Za hojné účasti cca 150 návštěvníků se uskutečnilo další, v pořadí páté, promítání s následnou diskusí v řadě oblíbeného cyklu, který má za cíl vyvolat mezi studenty a zaměstnanci zájem o diskusi k více či méně kontroverzním tématům.
Vzhledem k zaměření filmu byli diskutujícími odborníky předseda Českomoravského svazu mlékarenského Ing. Jiří Kopáček, CSc., zástupce z firmy Savencia Fromage & Dairy, dříve TPK Pribina, největší výrobce sýrů v ČR Ing. Vladimír Čejna, Ph.D., který je absolventem naší fakulty. Třetím diskutujícím byl proděkan AF pro vnější vztahy a internacionalizaci Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Původní zpráva:
Promítání filmu The Milk System (Mléčný komplex, 99´) s následnou diskusí s odborníky
7. 3. 2019 od 15h v aule MENDELU
- Je mléko zdravé?
- Jak je mléko produkováno?
- Jak se s mlékem obchoduje?
- Jak je tomu v rozvojových zemích …. a co Asie?
Na to všechno Vám odpoví naši odborníci po skončení promítání filmu. Podívejte se na Trailer filmu.
Akce proběhne v rámci akce Den s mlékem na MENDELU.
Vstup na Den s mlékem na MENDELU a na promítání filmu v aule je volný.
Další informace jsou dostupné na: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny
Kontakt na organizátory: ingrovy.dny@mendelu.cz
Den s mlékem na MENDELU se uskuteční 7. 3. 2019 v rámci XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2019“ (6. 3. 2019).
Program konference DEN S MLÉKEM NA MENDELU
7. 3. 2019, 9:00 – 14:30 přednášky od 15:00 promítání filmu THE MILK SYSTEM
9:00 – 9:15 – zahájení
9:15 – 10:00 JIŘÍ KOPÁČEK (ČMSM): Česká republika – země sýrů
10:05 – 10:35 LENKA VORLOVÁ (VFU): Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
10:40 – 11:10 LADISLAV ČURDA (VŠCHT): Intolerance laktosy a mléčné výrobky
11:15 – 11:45 JOZEF GOLIAN (SPU Nitra): Úloha mlieka a mliečnych výrobkov v systéme výživovej politiky štátu
11:50 – 12:20 VLADIMÍR ČEJNA (SAVENCIA Fromage&Dairy): Aktuální trendy sýrařské gastronomie
12.30 – 13:00 přestávka
13:00 – 13:20 LENKA KOUŘIMSKÁ (ČZU): Velbloudí mléko – složení, nutriční hodnota a možnosti zpracování
13:25 – 13:45 EVA VÍTOVÁ (VUT): Senzorická kvalita tavených sýrových analogů s přídavkem rostlinných tuků
13:50 – 14:10 LIBOR KALHOTKA (MENDELU): Mikrobiologická kvalita mléka a mléčných výrobků
14: 15 – 14:30 ALENA SALÁKOVÁ (MENDELU): Označování mléčných výrobků
14:30 – 15:00 diskuse, přestávka
15:00 – 16:30 promítání filmu THE MILK SYSTEM s následnou diskuzí
Více aktualit
-
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025
-
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…24. 1. 2025 -
Na vývoji léčiva proti nervovým otravám spolupracují vědci z Agronomické…
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany…13. 1. 2025 -
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024