Mendelova univerzita slaví letos v květnu deset let od otevření Mendelova biotechnologického pavilonu a pavilonu X. V souvislosti s tím nabídne odpoledne 17. května studentům i zaměstnancům komentované prohlídky pavilonu M s Janem Chlupem, autorem koncepčního návrhu obou budov. Součástí oslav bude i požehnání univerzitnímu pivovaru, který ponese název JOHANN, panelová výstava a ochutnávka produkce z univerzitního pivovaru.
„Požehnání pivovaru představuje rituál, modlitbu a přání, aby se dařilo dobrému dílu, aby místo získalo Boží ochranu a přinášelo skrze lidi, kteří v pivovaru budou pracovat a učit se, do světa symbolicky světlo, naději, mír a lásku. Aby místo samotné přispělo dalším dílkem k určitému druhu poznání,“ přiblížila farářka Sandra Silná, která pivovaru bude žehnat.
Architektonický koncept obou budov zpracovával před více než deseti lety Atelier Chlup. Přímo Jan Chlup zájemce provede Mendelovým biotechnologickým pavilonem. „Nad celkovým architektonickým konceptem této části univerzitního areálu jsme u nás v atelieru přemýšleli již v době prací na soutěžním návrhu budovy Q. Výškové a zastavovací uspořádání všech výhledově plánovaných budov bylo vzhledem k výjimečnosti této lokality stejně důležité jako vlastní dispoziční a objemové řešení samostatných pavilonů, kde zejména pavilon M byl v naší praxi z hlediska funkčních a provozních požadavků zcela výjimečný. I z těchto důvodů byla práce na studii budov M a X hodně zavazující, ale současně velice atraktivní a zajímavá,“ uvedl Jan Chlup.
Podle něj se architektonický atelier řídil hlavně mottem, aby v nových pavilonech bylo dobře pedagogům, výzkumným pracovníkům a zejména studentům. „To byla naše hlavní kritéria při práci na projektu při současném akceptování požadavků budoucích uživatelů, závazných norem, vyhlášek a předpisů a samozřejmě při dodržení stanoveného stavebního programu a limitu finančních prostředků,“ doplnil.
Pivovar v pavilonu M bude od září stěžejním místem pro výuku studentů nově otevřeného programu Pivovarství a sladařství. Ten je v mnoha ohledech v Česku unikátní. Nabídne několik týdnů praxe, zázemí univerzitního pivovaru i spolupráci se známými pivovary. Studenty navíc čeká méně teoretických předmětů tak, aby se mohli naplno věnovat výrobní oblasti. „Nosnými předměty budou sladařství a pivovarství, které jsme doplnili například o oblast pěstování, zpracování a hodnocení plodin pro výrobu sladu a piva. Mimo to studenty čeká mikrobiologie, chemie a biochemie, bez kterých problematiku nelze pochopit dostatečně do hloubky,“ vysvětlil garant studijního programu Tomáš Gregor. Sám očekává, že absolventi programu skončí především v praxi. „Studium jsme proto doplnili o předměty využitelné v reálném životě, jako je nauka o materiálech, ekonomika nebo základy odborné angličtiny,“ řekl.
Více aktualit
-
Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do…30. 5. 2023
-
Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie
Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v…2. 5. 2023 -
Vědci vyvinuli náhradu antibiotik pro zvířata na bázi přírodních látek
Éterické oleje jsou v čínské medicíně léta známé pro své antimikrobiální účinky. Pozitivních vlastností látek se rozhodli využít i vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V rámci projektu odborníci ve spolupráci…27. 4. 2023 -
Na jaře je důležitý udržitelný sběr, říká expertka na léčivé rostliny
S příchodem jara lidé přirozeně začínají zařazovat do svého jídelníčku různé bylinky. V oblibě je dlouhodobě sběr kopřiv, medvědího česneku nebo třeba hluchavky. „Zelenina, která se prodává v zimním období v obchodech je…14. 4. 2023 -
Odpad z produkce biopotravin zkusí vědci přeměnit na půdní substrát a část…
Otestovat v praxi uzavřený cyklus hospodaření se rozhodli vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ve spolupráci s českým výrobcem biopotravin odborníci vyvíjí novou funkční potravinu. Odpad z její produkce…11. 4. 2023 -
Studenti VUT spolupracují s MENDELU na projektu satelitu, který do vesmíru…
Posunout se o krok dál na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity v Brně společně se studentským týmem YSpace…2. 3. 2023 -
Vědecký tým z MENDELU bude zkoumat roli žen ve venkovském životě
Mendelova univerzita v Brně je součástí evropského projektu, který se v deseti zemích zaměří na posílení role žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt Horizont, který financuje Evropská komise, bude kombinovat různé metody výzkumu.…22. 2. 2023 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy roste, energetické krizi navzdory
Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na…20. 2. 2023 -
Na celouniverzitním dni otevřených dveří uchazeči poznají i nový program…
MENDELU poprvé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 3. února prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…31. 1. 2023 -
Mikrořasy by ve vesmíru mohly sloužit k výrobě biopaliva, čištění vody i jako…
Dopady kosmické radiace a UV záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Minulý rok odborníci vyslali do stratosféry sondu, která nesla několik desítek vzorků těchto mikroorganismů.…10. 1. 2023