Na konci června hodnotily odborné komise vzorky přihlášené do jihomoravských potravinářských soutěží – 13. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Ocenění si výrobci převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v nedělí 28. srpna.
Do letošního ročníku se přihlásilo 33 výrobců s 154 výrobky. Nejprve soutěžili v 9 kategoriích o značku Regionální potraviny a následně byly ohodnocené výrobky přiřazeny ke 12 kategoriím systému soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina JMK pro rok 2022 získaly výrobky:
1. Masné výrobky tepelně opracované: PODKOVA – JOSEF JŮZA
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: PANENKA S RŮŽOVÝM PEPŘEM – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ ŠTULPOVI
3. Sýry včetně tvarohu: BIO ČERSTVÝ SÝR – MARKÉTA ŠEDIVÁ
4. Mléčné výrobky ostatní: TUČIBOMBA – VERONIKA KROPÁČKOVÁ
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: KAVÁRENSKÝ KOLÁČ – PRIFILOM
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: LASKONKA S KARAMELOVÝM KRÉMEM – MARTINA HARNOŠOVÁ
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: NEKTAR MERUŇKA – FARMA U TŘÍ DUBŮ
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – ZUZANA BOUDOVÁ
9. Ostatní: OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ – CHUŤ MORAVY
Výsledky soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022:
1. Pekařské výrobky: Kavárenský koláč – PRIFILOM s.r.o.
2. Cukrářské výrobky: Laskonka s karamelovým krémem – Martina Harnošová; Višňová sněženka – Pekařství Křižák s.r.o.
3. Mléko a mléčné výrobky: Mazací koule – Ing. Veronika Kropáčková
4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované: Podkova – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Salám s červenou řepou – POCTIVÁ MORAVSKÁ sociální podnik, a.s.
6. Ryby a rybí výrobky: PSTRUH LOSOSOVITÝ UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM NA KOPRU – Trnečka Smoked Fish s.r.o.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – Ing. Zuzana Boudová
8. Mražené výrobky –
9. Hotové výrobky – ostatní: Bořitovský hovězí guláš – ZEPO Bořitov, družstvo
10. Ostatní potravinářské výrobky: Olej z vlašských ořechů – Chuť Moravy s.r.o.
11. Nealkoholické nápoje: NEKTAR Meruňka – FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína): MarhuLové POHLAZENÍ – Ing. Pavel Lacina
„Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků,“ vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.
„Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
TZ Regionální potravina (PDF)
TZ ZLATÁ Chuť jižní Moravy (PDF)
Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (redakčně upraveno)
Foto: Regionální potravina
Více aktualit
-
Posunout se o krok dál na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity v Brně společně se studentským týmem YSpace…2. 3. 2023
-
Vědecký tým z MENDELU bude zkoumat roli žen ve venkovském životě
Mendelova univerzita v Brně je součástí evropského projektu, který se v deseti zemích zaměří na posílení role žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt Horizont, který financuje Evropská komise, bude kombinovat různé metody výzkumu.…22. 2. 2023 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy roste, energetické krizi navzdory
Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na…20. 2. 2023 -
Na celouniverzitním dni otevřených dveří uchazeči poznají i nový program…
MENDELU poprvé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 3. února prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…31. 1. 2023 -
Mikrořasy by ve vesmíru mohly sloužit k výrobě biopaliva, čištění vody i jako…
Dopady kosmické radiace a UV záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Minulý rok odborníci vyslali do stratosféry sondu, která nesla několik desítek vzorků těchto mikroorganismů.…10. 1. 2023 -
Ohlédnutí za rokem 2022 na Agronomické fakultě
Spolu s tím, jak se rok 2022 nachýlil ke svému konci, přinášíme souhrn toho nejzásadnějšího a nejzajímavějšího, co se v uplynulém roce na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně událo. Fakulta dvakrát volila nového děkanaV …28. 12. 2022 -
S obnovou půdy po požárech mohou pomoci rostliny
Požáry v posledních letech stále častěji postihují i oblast střední Evropy. Vzhledem k umístnění v mírném klimatickém pásu jim ale až donedávna málokdo věnoval větší pozornost. Dlouhodobě se na ně zaměřuje tým odborníků z …20. 12. 2022 -
Vědci konstruují chytré popelnice na míru. Umí varovat před požárem i ohlásit,…
Na vývoj chytrých popelnic, které jsou přizpůsobené specifickým potřebám měst, obcí a firem, se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Mezi požadavky patří například to, aby se kontejnery daly sledovat pomocí GPS nebo dokázaly…13. 12. 2022 -
Vědci pomůžou přivést turisty na méně navštěvovaná místa
Vědci pomohou obcím i krajům při strategickém plánování kulturního cestovního ruchu. Inspirací budou i osvědčené postupy z míst v jiných zemích, kde řeší podobné výzvy. Cílem mezinárodního projektu, který v prosinci po třech letech končí, bylo…25. 11. 2022 -
Mezinárodní konference MendelNet se po dvou letech znovu konala prezenčně
Po dvouleté odmlce spojené s covidovými opatřeními se dnes na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně znovu uskutečnila v prezenčním režimu mezinárodní konference Ph.D. studentů – MendelNet. Na letošní 29. ročník se zaregistrovalo…9. 11. 2022