Za hojné účasti cca 150 návštěvníků se uskutečnilo další, v pořadí páté, promítání s následnou diskusí v řadě oblíbeného cyklu, který má za cíl vyvolat mezi studenty a zaměstnanci zájem o diskusi k více či méně kontroverzním tématům.
Vzhledem k zaměření filmu byli diskutujícími odborníky předseda Českomoravského svazu mlékarenského Ing. Jiří Kopáček, CSc., zástupce z firmy Savencia Fromage & Dairy, dříve TPK Pribina, největší výrobce sýrů v ČR Ing. Vladimír Čejna, Ph.D., který je absolventem naší fakulty. Třetím diskutujícím byl proděkan AF pro vnější vztahy a internacionalizaci Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Původní zpráva:
Promítání filmu The Milk System (Mléčný komplex, 99´) s následnou diskusí s odborníky
7. 3. 2019 od 15h v aule MENDELU
- Je mléko zdravé?
- Jak je mléko produkováno?
- Jak se s mlékem obchoduje?
- Jak je tomu v rozvojových zemích …. a co Asie?
Na to všechno Vám odpoví naši odborníci po skončení promítání filmu. Podívejte se na Trailer filmu.
Akce proběhne v rámci akce Den s mlékem na MENDELU.
Vstup na Den s mlékem na MENDELU a na promítání filmu v aule je volný.
Další informace jsou dostupné na: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny
Kontakt na organizátory: ingrovy.dny@mendelu.cz
Den s mlékem na MENDELU se uskuteční 7. 3. 2019 v rámci XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2019“ (6. 3. 2019).
Program konference DEN S MLÉKEM NA MENDELU
7. 3. 2019, 9:00 – 14:30 přednášky od 15:00 promítání filmu THE MILK SYSTEM
9:00 – 9:15 – zahájení
9:15 – 10:00 JIŘÍ KOPÁČEK (ČMSM): Česká republika – země sýrů
10:05 – 10:35 LENKA VORLOVÁ (VFU): Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
10:40 – 11:10 LADISLAV ČURDA (VŠCHT): Intolerance laktosy a mléčné výrobky
11:15 – 11:45 JOZEF GOLIAN (SPU Nitra): Úloha mlieka a mliečnych výrobkov v systéme výživovej politiky štátu
11:50 – 12:20 VLADIMÍR ČEJNA (SAVENCIA Fromage&Dairy): Aktuální trendy sýrařské gastronomie
12.30 – 13:00 přestávka
13:00 – 13:20 LENKA KOUŘIMSKÁ (ČZU): Velbloudí mléko – složení, nutriční hodnota a možnosti zpracování
13:25 – 13:45 EVA VÍTOVÁ (VUT): Senzorická kvalita tavených sýrových analogů s přídavkem rostlinných tuků
13:50 – 14:10 LIBOR KALHOTKA (MENDELU): Mikrobiologická kvalita mléka a mléčných výrobků
14: 15 – 14:30 ALENA SALÁKOVÁ (MENDELU): Označování mléčných výrobků
14:30 – 15:00 diskuse, přestávka
15:00 – 16:30 promítání filmu THE MILK SYSTEM s následnou diskuzí
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023
-
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023 -
Vědci vyvíjí nová hnojiva pro období sucha, rostlinám by měla řízeně dodávat…
Překonat stres vyvolaný suchem by rostlinám mohla pomoci nová hnojiva, která vyvíjí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Přípravky založené na přírodní bázi by měly plodinám řízeně dodávat živiny…27. 6. 2023