Na konci června hodnotily odborné komise vzorky přihlášené do jihomoravských potravinářských soutěží – 13. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Ocenění si výrobci převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v nedělí 28. srpna.
Do letošního ročníku se přihlásilo 33 výrobců s 154 výrobky. Nejprve soutěžili v 9 kategoriích o značku Regionální potraviny a následně byly ohodnocené výrobky přiřazeny ke 12 kategoriím systému soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina JMK pro rok 2022 získaly výrobky:
1. Masné výrobky tepelně opracované: PODKOVA – JOSEF JŮZA
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: PANENKA S RŮŽOVÝM PEPŘEM – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ ŠTULPOVI
3. Sýry včetně tvarohu: BIO ČERSTVÝ SÝR – MARKÉTA ŠEDIVÁ
4. Mléčné výrobky ostatní: TUČIBOMBA – VERONIKA KROPÁČKOVÁ
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: KAVÁRENSKÝ KOLÁČ – PRIFILOM
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: LASKONKA S KARAMELOVÝM KRÉMEM – MARTINA HARNOŠOVÁ
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: NEKTAR MERUŇKA – FARMA U TŘÍ DUBŮ
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – ZUZANA BOUDOVÁ
9. Ostatní: OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ – CHUŤ MORAVY
Výsledky soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022:
1. Pekařské výrobky: Kavárenský koláč – PRIFILOM s.r.o.
2. Cukrářské výrobky: Laskonka s karamelovým krémem – Martina Harnošová; Višňová sněženka – Pekařství Křižák s.r.o.
3. Mléko a mléčné výrobky: Mazací koule – Ing. Veronika Kropáčková
4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované: Podkova – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Salám s červenou řepou – POCTIVÁ MORAVSKÁ sociální podnik, a.s.
6. Ryby a rybí výrobky: PSTRUH LOSOSOVITÝ UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM NA KOPRU – Trnečka Smoked Fish s.r.o.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – Ing. Zuzana Boudová
8. Mražené výrobky –
9. Hotové výrobky – ostatní: Bořitovský hovězí guláš – ZEPO Bořitov, družstvo
10. Ostatní potravinářské výrobky: Olej z vlašských ořechů – Chuť Moravy s.r.o.
11. Nealkoholické nápoje: NEKTAR Meruňka – FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína): MarhuLové POHLAZENÍ – Ing. Pavel Lacina
„Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků,“ vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.
„Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
TZ Regionální potravina (PDF)
TZ ZLATÁ Chuť jižní Moravy (PDF)
Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (redakčně upraveno)
Foto: Regionální potravina
Více aktualit
-
Vzhledem k vážné povodňové situaci na rozsáhlém území ČR vedení Agronomické fakulty MENDELU především vyjadřuje účast všem, kteří jsou aktuální situací zasaženi, a děkuje všem, kteří se zapojili do dobrovolnických a dalších aktivit k prevenci škod…15. 9. 2024
-
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který…29. 8. 2024 -
Při pokusech na polní stanici pomáhá od letoška malý robot
Na polní pokusné stanici v Žabčicích od letoška pomáhá univerzální autonomní robot. Vědci z Agronomické fakulty jej využívají hlavně k vytváření několika desítek kilometrů uliček v maloparcelních pokusech. Robot tak ušetří ročně personálu desítky…20. 8. 2024 -
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha – a to na části budovy C, kde sídlí Agronomická fakulta. Přípravy začaly v letních měsících. Jde o další prvek, který univerzita realizuje v rámci dlouhodobě…8. 8. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024 -
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024