28. 06. 2017
V úterý 27. června se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje. Na této akci tradičně mimo uvedené pracoviště participují ještě Regionální agrární komora a Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006 !
Každý rok ministerstvo zemědělství ze všech krajů ocení pouze nejlepší výrobky ve svých kategoriích značkou Regionální potravina (osmý ročník). Svou roli při hodnocení hraje nejen jakost daná senzorickým posouzením, ale dále také vztah výrobku k regionu, použité suroviny, tradice a inovativnost. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy (dvanáctý ročník). Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
O tato ocenění a značky letos usilovalo 167 výrobků od 47 výrobců. Níže jsou uvedeny kategorie a letošní vítězové:
Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017:
- Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas
Vítězem se stala Farmářská slanina, výrobce: HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. - Masné výrobky trvanlivé
Vítězem se stala Paštika Pečínková, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o. - Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr pařený přírodní, výrobce: Michala Zdrubecká. - Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí jogurtové mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková. - Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stala Zelná pochoutka, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o. - Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Řez se zakysanou smetanou, výrobce: Ing. Zdeňka Eywo Janská. - Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné
Vítězem se stal Pacholek – polotmavý ležák 12°, výrobce: Vesnický pivovar OHRADA s.r.o. - Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se staly Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová. - Ostatní
Vítězem se stal čaj Tady roste radost (v nálevových sáčcích), výrobce: Sonnentor s.r.o.
Více v oficiální tiskové zprávě RAK.
Více aktualit
-
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025
-
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025