Ve čtvrtek 13. února 2020 se pod patronací Potravinářské komory ČR na Mendelově univerzitě konalo místní kolo studentské soutěže „Studenti pro kvalitu potravin“. S tématem „Využití artyčoku (Cynara scolymus L.) v potravinářství“ zvítězila Bc. Štěpánka Glanzová se školitelkou Ing. Radkou Langovou, Ph.D. Postupuje tak do národního kola, společně s druhým umístěným Bc. Romanem Porazilem, který pod vedením svého školitele doc. Ing. Miroslava Jůzla, Ph.D. uspěl s tématem „Technologické vyhodnocení výroby měkkého salámu s přídavkem oleje.“
Výsledky byly slavnostně vyhlášeny na XLVI. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“ 4. 3. 2020 v aule MENDELU
Fotoreportáž z konání konference Ingrovy dny 2020
Na 3. až 5. místě se umístili (seřazeno abecedně):
Bc. Zuzana Lustigová (školitel doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.): Jakost těstovin z rýžové mouky
Bc. Klára Pálová (školitel doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.): Kvalita a variabilita kávy
Bc. Růžena Vávrová (školitel Ing. Alena Saláková, Ph.D.): Využití nových surovin pro kyselé srážení sýrů
Do soutěže se zapojili studenti bakalářských i magisterských „potravinářských oborů“ ze čtyř univerzit. Místního kola, které organizačně zajistil Ústav technologie potravin, se zúčastnilo pět studentů (Technologie potravin), a to v rámci kategorie „Výroba potravin a technologie“. Součástí prezentací studentů byla i ochutnávka potravin vyrobených přihlášenými studenty programu Technologie potravin.
Předsedkyní komise byla Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. V komisi zasedli členové Komise pro reformulace PK ČR a hodnotitelé Komise pro inovativní výrobky PK ČR, za MENDELU se zúčastnil proděkan Agronomické fakulty Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Slavnostní předání diplomů postupujícím studentům se uskuteční v rámci Ingrových dnů dne 4. března 2020. Akce proběhne v aule MENDELU po ukončení 1. bloku přednášek na XLVI. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin.
Předpokládané datum celonárodního kola je v první půli června a PK ČR o něm bude informovat na svých stránkách.
Děkujeme všem studentům i školitelům za jejich aktivní účast.
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023
-
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023 -
Vědci vyvíjí nová hnojiva pro období sucha, rostlinám by měla řízeně dodávat…
Překonat stres vyvolaný suchem by rostlinám mohla pomoci nová hnojiva, která vyvíjí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Přípravky založené na přírodní bázi by měly plodinám řízeně dodávat živiny…27. 6. 2023