28. 06. 2017
V úterý 27. června se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje. Na této akci tradičně mimo uvedené pracoviště participují ještě Regionální agrární komora a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006 !
Každý rok ministerstvo zemědělství ze všech krajů ocení pouze nejlepší výrobky ve svých kategoriích značkou Regionální potravina (osmý ročník). Svou roli při hodnocení hraje nejen jakost daná senzorickým posouzením, ale dále také vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradice a inovativnost. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy (dvanáctý ročník). Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
O tato ocenění a značky letos usilovalo 167 výrobků od 47 výrobců. Níže jsou uvedeny kategorie a letošní vítězové:
Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017:
- Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
Vítězem se stala Farmářská slanina, výrobce: HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. - Masné výrobky trvanlivé
Vítězem se stala Paštika Pečínková, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o. - Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr pařený přírodní, výrobce: Michala Zdrubecká. - Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková. - Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stala Zelná pochoutka, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o. - Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Řez se zakysanou smetanou, výrobce: Ing. Zdeňka Eywo Janská. - Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné
Vítězem se stal Pacholek – polotmavý ležák 12°, výrobce: Vesnický pivovar OHRADA s.r.o. - Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se staly Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová. - Ostatní
Vítězem se stal čaj Tady roste radost (v nálevových sáčcích), výrobce: Sonnentor s.r.o.
Více v oficiální tiskové zprávě RAK.
Více aktualit
-
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025
-
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…15. 5. 2025 -
Odborníky na nakládání s odpady a toxickými látkami bude nově vzdělávat…
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025 -
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025