Při výuce svalové soustavy skotu využívají studenti Agronomické fakulty MENDELU nezvyklou pomůcku. K dispozici mají preparát krávy, jejíž tělo vědci před padesáti lety zakonzervovali a obnažili její svalovinu. Po generace se na modelu učili a učí budoucí zootechnici a potravináři. K vidění bývá preparát také na akcích pro veřejnost, například v rámci programu Noci vědců na Mendelově univerzitě v Brně.
S nápadem vytvořit ve své době unikátní preparát kravské svaloviny přišli na počátku 60. let 20. století profesor Arnošt Hampl a docent Karel Jelínek, oba tehdy působící na Agronomické fakultě. „Koupili jsme krávu v JZD a dovezli ji na anatomickou pitevnu, což byla místnost v prostorách dnešní knihovny. Zvíře jsme umyli a vše připravili na jeho zafixování,“ popisuje dnes osmaosmdesátiletý Karel Jelínek.
Na pitevně vědci krávu uspali a v narkóze jí odpustili krev z hrdelnice, zatímco krkavicí do krevního řečiště náhradou pumpovali fixační roztok složený z formaldehydu, glycerinu a fenolu. „Je to v literatuře běžně popsaná metoda. Dnes už se to dělá jinak, ale tehdy se postup k fixaci nabízel,“ říká Jelínek. Takto aplikovaný roztok se postupně dostal do všech svalů i orgánů, a krávu zafixoval, aby nedošlo k rozkladu.
Zvíře následně vědci postavili do fyziologické polohy, upevnili na závěsné zařízení a začali odstraňovat vše, co by mohlo studentům bránit při sledování svaloviny. „Ve třech lidech nám práce zabrala zhruba tři týdny. Je to náročné, pinzetou a skalpelem se musí opatrně upravit povrch. Odpreparovali jsme podkožní vazivo, tuk a povázky, aby se odhalily svaly a šlachy. Dneska už by si s tím asi nikdo hrát nechtěl,“ zamýšlí se autor preparátu.
Přes všechnu píli se však fixace napoprvé stoprocentně nezdařila, a tak počátkem 70. let vědci celý proces zopakovali. Preparát, který dnes studenti aktivně využívají, je tedy už druhý v pořadí. O model se v současnosti starají pracovníci Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat. „Udržujeme preparát zakonzervovaný tak, aby neplesnivěl. Kráva se vytahuje z bazénu s formalinem jen jednou do roka při praktických cvičeních, která trvají několik dní. Poté se zase ošetří, uskladní a v uvozovkách rok odpočívá,“ vysvětluje profesor Zbyšek Sládek. Výjimku tvoří vědecko-popularizační akce. Návštěvníci tak mohou model přezdívaný kráva Žofka vidět například na Noci vědců na MENDELU.
Díky dobré péči využívají model celé krávy studenti napříč generacemi. Přesto vědci nevylučují možnost, že by zhotovili preparát nový. „Pravdou je, že je to náročné. Klidně bych se toho ale jako odborný garant ujal a mohli bychom přizvat i pana docenta Jelínka, aby nám s přípravou po teoretické stránce pomohl,“ dodává Sládek.
Kontakt pro bližší informace: prof. MVDr. Zbyšek Sládek, Ph.D., +420 545 133 151, zbysek.sladek@mendelu.cz, Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU
Foto: archiv Karla Jelínka
Dobové snímky z procesu přípravy preparátu si mohou prohlédnout čtenáři v prvním čísle nového časopisu Agronomické fakulty af.magazín, které vyjde v druhé polovině září.
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023
-
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023 -
Vědci vyvíjí nová hnojiva pro období sucha, rostlinám by měla řízeně dodávat…
Překonat stres vyvolaný suchem by rostlinám mohla pomoci nová hnojiva, která vyvíjí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Přípravky založené na přírodní bázi by měly plodinám řízeně dodávat živiny…27. 6. 2023