„Dnes je o půdu boj, protože je to zdroj jistých peněz z plošných dotací a díky tomu začínající zemědělci nemohou často půdu k pronájmu získat, protože je vázána dlouhodobými smlouvami s existujícími zemědělci,“ uvádí Hejduk. Podle katastru je u nás 4 200 tisíc hektarů zemědělské půdy. Na většinu z ní (3 524 tisíc ha) berou zemědělci dotace. „Pro jednodušší představu o významu této plochy, jedná se o zhruba polovinu plochy celého území České republiky,“ doplňuje Hejduk.
Přibližně 70 % zemědělské půdy obdělávají lidé, kteří ji nevlastní. Nejedná se přitom pouze o drobné vlastníky, ale i o velké držitele půdy, jako jsou různé fondy nebo například církev. „Nájmy jsou většinou víceleté. Obvyklá doba nájmu je 5-10 let s tím, že výpovědní doba je minimálně 1 rok, ale může být i 10 let. Vlastníci jsou motivováni k podpisu delší výpovědní lhůty vyšší cenou nájmu. Bývají ale i smlouvy na 20 let s výpovědní dobou 20 let, což je pro vlastníky značně nevýhodné. Také často dochází k tomu, že smlouvy jsou sepsány tak, že pokud vlastník smlouvu nevypoví a nepožaduje úpravu nevýhodných podmínek, smlouva automaticky pokračuje s další dlouhodobou výpovědní lhůtou,“ vysvětluje Hejduk.
Vztah vlastníků k půdě značně ovlivňuje to, zda majitelé bydlí v místě, kde půdu mají či nikoliv. „Ti, co v místě bydlí, většinou sledují, co se s jejich půdou děje a často si kladou od nájemců podmínky. Například nechtějí, aby se na jejich pozemcích pěstovala kukuřice, která způsobuje erozi, nebo požadují pravidelné hnojení hnojem a vápnění,“ říká Hejduk.
Termín pro výpověď smlouvy
Pokud chce vlastník vypovědět pachtovní smlouvu s výpovědní dobou jeden rok, musí to udělat do konce září. Nájem pak končí k 1. říjnu následujícího roku. Nyní je proto ideální čas zvážit, zda smlouvu prodloužit či vypovědět nebo upravit podmínky. Posílit informovanost vlastníků má pomoci projekt Nadace partnerství Živá půda. Vlastníkům radí, jak by se na půdě mělo hospodařit, aby docházelo ke zlepšení úrodnosti půdy.
„Často jsme totiž svědky její degradace, zejména na jižní Moravě, kde klesá bonita půdy zejména v důsledku eroze a absence organického hnojení a pěstování zlepšujících plodin. Půda je živý organismus, a když po ní šlapeme, ani si neuvědomujeme, že v každé lžíci půdy je více organismů, než je lidí na Zemi. Bohužel si půda nechá dlouho špatné zacházení líbit, často více, než deset let. Jakmile se ale některé její parametry dostanou do určitého kritického stavu, klesne rychle její úrodnost a návrat do původního stavu je velmi dlouhodobý a drahý. Projekt Živá půda proto považuji za velmi důležitý, protože je to způsob, jak donutit špatně hospodařící podniky, aby změnily svůj přístup k půdě z kořistnického na udržitelný,“ uvádí Hejduk.
Podle něj v minulosti zemědělské podniky často dokonce vyhrožovaly vlastníkům, že pokud budou chtít zvýšit nájem, nebo si klást jiné podmínky, nechají jim půdu, ať si na ní hospodaří sami. Toho se lidé většinou zalekli a podepsali cokoliv. „To se změnilo po vstupu do EU, kdy se začaly vyplácet dotace na plochu, které v současnosti dosahují c. 5 600 kč/ha ročně,“ říká Hejduk. Pokud má podle něj vlastník zájem o stav své půdy a sám se nechystá hospodařit, měl by sledovat, zda se současný uživatel k půdě chová jako správný hospodář. Půdu by měli zemědělci jednou za 4-5 let vápnit, hnojit statkovými hnojivy a měly by se na ní objevovat zlepšující plodiny, jako je vojtěška nebo jetel. Vlastníci přitom většinou stav svého majetku ani nezjišťují. Někteří ani neví, kde se nachází, což je často případ dědiců. „Zajímá je většinou jen cena nájmu, popřípadě to, zda se dá pozemek prodat jako stavební, za mnohem vyšší cenu,“ dodává Hejduk.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Stanislav Hejduk, Ph.D., tel.: 731 454 363, e-mail: stanislav.hejduk@mendelu.cz, Ústav výživy zvířat a pícninářství (AF)
Projekt Nadace partnerství Živá půda: https://www.nadacepartnerstvi.cz/Co-delame/Projekty/Ziva-puda
Více aktualit
-
Vzhledem k vážné povodňové situaci na rozsáhlém území ČR vedení Agronomické fakulty MENDELU především vyjadřuje účast všem, kteří jsou aktuální situací zasaženi, a děkuje všem, kteří se zapojili do dobrovolnických a dalších aktivit k prevenci škod…15. 9. 2024
-
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který…29. 8. 2024 -
Při pokusech na polní stanici pomáhá od letoška malý robot
Na polní pokusné stanici v Žabčicích od letoška pomáhá univerzální autonomní robot. Vědci z Agronomické fakulty jej využívají hlavně k vytváření několika desítek kilometrů uliček v maloparcelních pokusech. Robot tak ušetří ročně personálu desítky…20. 8. 2024 -
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha – a to na části budovy C, kde sídlí Agronomická fakulta. Přípravy začaly v letních měsících. Jde o další prvek, který univerzita realizuje v rámci dlouhodobě…8. 8. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024 -
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024