Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena křídla od těla, zrychleně dýchají a více pijí. Vědecký tým z Agronomické fakulty zjistil, že tepelný stres lze u kuřat snížit přídavkem kurkumy a extraktu ze šišáku bajkalského do krmné směsi. Díky potlačení stresu z vyšší teploty se zvýší i celková pohoda kuřat.
V rámci pokusu vědci a vědkyně kuřata téměř na konci výkrmu vystavili střednímu tepelnému stresu, 28 stupňům Celsia. „Rozdělili jsme je na dvě skupiny a jedné jsme do krmné směsi dali přípravek, který obsahuje kurkumu a extrakt ze šišáku bajkalského. Zjistili jsme, že kuřata s přípravkem v krmné směsi snížila výskyt termoregulačního chování a více žrala. Za období, které jsme sledovali, měla tato kuřata i vyšší přírůstek. Je to jeden ze způsobů, jak zmírnit negativní vliv středního tepelného stresu,“ popsal Vladimír Zmrhal z Ústavu chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU. Jak změněné chování, tak i zlepšená užitkovost poukazují na sníženou úroveň stresových faktorů, a tím i zlepšení welfare těchto kuřat.
Kurkuma a šišák bajkalský obsahují kurkumin a baicalin s protizánětlivým a antioxidačním účinkem, které potlačují oxidativní stres způsobený právě tepelným stresem. „Tepelný stres narušuje funkci střevní bariéry, což pak způsobuje mírnou zánětlivou reakci na úrovni střeva. Tyto procesy vedou ke zhoršenému trávení živin, což je hlavním důvodem zhoršeného růstu kuřat. Za stavu tepelného stresu je potlačení prozánětlivého prostředí výhodné z pohledu zlepšeného trávení živin a lepší užitkovosti. Snížení dopadů oxidativního stresu na úrovni střeva zase vylepšuje funkci střevní bariéry a trávení živin,“ vysvětlil vědec.
Z výsledků nedávných prací vyplývá, že zejména účinné látky šišáku bajkalského ovlivňují také produkci různých látek v mozku souvisejících s vnímáním tepla u kuřat. „Změna chování je tedy zřejmě kombinací účinků, kdy kurkuma a šišák zlepšují stav trávicího traktu a potlačují zánětlivé procesy, jejichž doprovodným jevem je zvýšení teploty těla, a dále přímo vlivu účinných látek na vnímání tepla u kuřat,“ popsal Zmrhal.
V horkých letních měsících využívají chovatelé ke snížení tepelného stresu drůbeže tunelovou ventilaci nebo zvlhčování vzduchu. „Jedná se o nejefektivnější opatření k regulaci pocitové teploty v hale, ale v letních měsících často ani tato opatření nevedou k tomu, aby kuřata nebyla vystavena tepelnému stresu. Proto krmné aditivum představuje další doplňující dílek do mozaiky opatření proti tepelnému stresu,“ nastínil Zmrhal.
Aditivum pro snížení termoregulačního chování je možné využít nejen ve výkrmu brojlerových kuřat, ale i u nosnic. Využití šišáku bajkalského a kurkumy ve vědeckých studiích zabývajících se výživou zvířat se v posledních letech stupňuje. „Ukazuje se, jaké benefity tyto látky mohou přinášet u zvířat zatížených stresem, a to nejenom tepelným. Na hospodářská zvířata působí různé stresory dané mikroklimatem, člověkem, kvalitou výživy nebo různými patogeny a součástí správného managementu chovu by měla být opatření ke snižování těchto vlivů. K těmto účelům mohou být využívaná právě i krmná aditiva podporujících zdraví zvířat,“ zdůraznil výzkumník.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Vladimír Zmrhal Ph.D., +420 605 342 903, vladimir.zmrhal@mendelu.cz, Ústav chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU
Více aktualit
-
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025
-
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v…
Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce…5. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025