Podle Miroslava Jůzla z Ústavu technologie potravin AF MENDELU bude pokračovat trend, že se více spotřebitelů zajímá nejen o složení, ale i o původ potravin. „Tedy přibývají spotřebitelé, pro které je při jejich nákupu stále důležitějším, zda mají veškeré pro ně relevantní informace o původu potraviny, a znalosti místních poměrů. Získává na významu i fakt, zda mají lidé důvěru ke konkrétnímu výrobci,“ uvedl Jůzl.
Mnoho lidí podle něj preferuje potraviny vyrobené z lokálních surovin. Dobře je znají a má to pro ně nezanedbatelný význam i z pohledu sociálního nebo ekologického. „I když doba dospěla do stádia, které se vyznačuje značnou nejistotou, všichni doufají, že se život vrátí co nejblíže k původnímu stavu. Jedno je jisté, budeme potřebovat dobré zázemí v podobě regionálních producentů kvalitních potravin,“ říká Jůzl.
Regionální potravina je soutěží, která se koná celostátně a je o ni na území Jihomoravského kraje mezi lokálními výrobci ve srovnání s jinými kraji větší zájem. V hodnotitelské komisi zasedají zástupci z řad pracovníků Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Paralelně se konají nejen u nás, ale i v dalších krajích soutěže, které této akci předcházely. Zde je to Chuť jižní Moravy. Kategorie jsou u obou ale trochu jinak koncipovány a nazvány. Výrobce ale může být oceněn v obou souběžných soutěžích.
„Cílem těchto soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Dále tak uvědomit si jejich význam nejen pro spotřebitele, ale i pro stát,“ dodal Jůzl.
Letošního ročníku se zúčastnila i Mendelova univerzita v Brně prostřednictvím Ústavu technologie potravin AF. Přihlásila Akademický rohlík, Akademickou makovku, Gothajský salám a nově i Špekáčky 1919-2019.
Hodnotitelská komise, kterou tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory ČR. letos navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2021 následujícím výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. Masné výrobky tepelně opracované | Vepřové škvarky, Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace |
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy | PŘESNÍDÁVKA PRO CHLAPÁKA, Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o. |
3. Sýry včetně tvarohu | ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR – Poustevník, Markéta Palánová |
4. Mléčné výrobky ostatní | MLÉKO, Lenka Klíčová |
5. Pekařské výrobky včetně těstovin | Preclíky s kozím sýrem, PRIFILOM s.r.o. |
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Špaldový dortík s kandovanou mrkví, PRIFILOM s.r.o. |
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje | 11 EXTRA HOŘKÁ, Pivovar Mazák s.r.o. |
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava, Oldřich Drápal |
9. Ostatní | Kdoulová vejmrda, Chuť Moravy s.r.o. |
Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují čerstvé výrobky původem z lokálních surovin.
Předání certifikátů s oceněním Regionální potravina Jihomoravského kraje se uskuteční dne 29. 8. 2021 na dožínkových slavnostech v Kyjově.
Více aktualit
-
Nahlédnout do tajů života rostlin a zvířat nebo prozkoumat zpracování odpadů či výrobu potravin budou mít příležitost návštěvníci letošní Noci vědců na Agronomické fakultě MENDELU. Tradiční popularizační akce se uskuteční v pátek 6. října od 18…2. 10. 2023
-
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023