prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (*19. 2.1936 – †26. 9. 2016)
parte (pdf)
Smuteční řeč děkana AF MENDELU doc. Ing, Pavla Ryanta, Ph.D. – 6.10.2016:
Vážení pozůstalí!
Vážení smuteční hosté!
Sešli jsme se dnes, abychom se rozloučili s významným vědcem, laskavým učitelem a obětavým kolegou, ale především s člověkem, kterého jsme měli ze srdce rádi.
Plni zármutku si postupně uvědomujeme, že se již s panem profesorem inženýrem Ivo Ingrem, doktorem věd, nebudeme moci setkávat, ať už při vysoce odborných diskuzích nebo jen tak při nezávazné konverzaci, a to nejen na půdě naší univerzity. Zůstanou nám však živé a milé vzpomínky.
Pan prof. Ingr se narodil 19. února 1936 v Kelčanech u Kyjova na Hodonínsku. První odborná škola, kterou vystudoval, byla Střední průmyslová škola konzervárenská v Bzenci. Nikdy na ni nezapomněl. Byl jedním z odborných konzultantů školy a garantem mnoha ročníků zde pořádaných Konzervárensko-potravinářských dnů.
V roce 1961 absolvoval Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde studoval obor Konzervace potravin a technologie masa. Zaměření jeho diplomové práce jej přivedlo do Jihomoravského průmyslu masného v Brně, kde za krátký čas, již s titulem inženýra, začal působit v tamní podnikové laboratoři. Netrvalo dlouho a stal se vedoucím výroby na provozovně Vranovská. Řízení tohoto zastaralého provozu bylo pro mladého absolventa skutečnou školou života. Snad právě zde v sobě našel ono porozumění pro sepjetí vědy, výzkumu a potřeb praxe, které celoživotně prosazoval.
Svoji vědeckou dráhu začal v roce 1965 jako pracovník hygieny a technologie potravin živočišného původu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně Medlánkách. V oblasti biochemie zrání masa začal postupně spolupracovat s Agronomickou fakultou tehdejší Vysoké školy zemědělské v Brně, kde se v roce 1975 habilitoval. Svoji profesní dráhu definitivně spojil s naší vysokou školou o rok později, kdy na ni zcela přešel. Postupně získal titul Doktora zemědělsko-lesnických věd a v roce 1985 byl jmenován profesorem.
Odborně se pan profesor zabýval vlivem různých faktorů na jakost živočišných produktů, a to nejen masa. Byl spoluzakladatelem oboru Technologie potravin na naší fakultě a byl u etablování dnešního Ústavu technologie potravin. Nesmazatelně se do historie univerzity zapsal nejen svým odborným působením, ale také zastáváním významných akademických funkcí. Opakovaně působil jako proděkan Agronomické fakulty, byl prorektorem naší vysoké školy a v letech 1997 až 2003 byl na dvě funkční období zvolen děkanem Agronomické fakulty.
Přes tyto náročné pozice vychoval pan profesor úctyhodnou řadu svých absolventů, dnešních špičkových odborníků, kteří na svého PANA PROFESORA nedají dopustit.
Z výčtu působení profesora Ingra v odborných organizacích lze vybrat např. jeho aktivní zapojení do dění ve Společnosti pro výživu, kde působil jako místopředseda anebo jeho dlouholeté členství v Českém komitétu pro potravinářské vědy a technologie. Byl také členem vědeckých rad univerzit a odborných institucí nebo členem redakčních rad odborných časopisů. Za zmínku stojí např. jeho třináctileté působení jako předsedy redakční rady časopisu Maso. Pan profesor obdržel také řadu ocenění, např. medaili České akademie zemědělských věd nebo medaili prof. Matyáše Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno anebo byl vyhlášen osobností oboru Českým svazem zpracovatelů masa.
Jeho jméno nese již 8 let Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny, jejíž tradici pan profesor v roce 1974 založil a která tak proběhla letos na počátku března již po dvaačtyřicáté.
Nejenom věda a práce se studenty naplňovala život pana profesora. Kromě rodiny byla jeho koníčkem klasická hudba, historie a literatura faktu.
Pan profesor Ingr byl a v našich myslích zůstane člověkem, na kterého se nezapomíná, člověkem s velkým srdcem, širokým přehledem a nezdolným optimismem, ale také člověkem s jemnou noblesou, vnitřním klidem a lidským porozuměním.
Milý pane profesore, čest Vaší památce!
Více aktualit
-
Nahlédnout do tajů života rostlin a zvířat nebo prozkoumat zpracování odpadů či výrobu potravin budou mít příležitost návštěvníci letošní Noci vědců na Agronomické fakultě MENDELU. Tradiční popularizační akce se uskuteční v pátek 6. října od 18…2. 10. 2023
-
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023