Food Symposium 2021

19. 3. 2021
MENDELU a LSU pořádali ve dnech 15.-19. března 2021 první online Food Symposium

Na letošním Food Symposiu zazněly přednášky, workshopy, akademické i studentské prezentace a byla shrnuta dosavadní a nastíněna další možná spolupráce mezi LSU a MENDELU. Fakulty MENDELU se zapojili v jednotlivých dnech do programu. Naši „potravináři“ měli vyhrazenu středu, čtvrtek a pátek.

 

Následující témata, připravili spolu s LSU pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Moderátory byly doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. :

Středa 17. března:  záznam na YouTube

  • The potential of nutrition in the prevention of chronic civilization diseases as a possible protection against COVID 19 complications, Dr. Milena Matejovičová (AF MENDELU)
  • Selected micronutrients/nutraceuticals as possible immunomodulators in COVID-19 prevention, Prof. Tomáš Komprda (AF MENDELU)
  • Food as Medicine: Lessons from Covid-19, Dr. Candida Rebello (PBRC LSU)
  • Precision nutrition in respiratory disease and lung function, Dr. Jacob Mey (PBRC LSU) 
  • Nutritional aspects of tea and the US tea industry, Dr. Yan Chen (AgCenter LSU)

Čtvrtek 18. března: záznam na YouTube

  • Food Tech laboratories and procedures for teaching and research in Food Science and Technology: experience and vision of a practical form of teaching, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU) 
  • Use of stilbenes and lignans to enrich food, Dr. Ivo Soural, Dr. Miroslav Horak, Prof. Josef Balik (all ZF MENDELU)
  • Non-traditional types of crops for research and development of preserved foods,  Dr. Radka Langová (AF MENDELU) 
  • Gluten free products with a higher protein rice flour, Dr. Joan King (LSU AgCenter) 
  • Cheese making and other dairy production: technological and practical aspects, Dr. Alena Saláková (AF MENDELU) 
  • Ice cream production, Commercial popsicles and gourmet ice cream production, Salad dressings – bottling line at LSU AgCenter Food Business Incubator, Dr. Charles Boeneke (LSU AgCenter)
  • LSU Food Innovation Center, Ashley Gutierrez (LSU)

Pátek 19. března:

  • Viruses in Foods and Influence of Corona virus on the food industry Environmental Monitoring Program and Hygienic, Dr. Kayanush Aryana (LSU) 
  • Zoning for Food Industries, Dr. Achyut Adhikari (LSU)
  • Food Safety Communication with General Public, Dr. Wenqing Xu (LSU)
  • Wrap up – Food Science Roundtable discussion:
    Opportunities and threats in the key aspects of Food System: Food Security, Safety and Nutrition – are they compatible?, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU) 

 

Akce proběhla v prostředí MS Teams. Kompletní program naleznete: ZDE

Podrobnosti a link na záznam z celé akce naleznete na webu LSU: ZDE

 

 

 

Více aktualit

Všechny aktuality