Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav technologie potravin na Agronomické fakultě. Poradna navíc bude fungovat pod záštitou Společnosti pro výživu. Poskytované poradenství tak bude v odborné kompetenci magisterských studentů a vědců z oboru Potravinářství a Výživa člověka.
Nová potravinová poradna se bude zaměřovat na informace a vyvracení mýtů o potravinách i potravinových surovinách. Působit má hlavně pro oblast hygieny potravin a správný životní styl prostřednictvím stravování. „Cílem je poskytovat informace založené na podkladu současného vědeckého poznání. Není to poradna, kde pomáháme klientům sestavovat jídelní plán, ale můžeme doporučovat, jak pomocí potravin udržovat zdravý životní styl,“ vysvětlila činnost nové poradny její spoluzakladatelka Milena Matejovičová.
Do procesu poradenství budou zapojeni vědci a vědkyně i studující magisterského programu Potravinářství a výživa člověka. „Tito studenti mají znalosti o potravinách a jejich vývoji, i o fyziologii, genetice a metabolismu člověka. Díky poradně se seznámí s reálnými potřebami a požadavky klientů výživového poradenství a budou moct své znalosti aplikovat přímo v praxi,“ dodala Matejovičová.
Poradna bude fungovat on-line a bude dostupná pro každého, kdo bude mít o poradenství zájem. „Dotazy budeme distribuovat přímo k odborníkům, kteří se danou problematikou zabývají. Výjimkou budou lidé, kteří se na nás budou obracet s řešením zdravotních problémů. Takovým klientům budeme muset doporučit vyhledání pomoci nutričního terapeuta,“ vysvětlila Matejovičová. Poradna bude fungovat pod záštitou Společnosti pro výživu, jejímž posláním je mezioborová výměna odborných informací o výživě a potravinářství a jejich šíření k veřejnosti i státní správě.
V pilotním provozu se poradna spouští i prezenčně, ale pouze pro zaměstnance a studenty MENDELU. Poprvé budou moct využít její služby 31. října. „Budeme takovým komunikačním uzlem a novou platformou na MENDELU. Jsme také otevřeni spolupráci. Už jsme domluveni s kolegy z dalších fakult i účelových zařízení naší univerzity, se kterými se budeme podílet na přípravě popularizačních a školících akcí, ale i na vědeckých projektech s příslušnými výstupy,“ doplnil vedoucí ústavu technologie potravin Miroslav Jůzl. S on-line dotazy se mohou zájemci obracet na expertky a experty MENDELU už nyní na e-mailové adrese poradna.potraviny@mendelu.cz.
Kontakty pro bližší informace: doc. Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D., 776 032 404, milena.matejovicova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta; doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D., 775 285 392, miroslav.juzl@mendelu.cz, Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta
Více aktualit
- 
    
        
        Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025
- 
    
        
        Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu rybVýživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025
- 
    
        
        Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025
- 
    
        
        Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025
- 
    
        
        Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělstvíZatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025
- 
    
        
        Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025
- 
    
        
        Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichniV posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025
- 
    
        
        Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbežeTepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025
- 
    
        
        Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025
- 
    
        
        Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025