Aktuality

Právě se můžeš hlásit na…

1. 2. až 31. 7. 2025: Stáž u Stálého představitele ČR při OSN v Římě (deadline pro přihlášení 8. 9. 2024)

Leden – Červen 2025: 2025 Spring Exchange Program on Veterinary Medicine, Animal Productions and Zootechnics, Rouen Campus, Normandy, FRANCE, za program celkem 30 ECTS, kontakt: natalia.neau@unilasalle.fr (deadline pro přihlášení 1. 10. 2024)

23. až 25. 9. 2024: EFSA – 2024 Parma Summer School – Utváření budoucnosti potravinových systémů: dnešní aplikace a budoucí perspektivy umělé inteligence (deadline pro přihlášení 28. 6. 2024)

29. 8. až 27. 9. 2024: International Summer Course, Justus Liebig University Giessen (deadline pro přihlášení 15. 7. 2024)

CCE – Americký vládní program pro mladé lídry z řad absolventů Bc. a NMgr. programů (deadline pro přihlášení 2. 7. 2024)

Mexiko – studijní nebo výzkumné pobyty, 5-10 měsíců (deadline pro přihlášení 10. 6. 2024)

12. až 13. 9. 2024: Biotechnical Science PhD Days 2024, University of Zagreb Faculty of Agriculture (deadline pro přihlášení 3. 6. 2024)

Další informace

Prezentace ze semináře o možnostech zahraničního studia (14. 11. 2023)
(Seminář: Přemýšlíte o studiu/práci v zahraničí?)

Podrobné informace ke všem studijním pobytům a zahraničním stážím najdeš na webu Zahraničního oddělení MENDELU.

• Sleduj taky Instagram Zahraničního oddělení nebo se přihlas k Odběru novinek v UIS.

Studijní pobyty

Na studijní pobyt (Erasmus+, Bilaterální dohody, Kreditová mobilita) se můžeš přihlásit 1x až 2x do roka v rámci výběrového řízení. Aktuální termíny najdeš v tabulce „Kdy se přihlásit“ níže na stránce.

Detailní informace o průběhu výběrového řízení a postupy k vyřízení před-odjezdové a po-odjezdové administrace najdeš na webu Zahraničního oddělení MENDELU (vybírej konkrétní program – Erasmus+, Bilaterální dohody nebo Kreditová mobilita).

  1. Vyber si univerzitu:
  2. Vyplň Learning Agreement Proposal.
    • U Erasmu je možné si vybrat 4 různé univerzity, u Bilaterálních dohod 3 různé univerzity – pořadí je dle preference.
    • Pozor: Studující je povinen si zapsat odborné předměty v minimální výši 18 ECTS kreditů (nepočítá se jazyk a sport). 
  3. Podej si v UIS elektronickou přihlášku (Portál studenta – Moje studium – Moje zahraniční studium – Podání přihlášky na výměnný pobyt).
    • Součástí výběrového řízení je absolvování univerzitní jazykové zkoušky z cizího jazyka na úrovni B2.
  • Po získání nominace na zahraniční pobyt se řiď instrukcemi v sekci „Před mobilitou“ na stránkách Zahraničního oddělení MENDELU (vybírej konkrétní program – Erasmus+, Bilaterální dohody nebo Kreditová mobilita).
  • Informace pro studující z AF: Jak si vyplnit studijní smlouvu (Learning Agreement) a nechat si uznat předměty (bude doplněno).
  • V průběhu mobility a po návratu ze studijního pobytu se řiď pokyny v sekcích „Během mobility“ a „Po mobilitě“ na stránkách Zahraničního oddělení MENDELU (vybírej konkrétní program – Erasmus+, Bilaterální dohody nebo Kreditová mobilita).
  • Za originály dokumentů, které je nutné dodat po mobilitě, se považují:
    • A: originály v papírové podobě s podpisem, datem a razítkem od zahraničního koordinátora,
    • B: dokumenty zaslané v elektronické podobě (scany) e-mailem, a to přímo od zahraničního koordinátora na fakultu (zahraniční referentce) anebo na rektorát (zahraniční oddělení).
  • Před každým pobytem v zahraničí je nutné si podat návrh na vyslání a zaplatit pojištění: Návrh na vyslání – vyplnit v UIS (E-agenda/Zahraniční cesty). Data mobility jsou včetně cesty. Na základě návrhu bude sjednáno cestovní pojištění pro cesty do zahraničí na celou dobu pobytu (student je povinen mít univerzitní pojištění). Po schválení v UISu referentkou je třeba pomocí platební brány zaplatit (Portál Studenta / Financování studia; více informací na stránkách Zahraničního oddělení MENDELU). 
  • Před studijním pobytem v zahraničí je potřeba u své studijní referentky požádat o zápis do semestru bez kreditů (budou ti uznány po návratu).
  • Uznávání kreditů po návratu probíhá skrze Kontaktní centrum (OBECNÁ žádost (000_Z) anebo ŽÁDOST o UZNÁNÍ PŘEDMĚTŮ  (009_Z) s přiloženým Transcript of Records).

