V soutěži o nejlepší závěrečné práce s názvem Věda pro zemi letos uspěli tři studenti Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Porota ocenila bakalářské práce věnované problematice revitalizace zemědělských půd a hodnocení reakce odrůd pšenice na sucho. Mezi diplomovými pracemi zaujalo téma vlivu změny techniky krmení na užitkovost dojnic. Soutěž každoročně vyhlašuje Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd. Letošní ročník se zaměřil na proso a další běžné i netradiční obiloviny.
Student zemědělského inženýrství Jan Vavřina se ve své bakalářské práci věnoval vývoji půdy pod vlivem zemědělské činnosti. „Člověk se zaměřuje pouze na jednu půdní funkci a tou je produkce, což je logické, ale zároveň s tímto zaměřením dochází k degradaci ostatních půdních funkcí, které jsou však nezbytné pro celý půdní ekosystém,“ říká Vavřina.
Jeho výzkum ukázal, že zemědělsky využívané půdy mají nižší stabilitu půdních agregátů, objemovou hmotnost i obsah amonné formy dusíku oproti kontrolní půdě. V návaznosti na svá zjištění popsal Vavřina možná opatření, která by pomohla kondici půdy zlepšit – ať už jde o problémy s erozí, ztrátou organické hmoty nebo nestabilitou půdních agregátů.
„Práce měla za cíl poukázat na nutnost změny způsobu hospodaření. Každá půda je jiná, ale principy, které byly v práci popsány, fungují už dnes napříč světem. Výsledky mohou pomoci k pochopení půdy jako ekosystému. Na to, že je půda ekosystémem, se v praxi bohužel zapomíná,“ dodává Vavřina.
Studentka agroekologie Karolína Sodomová se zaměřila na reakce vybraných odrůd pšenice seté na sucho. „V bakalářské práci jsem se věnovala měření aktivity vybraných genů, které jsou zapojeny do reakce rostliny, pokud je stresována nedostatkem vody. Intenzitu exprese genů jsem porovnávala u dvou odrůd pšenice ozimé, což poukázalo na jejich velké rozdíly v citlivosti na stres suchem,“ říká Sodomová.
Poznatky by podle studentky mohly pomoci s odhadováním citlivosti jednotlivých odrůd na sucho a s výběrem vhodné odrůdy pro konkrétní podmínky na poli. „Správně zvolená odrůda v daném regionu minimalizuje ztráty způsobené různými abiotickými faktory, protože pokud má rostlina dostatek vody, je odolnější i vůči ostatním disturbancím,“ přibližuje Sodomová.
Absolventka krmivářství Zora Konupková se zabývala tématem vlivu změny techniky krmení jadrné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a tělesnou kondici dojnic. „Zjištění bylo takové, že menší množství jadrné krmné směsi podávané při dojení v dojicím robotu pozitivně ovlivnilo bachorové prostředí a bachorovou fermentaci a došlo k vyrovnání kondičního skóre u celého stáda,“ říká Konupková.
Získaná ocenění studenty těší. „Díky vítězství v soutěži mám zase o trochu více pootevřené dveře vědy. Článek o mé práci budu nyní publikovat v impaktovaném časopisu od České akademie zemědělských věd, která nám nabídla i spolupráci do budoucna,“ dodává Sodomová.
Výsledky soutěže Věda pro Zemi 2023
- Bakalářské práce
- 2. místo – Bc. Jan Vavřina, Revitalizace zemědělských půd
- 3. místo – Bc. Karolína Sodomová, Hodnocení reakce odrůd pšenice seté k suchu metodami molekulární biologie
- Diplomové práce
- 3. místo – Ing. Zora Konupková, Vliv změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a BCS dojnic
Více aktualit
-
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025
-
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025