Soutěže Regionální potravina a ZLATÁ Chuť jižní Moravy znají své vítěze

12. 7. 2022

Na konci června hodnotily odborné komise vzorky přihlášené do jihomoravských potravinářských soutěží – 13. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Ocenění si výrobci převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v nedělí 28. srpna.

Do letošního ročníku se přihlásilo 33 výrobců s 154 výrobky. Nejprve soutěžili v 9 kategoriích o značku Regionální potraviny a následně byly ohodnocené výrobky přiřazeny ke 12 kategoriím systému soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina JMK pro rok 2022 získaly výrobky:

1. Masné výrobky tepelně opracované: PODKOVA – JOSEF JŮZA

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: PANENKA S RŮŽOVÝM PEPŘEM – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ ŠTULPOVI

3. Sýry včetně tvarohu: BIO ČERSTVÝ SÝR – MARKÉTA ŠEDIVÁ

4. Mléčné výrobky ostatní: TUČIBOMBA – VERONIKA KROPÁČKOVÁ

5. Pekařské výrobky včetně těstovin: KAVÁRENSKÝ KOLÁČ – PRIFILOM

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: LASKONKA S KARAMELOVÝM KRÉMEM – MARTINA HARNOŠOVÁ

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: NEKTAR MERUŇKA – FARMA U TŘÍ DUBŮ

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – ZUZANA BOUDOVÁ

9. Ostatní: OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ – CHUŤ MORAVY

Výsledky soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022:

1. Pekařské výrobky: Kavárenský koláč – PRIFILOM s.r.o.

2. Cukrářské výrobky: Laskonka s karamelovým krémem – Martina Harnošová; Višňová sněženka – Pekařství Křižák s.r.o.

3. Mléko a mléčné výrobky: Mazací koule – Ing. Veronika Kropáčková

4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované: Podkova – Josef Jůza

5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Salám s červenou řepou – POCTIVÁ MORAVSKÁ sociální podnik, a.s.

6. Ryby a rybí výrobky: PSTRUH LOSOSOVITÝ UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM NA KOPRU – Trnečka Smoked Fish s.r.o.

7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – Ing. Zuzana Boudová

8. Mražené výrobky –

9. Hotové výrobky – ostatní: Bořitovský hovězí guláš – ZEPO Bořitov, družstvo

10. Ostatní potravinářské výrobky: Olej z vlašských ořechů – Chuť Moravy s.r.o.

11. Nealkoholické nápoje: NEKTAR Meruňka – FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.

12. Alkoholické nápoje (kromě vína): MarhuLové POHLAZENÍ – Ing. Pavel Lacina

„Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků,“ vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.

„Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

TZ Regionální potravina (PDF)
TZ ZLATÁ Chuť jižní Moravy (PDF)

Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (redakčně upraveno)
Foto: Regionální potravina

Více aktualit

Všechny aktuality