Praktické stáže

Na praktickou stáž (Erasmus+ Evropa) je možné se hlásit průběžně po celý rok, nejméně však 2 měsíce před plánovaným začátkem stáže. Na stáže v rámci Kreditové mobility a Bilaterálních dohod se můžeš přihlásit 1x až 2x do roka v rámci výběrového řízení. Aktuální termíny najdeš v tabulce „Kdy se přihlásit“ níže na stránce.

Detailní informace o průběhu výběrového řízení a postupy k vyřízení před-odjezdové a po-odjezdové administrace najdeš na webu Zahraničního oddělení MENDELU (vybírej konkrétní program – Erasmus+, Bilaterální dohody nebo Kreditová mobilita).

  1. Najdi si firmu/instituci, která tě přijme na stáž.
  2. Získej od zaměstnavatele akceptační dopis.
  3. Podej si přihlášku v Kontaktním centru:
    • Erasmus+ (v rámci Evropy): e-Agenda/ Kontaktní centrum/ Hledám řešení/ 104_Z: Přihláška na praktickou stáž: nejméně 2 měsíce před plánovaným výjezdem! 
  4. Přečti si informace níže k pokynům pro Bc./NMgr. studenty (absolvování povinné praxe formou zahraniční stáže) nebo Ph.D. studenty (různé varianty zahraničních stáží).
  • Zahraniční stáž si můžeš nechat uznat jako povinnou praxi,
    • podrobné pokyny pro uznání předmětu Praxe (bakalářská, diplomová, provozní) najdeš na stránce Povinná praxe, v sekci Zvláštní případy praxe a výjimky.

D-ZAHRS Zahraniční stáž – 4 týdny/min. 30 dní (20 kreditů)
ZAHRS 1-4 Zahraniční stáž nad rámec povinné stáže – 5 kreditů za 1 týden/min. 5 pracovních dní (max. 20 kreditů)

Podrobné instrukce k přihláškám a administrativě: https://international.mendelu.cz/chci-vyjet/.

Postup před absolvováním zahraniční stáže:

• Prostřednictvím aplikace Kontaktní centrum v UIS (000_Z: Obecná žádost) student podá žádost s přílohou Traineeship Agreement;

•dokument musí obsahovat:
-navrhovaný termín konání stáže, předběžná témata činností;
-podpis studenta a školitele a potvrzení přijímající organizace (razítko, podpis);

• zahraniční stáž musí být vykonávána v oboru stejném nebo příbuzném k zaměření studijního programu;

•žádost je předána k vyřízení příslušné studijní referentce a je schvalovaná proděkanem pro zahraniční studia;

• po schválení stáže v KC má student povinnost před cestou podat návrh na vyslání: NÁVRH NA VYSLÁNÍ – POSTUP a zaplatit pojištění: Pojištění – Programme.

