Ve středu 16. července se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy. Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006!
O ocenění značky Regionální potravina usilovalo 169 výrobků od 46 výrobců.
A kdo letos zvítězil? Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje:
Masné výrobky tepelně opracované
Vítězem se stal Uzený špek z boků, výrobce: Bedřich Vlach
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a plokonzervy
Vítězem se stala Paštika Švestková s Rumem a tymiánem, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o.
Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr přírodní dlouho zrající, výrobce: Markéta Palánová
Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková.
Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stal Koláč ze skanzenu, výrobce: Martina Harnošová
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Větrník, výrobce: JK CUKRÁRNA s.r.o.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Vítězem se stala Tuřanská zelná šťáva, výrobce: AGRO Brno-Tuřany, a.s.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se stal Znojemské kdoule extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová
Ostatní
Vítězem se staly Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o.
Slavnostní vyhlášení proběhne 30. srpna 2020 na jihomoravských dožínkách, které se letos poprvé uskuteční v Hodoníně.
pro vás
Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, není vám lhostejná kvalita potravin, rádi byste se stali odborníky, kteří budou schopni zabezpečit produkci jakostních a zdravotně nezávadných potravin a v budoucnu se stali např. také hodnotileli soutěže Regionální potravina, můžete tuto oblast studovat na naší Agronomické fakultě. Přihlášku do magisterského studia oboru Jakost a zdravotní nezávadnost potravin – vyhlášeno druhé kolo přijímacího řízení – si můžete podat do 31. 7. 2020.
Více aktualit
-
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025
-
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v…
Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce…5. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Před rokem nás opustil profesor Vojtěch Adam
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025 -
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025