Rybáři Mendelovy univerzity v Brně vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty do obchodního řetězce Albert. Podniky, které splní stanovená kritéria, získají certifikaci a budou moci užívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Certifikace garantuje spotřebiteli tradiční způsob chovu i výlovu českých ryb, ale také kvalitní maso.
Plnění podmínek budou vědci z Oddělení rybářství a hydrobiologie AF MENDELU každoročně kontrolovat. Chtějí tak podpořit konzumaci lokálních ryb v českých domácnostech a trvale udržitelný chov ryb v tuzemských rybnících. Iniciátorem certifikace je obchodní řetězec Albert, záštitu projektu poskytuje Rybářské sdružení ČR, které je zároveň i vlastníkem ochranné známky.
Desatero zásad pro získání a držení certifikace zahrnuje nejen systém chovu, ale i přikrmování ryb nebo jejich přepravu. Nevynechává ani péči o rybniční plochu a plnění mimoprodukčních funkcí rybníků. „Hlavní vizí je dostat do povědomí tuzemských zákazníků i široké veřejnosti problematiku chovu sladkovodních ryb v ČR. Chceme při tom poukázat na výhody této živočišné výroby v porovnání s chovem jiných hospodářských zvířat, zdůraznit lokálnost a kvalitu této suroviny i zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v České republice,“ přiblížil Jan Mareš z Oddělení rybářství a hydrobiologie AF MENDELU.
„Velice si vážíme spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně, s Rybářským sdružením ČR a tuzemskými rybáři. Společně jsme se zavázali k podpoře udržitelného chovu ryb v České republice a zajištění kvalitních lokálních rybích produktů pro naše zákazníky. Certifikace Udržitelný chov ryb nám umožňuje nabídnout zákazníkům ryby, které jsou nejen chutné, ale také jejich chov a výlov je šetrný k životnímu prostředí,“ uvedl manažer kvality v Albertu, Dušan Bergr.
„Naše rybářství patří mezi nejvýznamnější tradiční chovatele ryb. Desatero zásad nám pomůže v dalším rozvoji udržitelného chovu ryb. Díky certifikaci můžeme garantovat zákazníkům kvalitní rybí maso, ale především zachování toho nejlepšího, co nám tradice zanechala s přihlédnutím k nejmodernějším trendům v chovu ryb,“ uvedl Tomáš Brabec z Rybářství Třeboň.
Iniciativa vznikla pod záštitou Rybářského sdružení ČR, které již řadu let podporuje zachování rybničního bohatství a tradičního rybářství v České republice. „Jedná se o významný milník pro celé odvětví rybářství v České republice. Certifikace zaručuje, že ryby, které Albert nabízí svým zákazníkům, jsou chovány s ohledem na životní prostředí a jsou zároveň udržitelným produktem i pro další generace. Rybníkářství je tradiční obor, který má v Česku mnohasetletou tradici, ale s přicházejícími klimatickými změnami se také musíme připravovat na budoucnost a zároveň by tyto produkty měly odpovídat požadavkům moderního zákazníka, mimo jiné také dbát například na lokálnost produkce, ale i na životní pohodu zvířat,“ popsal Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení.
Optimální spotřeba je dle odborníků kolem 17 kg ryb na osobu a rok. Přestože průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule je 20 kg, statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele Evropské unie je pouze 11 kg. V České republice pak spotřeba ryb dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg, z toho jen 1,3 kg na osobu ročně jsou právě sladkovodní ryby tuzemského původu.
„Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Vysoká hodnota importu je způsobena především značným množstvím dovezených mořských ryb a produktů z nich vyrobených. Nejprodávanější rybou v ČR je mořský losos obecný. Na druhé straně import ryb živých je mnohem nižší než vývoz této celní položky. Nejvíce zastoupený ve vývozu živých ryb je setrvale kapr obecný. Před Vánoci se prodá 80 až 85 % kaprů určených pro tuzemský trh,“ shrnul Lukáš Harabiš z Oddělení rybářství a hydrobiologie AF MENDELU.
Kontakt pro bližší informace: prof. Dr. Ing. Jan Mareš, +420 606 805 124, jan.mares@mendelu.cz; Ing. Lukáš Harabiš, +420 733 280 506, lukas.harabis@mendelu.cz; oba Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU
Desatero zásad udržitelného chovu ryb
- uzavřený systém chovu
- eliminace nežádoucích druhů ryb
- maximální rybí obsádka
- pravidla přikrmování ryb
- ochrana a šetrné zacházení s rybami
- podmínky použití medikovaných krmiv a léčivých přípravků
- vápnění a hnojení rybníků
- péče o rybniční plochu a mimoprodukční funkce rybníku
Více aktualit
-
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024
-
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024 -
Fakulta truchlí nad ztrátou Vojty Adama
Po krátké těžké nemoci včera zemřel prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Smutnou zprávu o skonu emeritního prorektora MENDELU, vedoucího Ústavu chemie a biochemie a významného vědce přijal děkan Agronomické fakulty s hlubokým zármutkem. „Úmrtí…22. 5. 2024 -
Vědci odhalili nové mechanismy houbových endofytů, které stimulují růst plodin
Zasolování půdy patří k nejvýznamnějším environmentálním výzvám. Ovlivňuje produkci rostlinné biomasy i výnos zemědělských plodin. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN zabírají zasolené půdy celosvětově až čtvrtinu zemědělské půdy. Levnou…20. 5. 2024 -
Studentská konference představí kosmické aktivity brněnských univerzit
Kosmické aktivity, experimenty i techniku představí v pátek 26. dubna studentská konference Brno Space Student Conference 2024. Akci společně organizují Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v …25. 4. 2024 -
Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných…
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024 -
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspěli dva studující z Agronomické fakulty
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže, kde se snažilo přesvědčit…25. 3. 2024