Při výuce svalové soustavy skotu využívají studenti Agronomické fakulty MENDELU nezvyklou pomůcku. K dispozici mají preparát krávy, jejíž tělo vědci před padesáti lety zakonzervovali a obnažili její svalovinu. Po generace se na modelu učili a učí budoucí zootechnici a potravináři. K vidění bývá preparát také na akcích pro veřejnost, například v rámci programu Noci vědců na Mendelově univerzitě v Brně.
S nápadem vytvořit ve své době unikátní preparát kravské svaloviny přišli na počátku 60. let 20. století profesor Arnošt Hampl a docent Karel Jelínek, oba tehdy působící na Agronomické fakultě. „Koupili jsme krávu v JZD a dovezli ji na anatomickou pitevnu, což byla místnost v prostorách dnešní knihovny. Zvíře jsme umyli a vše připravili na jeho zafixování,“ popisuje dnes osmaosmdesátiletý Karel Jelínek.
Na pitevně vědci krávu uspali a v narkóze jí odpustili krev z hrdelnice, zatímco krkavicí do krevního řečiště náhradou pumpovali fixační roztok složený z formaldehydu, glycerinu a fenolu. „Je to v literatuře běžně popsaná metoda. Dnes už se to dělá jinak, ale tehdy se postup k fixaci nabízel,“ říká Jelínek. Takto aplikovaný roztok se postupně dostal do všech svalů i orgánů, a krávu zafixoval, aby nedošlo k rozkladu.
Zvíře následně vědci postavili do fyziologické polohy, upevnili na závěsné zařízení a začali odstraňovat vše, co by mohlo studentům bránit při sledování svaloviny. „Ve třech lidech nám práce zabrala zhruba tři týdny. Je to náročné, pinzetou a skalpelem se musí opatrně upravit povrch. Odpreparovali jsme podkožní vazivo, tuk a povázky, aby se odhalily svaly a šlachy. Dneska už by si s tím asi nikdo hrát nechtěl,“ zamýšlí se autor preparátu.
Přes všechnu píli se však fixace napoprvé stoprocentně nezdařila, a tak počátkem 70. let vědci celý proces zopakovali. Preparát, který dnes studenti aktivně využívají, je tedy už druhý v pořadí. O model se v současnosti starají pracovníci Ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat. „Udržujeme preparát zakonzervovaný tak, aby neplesnivěl. Kráva se vytahuje z bazénu s formalinem jen jednou do roka při praktických cvičeních, která trvají několik dní. Poté se zase ošetří, uskladní a v uvozovkách rok odpočívá,“ vysvětluje profesor Zbyšek Sládek. Výjimku tvoří vědecko-popularizační akce. Návštěvníci tak mohou model přezdívaný kráva Žofka vidět například na Noci vědců na MENDELU.
Díky dobré péči využívají model celé krávy studenti napříč generacemi. Přesto vědci nevylučují možnost, že by zhotovili preparát nový. „Pravdou je, že je to náročné. Klidně bych se toho ale jako odborný garant ujal a mohli bychom přizvat i pana docenta Jelínka, aby nám s přípravou po teoretické stránce pomohl,“ dodává Sládek.
Kontakt pro bližší informace: prof. MVDr. Zbyšek Sládek, Ph.D., +420 545 133 151, zbysek.sladek@mendelu.cz, Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat AF MENDELU
Foto: archiv Karla Jelínka
Dobové snímky z procesu přípravy preparátu si mohou prohlédnout čtenáři v prvním čísle nového časopisu Agronomické fakulty af.magazín, které vyjde v druhé polovině září.
Více aktualit
-
Posunout se o krok dál na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity v Brně společně se studentským týmem YSpace…2. 3. 2023
-
Vědecký tým z MENDELU bude zkoumat roli žen ve venkovském životě
Mendelova univerzita v Brně je součástí evropského projektu, který se v deseti zemích zaměří na posílení role žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt Horizont, který financuje Evropská komise, bude kombinovat různé metody výzkumu.…22. 2. 2023 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy roste, energetické krizi navzdory
Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na…20. 2. 2023 -
Na celouniverzitním dni otevřených dveří uchazeči poznají i nový program…
MENDELU poprvé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 3. února prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…31. 1. 2023 -
Mikrořasy by ve vesmíru mohly sloužit k výrobě biopaliva, čištění vody i jako…
Dopady kosmické radiace a UV záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Minulý rok odborníci vyslali do stratosféry sondu, která nesla několik desítek vzorků těchto mikroorganismů.…10. 1. 2023 -
Ohlédnutí za rokem 2022 na Agronomické fakultě
Spolu s tím, jak se rok 2022 nachýlil ke svému konci, přinášíme souhrn toho nejzásadnějšího a nejzajímavějšího, co se v uplynulém roce na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně událo. Fakulta dvakrát volila nového děkanaV …28. 12. 2022 -
S obnovou půdy po požárech mohou pomoci rostliny
Požáry v posledních letech stále častěji postihují i oblast střední Evropy. Vzhledem k umístnění v mírném klimatickém pásu jim ale až donedávna málokdo věnoval větší pozornost. Dlouhodobě se na ně zaměřuje tým odborníků z …20. 12. 2022 -
Vědci konstruují chytré popelnice na míru. Umí varovat před požárem i ohlásit,…
Na vývoj chytrých popelnic, které jsou přizpůsobené specifickým potřebám měst, obcí a firem, se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Mezi požadavky patří například to, aby se kontejnery daly sledovat pomocí GPS nebo dokázaly…13. 12. 2022 -
Vědci pomůžou přivést turisty na méně navštěvovaná místa
Vědci pomohou obcím i krajům při strategickém plánování kulturního cestovního ruchu. Inspirací budou i osvědčené postupy z míst v jiných zemích, kde řeší podobné výzvy. Cílem mezinárodního projektu, který v prosinci po třech letech končí, bylo…25. 11. 2022 -
Mezinárodní konference MendelNet se po dvou letech znovu konala prezenčně
Po dvouleté odmlce spojené s covidovými opatřeními se dnes na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně znovu uskutečnila v prezenčním režimu mezinárodní konference Ph.D. studentů – MendelNet. Na letošní 29. ročník se zaregistrovalo…9. 11. 2022