Po absolvování zahraniční stáže:

• Prostřednictvím aplikace Kontaktní centrum v UIS (000_Z: Obecná žádost) student podá žádost s přílohou Traineeship Certificate;

• dokument musí obsahovat:
– přesný termín konání stáže, detailnější popis činností, evaluaci;
– potvrzení přijímající organizace;

• žádost o uznání stáže je předána k vyřízení příslušné studijní referentce a je schvalovaná proděkanem pro zahraniční studia;

• studijní referentkou bude bezprostředně po schválení žádosti proděkanem pro zahraniční studia udělen zápočet/adekvátní počet kreditů dle studijního katalogu.

• Při podávání Obecné žádosti v KC – student doplňuje v textové části žádosti v Kontaktním centru důvod pro udělení výjimky neabsolvovat zahraniční stáž po dobu souvislých 4 týdnů;

• administrace stejná jako u varianty „B“;

• uznání studijní povinnosti (D-ZAHRS, stáž 4 týdny) proběhne až po splnění všech 4 týdnů prostřednictvím KC.

  • Podporovány jsou stáže v délce minimálně 1 měsíc (přesně 30 dní, začátek ani konec stáže nesmí padnout na dny víkendu), ideálně však 2 měsíce a více.
  • Kratší stáže jsou možné v rámci kreditové mobility (5-30 dní), ale pouze výjimečně.
  • Před každým pobytem v zahraničí je nutné si podat návrh na vyslání a zaplatit pojištění: Návrh na vyslání – vyplnit v UIS (E-agenda/Zahraniční cesty). Výjezd specifikujte jako 99 / Erasmus Plus – Studijní pobyt, data mobility jsou včetně cesty. Na základě návrhu bude sjednáno cestovní pojištění pro cesty do zahraničí na celou dobu pobytu (student je povinen mít univerzitní pojištění). Po schválení v UISu referentkou je třeba pomocí platební brány zaplatit (Portál studenta/Financování studia; více info na stránkách Zahraničního oddělení MENDELU). 
  • Před absolvováním praktické stáže v zahraničí je potřeba požádat o schválení skrze Kontaktní centrum (instrukce k jednotlivým stupňům studia a typu/formy praktické stáže jsou uvedeny výše).
  • Za originály dokumentů, které je nutné dodat po mobilitě, se považují:
    • A: originály v papírové podobě s podpisem, datem a razítkem od zahraničního koordinátora,
    • B: dokumenty zaslané v elektronické podobě (scany) e-mailem a to přímo od zahraničního koordinátora na fakultu (zahraniční referentce) nebo na rektorát (zahraniční oddělení).
  • Uznávání kreditů za praktickou stáž po návratu probíhá skrze Kontaktní centrum (podání žádosti s přiloženým Certifikátem o absolvovaní stáže).

Kdy se přihlásit

Mobilitatermín výběrového řízenítermín výjezdu
Studijní pobyty Erasmus+11. 12. 2023 – 29. 1. 2024ZS nebo LS následujícího akademického roku
Praktické stáže Erasmus+v průběhu roku, nejméně 2 měsíce před plánovaným výjezdem
Bilaterální dohody (pobyty i stáže)11. 12. 2023 – 29. 1. 2024

1. 5. 2024 – 26. 5. 2024
zbývající část téhož kalendářního roku

následující kalendářní rok

Možnosti výjezdů na MENDELU

Studijní pobyty, praktické stáže, letní školy a konference i výzkumné pobyty pro Ph.D. studující. To vše můžeš zažít díky programům Erasmus+, Erasmus+ Kreditová mobilita, CEEPUS nebo bilaterálním dohodám.

Chci to prozkoumat

Referát pro zahraniční mobility AF MENDELU

Mgr. et Mgr. Eva Klepáčková
Odborná administrativní pracovnice pro zahraniční agendu
Děkanát AF, budova C – přízemí

Contact person
doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Proděkan pro vnější vztahy a internacionalizaci


Department coordinator