Na letošním Food Symposiu zazněly přednášky, workshopy, akademické i studentské prezentace a byla shrnuta dosavadní a nastíněna další možná spolupráce mezi LSU a MENDELU. Fakulty MENDELU se zapojili v jednotlivých dnech do programu. Naši „potravináři“ měli vyhrazenu středu, čtvrtek a pátek.
Následující témata, připravili spolu s LSU pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Moderátory byly doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. :
Středa 17. března: záznam na YouTube
- The potential of nutrition in the prevention of chronic civilization diseases as a possible protection against COVID 19 complications, Dr. Milena Matejovičová (AF MENDELU)
- Selected micronutrients/nutraceuticals as possible immunomodulators in COVID-19 prevention, Prof. Tomáš Komprda (AF MENDELU)
- Food as Medicine: Lessons from Covid-19, Dr. Candida Rebello (PBRC LSU)
- Precision nutrition in respiratory disease and lung function, Dr. Jacob Mey (PBRC LSU)
- Nutritional aspects of tea and the US tea industry, Dr. Yan Chen (AgCenter LSU)
Čtvrtek 18. března: záznam na YouTube
- Food Tech laboratories and procedures for teaching and research in Food Science and Technology: experience and vision of a practical form of teaching, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
- Use of stilbenes and lignans to enrich food, Dr. Ivo Soural, Dr. Miroslav Horak, Prof. Josef Balik (all ZF MENDELU)
- Non-traditional types of crops for research and development of preserved foods, Dr. Radka Langová (AF MENDELU)
- Gluten free products with a higher protein rice flour, Dr. Joan King (LSU AgCenter)
- Cheese making and other dairy production: technological and practical aspects, Dr. Alena Saláková (AF MENDELU)
- Ice cream production, Commercial popsicles and gourmet ice cream production, Salad dressings – bottling line at LSU AgCenter Food Business Incubator, Dr. Charles Boeneke (LSU AgCenter)
- LSU Food Innovation Center, Ashley Gutierrez (LSU)
Pátek 19. března:
- Viruses in Foods and Influence of Corona virus on the food industry Environmental Monitoring Program and Hygienic, Dr. Kayanush Aryana (LSU)
- Zoning for Food Industries, Dr. Achyut Adhikari (LSU)
- Food Safety Communication with General Public, Dr. Wenqing Xu (LSU)
- Wrap up – Food Science Roundtable discussion:
Opportunities and threats in the key aspects of Food System: Food Security, Safety and Nutrition – are they compatible?, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
Akce proběhla v prostředí MS Teams. Kompletní program naleznete: ZDE
Podrobnosti a link na záznam z celé akce naleznete na webu LSU: ZDE
Více aktualit
-
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025
-
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v…
Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce…5. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Před rokem nás opustil profesor Vojtěch Adam
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025 -
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…15. 5. 2025