28. 06. 2017
V úterý 27. června se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje. Na této akci tradičně mimo uvedené pracoviště participují ještě Regionální agrární komora a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006 !
Každý rok ministerstvo zemědělství ze všech krajů ocení pouze nejlepší výrobky ve svých kategoriích značkou Regionální potravina (osmý ročník). Svou roli při hodnocení hraje nejen jakost daná senzorickým posouzením, ale dále také vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradice a inovativnost. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy (dvanáctý ročník). Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
O tato ocenění a značky letos usilovalo 167 výrobků od 47 výrobců. Níže jsou uvedeny kategorie a letošní vítězové:
Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017:
- Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
Vítězem se stala Farmářská slanina, výrobce: HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. - Masné výrobky trvanlivé
Vítězem se stala Paštika Pečínková, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o. - Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr pařený přírodní, výrobce: Michala Zdrubecká. - Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková. - Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stala Zelná pochoutka, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o. - Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Řez se zakysanou smetanou, výrobce: Ing. Zdeňka Eywo Janská. - Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné
Vítězem se stal Pacholek – polotmavý ležák 12°, výrobce: Vesnický pivovar OHRADA s.r.o. - Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se staly Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová. - Ostatní
Vítězem se stal čaj Tady roste radost (v nálevových sáčcích), výrobce: Sonnentor s.r.o.
Více v oficiální tiskové zprávě RAK.
Více aktualit
-
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025
-
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v…
Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce…5. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Před rokem nás opustil profesor Vojtěch Adam
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025 -
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025