Ve středu 16. července se v prostorách Agronomické fakulty MENDELU a za organizační spolupráce pracovníků Ústavu technologie potravin konala soutěž potravinářských výrobců a výrobků Jihomoravského kraje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Paralelně probíhá soutěž Zlatá Chuť jižní Moravy. Všichni zúčastnění výrobci pak mohou u výrobků podrobených náročnému hodnocení používat logotyp Chuť jižní Moravy, vítěz získá ocenění Zlatá chuť jižní Moravy.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ústav technologie potravin AF MENDELU tuto akci regionální a posléze i celostátní důležitosti zajišťuje technicky, přípravou a podáváním vzorků a vyhodnocením výsledků nezávislé hodnotitelské komise již od roku 2006!
O ocenění značky Regionální potravina usilovalo 169 výrobků od 46 výrobců.
A kdo letos zvítězil? Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje:
Masné výrobky tepelně opracované
Vítězem se stal Uzený špek z boků, výrobce: Bedřich Vlach
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a plokonzervy
Vítězem se stala Paštika Švestková s Rumem a tymiánem, výrobce: e-jídlo.cz, s.r.o.
Sýry včetně tvarohu
Vítězem se stal Kozí sýr přírodní dlouho zrající, výrobce: Markéta Palánová
Mléčné výrobky ostatní
Vítězem se stalo Kozí mléko „Sedlák“, výrobce: Eva Sedláková.
Pekařské výrobky, včetně těstovin
Vítězem se stal Koláč ze skanzenu, výrobce: Martina Harnošová
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Vítězem se stal Větrník, výrobce: JK CUKRÁRNA s.r.o.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Vítězem se stala Tuřanská zelná šťáva, výrobce: AGRO Brno-Tuřany, a.s.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězem se stal Znojemské kdoule extra džem, výrobce: Ing. Zuzana Boudová
Ostatní
Vítězem se staly Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní, výrobce: Pekařství Křižák s.r.o.
Slavnostní vyhlášení proběhne 30. srpna 2020 na jihomoravských dožínkách, které se letos poprvé uskuteční v Hodoníně.
pro vás
Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, není vám lhostejná kvalita potravin, rádi byste se stali odborníky, kteří budou schopni zabezpečit produkci jakostních a zdravotně nezávadných potravin a v budoucnu se stali např. také hodnotileli soutěže Regionální potravina, můžete tuto oblast studovat na naší Agronomické fakultě. Přihlášku do magisterského studia oboru Jakost a zdravotní nezávadnost potravin – vyhlášeno druhé kolo přijímacího řízení – si můžete podat do 31. 7. 2020.
Více aktualit
-
Vzhledem k vážné povodňové situaci na rozsáhlém území ČR vedení Agronomické fakulty MENDELU především vyjadřuje účast všem, kteří jsou aktuální situací zasaženi, a děkuje všem, kteří se zapojili do dobrovolnických a dalších aktivit k prevenci škod…15. 9. 2024
-
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který…29. 8. 2024 -
Při pokusech na polní stanici pomáhá od letoška malý robot
Na polní pokusné stanici v Žabčicích od letoška pomáhá univerzální autonomní robot. Vědci z Agronomické fakulty jej využívají hlavně k vytváření několika desítek kilometrů uliček v maloparcelních pokusech. Robot tak ušetří ročně personálu desítky…20. 8. 2024 -
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha – a to na části budovy C, kde sídlí Agronomická fakulta. Přípravy začaly v letních měsících. Jde o další prvek, který univerzita realizuje v rámci dlouhodobě…8. 8. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024 -
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024