prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (*19. 2.1936 – †26. 9. 2016)
parte (pdf)
Smuteční řeč děkana AF MENDELU doc. Ing, Pavla Ryanta, Ph.D. – 6.10.2016:
Vážení pozůstalí!
Vážení smuteční hosté!
Sešli jsme se dnes, abychom se rozloučili s významným vědcem, laskavým učitelem a obětavým kolegou, ale především s člověkem, kterého jsme měli ze srdce rádi.
Plni zármutku si postupně uvědomujeme, že se již s panem profesorem inženýrem Ivo Ingrem, doktorem věd, nebudeme moci setkávat, ať už při vysoce odborných diskuzích nebo jen tak při nezávazné konverzaci, a to nejen na půdě naší univerzity. Zůstanou nám však živé a milé vzpomínky.
Pan prof. Ingr se narodil 19. února 1936 v Kelčanech u Kyjova na Hodonínsku. První odborná škola, kterou vystudoval, byla Střední průmyslová škola konzervárenská v Bzenci. Nikdy na ni nezapomněl. Byl jedním z odborných konzultantů školy a garantem mnoha ročníků zde pořádaných Konzervárensko-potravinářských dnů.
V roce 1961 absolvoval Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde studoval obor Konzervace potravin a technologie masa. Zaměření jeho diplomové práce jej přivedlo do Jihomoravského průmyslu masného v Brně, kde za krátký čas, již s titulem inženýra, začal působit v tamní podnikové laboratoři. Netrvalo dlouho a stal se vedoucím výroby na provozovně Vranovská. Řízení tohoto zastaralého provozu bylo pro mladého absolventa skutečnou školou života. Snad právě zde v sobě našel ono porozumění pro sepjetí vědy, výzkumu a potřeb praxe, které celoživotně prosazoval.
Svoji vědeckou dráhu začal v roce 1965 jako pracovník hygieny a technologie potravin živočišného původu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně Medlánkách. V oblasti biochemie zrání masa začal postupně spolupracovat s Agronomickou fakultou tehdejší Vysoké školy zemědělské v Brně, kde se v roce 1975 habilitoval. Svoji profesní dráhu definitivně spojil s naší vysokou školou o rok později, kdy na ni zcela přešel. Postupně získal titul Doktora zemědělsko-lesnických věd a v roce 1985 byl jmenován profesorem.
Odborně se pan profesor zabýval vlivem různých faktorů na jakost živočišných produktů, a to nejen masa. Byl spoluzakladatelem oboru Technologie potravin na naší fakultě a byl u etablování dnešního Ústavu technologie potravin. Nesmazatelně se do historie univerzity zapsal nejen svým odborným působením, ale také zastáváním významných akademických funkcí. Opakovaně působil jako proděkan Agronomické fakulty, byl prorektorem naší vysoké školy a v letech 1997 až 2003 byl na dvě funkční období zvolen děkanem Agronomické fakulty.
Přes tyto náročné pozice vychoval pan profesor úctyhodnou řadu svých absolventů, dnešních špičkových odborníků, kteří na svého PANA PROFESORA nedají dopustit.
Z výčtu působení profesora Ingra v odborných organizacích lze vybrat např. jeho aktivní zapojení do dění ve Společnosti pro výživu, kde působil jako místopředseda anebo jeho dlouholeté členství v Českém komitétu pro potravinářské vědy a technologie. Byl také členem vědeckých rad univerzit a odborných institucí nebo členem redakčních rad odborných časopisů. Za zmínku stojí např. jeho třináctileté působení jako předsedy redakční rady časopisu Maso. Pan profesor obdržel také řadu ocenění, např. medaili České akademie zemědělských věd nebo medaili prof. Matyáše Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno anebo byl vyhlášen osobností oboru Českým svazem zpracovatelů masa.
Jeho jméno nese již 8 let Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny, jejíž tradici pan profesor v roce 1974 založil a která tak proběhla letos na počátku března již po dvaačtyřicáté.
Nejenom věda a práce se studenty naplňovala život pana profesora. Kromě rodiny byla jeho koníčkem klasická hudba, historie a literatura faktu.
Pan profesor Ingr byl a v našich myslích zůstane člověkem, na kterého se nezapomíná, člověkem s velkým srdcem, širokým přehledem a nezdolným optimismem, ale také člověkem s jemnou noblesou, vnitřním klidem a lidským porozuměním.
Milý pane profesore, čest Vaší památce!
Více aktualit
-
Vzhledem k vážné povodňové situaci na rozsáhlém území ČR vedení Agronomické fakulty MENDELU především vyjadřuje účast všem, kteří jsou aktuální situací zasaženi, a děkuje všem, kteří se zapojili do dobrovolnických a dalších aktivit k prevenci škod…15. 9. 2024
-
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který…29. 8. 2024 -
Při pokusech na polní stanici pomáhá od letoška malý robot
Na polní pokusné stanici v Žabčicích od letoška pomáhá univerzální autonomní robot. Vědci z Agronomické fakulty jej využívají hlavně k vytváření několika desítek kilometrů uliček v maloparcelních pokusech. Robot tak ušetří ročně personálu desítky…20. 8. 2024 -
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha – a to na části budovy C, kde sídlí Agronomická fakulta. Přípravy začaly v letních měsících. Jde o další prvek, který univerzita realizuje v rámci dlouhodobě…8. 8. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024 -
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024