkyň a vědců se zájemci mohli seznámit například na Festivalu vědy, Noci vědců nebo při přednáškách ve VIDA centru.

Univerzita spustila Klub absolventů MENDELU
V prosinci spustila Mendelova univerzita v Brně přihlašování do Klubu absolventů MENDELU. Zaregistrovaní členové získají řadu výhod. Například slevy u partnerských organizací, pozvánky na speciální akce pro členy klubu a odebírat mohou také pravidelný newsletter s novinkami.

Dění na fakultě přibližuje nový podcast V zorném poli
Nový podcast Agronomické fakulty s názvem V zorném poli představuje odlehčenou formou témata z univerzitního prostředí, výzkumy z oblasti nejen udržitelné produkce potravin a přibližuje dopady vědecké práce na každodenní život společnosti. V roce 2023 vyšlo prvních osm epizod.

Vědkyně a vědci představili řadu aktuálních výzkumů
Mikrořasy by ve vesmíru mohly sloužit k výrobě biopaliva. Vědci vyvinuli náhradu antibiotik pro zvířata na bázi přírodních látek. Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie. Student zkouší vyrobit hnojivo z odpadu vyprodukovaného v recirkulačních chovech ryb. Vědci testují využití kávové sedliny při čištění odpadní vody. Zaniklé obce připomenou dvě nové naučné stezky. Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu rostlin. Experti hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných třapatkovek. Vědci zkouší podpořit biodiverzitu v mokřadech. Rybáři MENDELU budou kontrolovat udržitelný chov ryb. Vědci vyvíjejí přenosnou laboratoř pro detekci infekčních onemocnění.

Zajímá vás více?
Další články najdete v archivu aktualit.

Více aktualit

Všechny aktuality