Selen je pro lidstvo znám více než 200 let. Ale až od poloviny dvacátého století se na selen nahlíží jako na esenciální prvek. V podmínkách střední Evropy se půdy vyznačují vysokou karencí selenu, což úzce koreluje s obsahem tohoto prvku v krmivech a potravinách. Selen se podílí na celé řadě fyziologických a antioxidačních procesů v organismu. Různé zdroje selenu jsou přidávány standardně do krmných dávek hospodářských zvířat již více než 40 let. V poslední dekádě zažívají nanotechnologie velký rozmach. Vznikají zcela jedinečné látky, které mají unikátní vlastnosti v porovnání se standartními suplementy. ,,Na Ústavu výživy zvířat a pícninářství pracujeme s různými modifikacemi selenových nanočástic již několik let. Cílem je vyvinout a otestovat zcela nový zdroj selenu, který by mohl v následujících letech najít uplatnění v komerční sféře. Jedním z dílčích cílů bylo ověřit toxicitu selenových nanočástic, která je v posledních letech diskutovaným tématem. Z dosažených výsledků vyplývá, že selen ve formě nanočástic nemá zásadně negativní vliv na živočišný organismus. V poslední fázi bude následovat série pokusů na hospodářských zvířatech. Poté bude dostatek dat pro případnou komercionalizaci produktu pro krmné účely,“ uvedl doc. Ing. Pavel Horký , Ph.D.
Bižší informace naleznete v článku vědeckého časopisu Toxics: ZDE
Kontakt na pracovníka výzkumu: doc. Ing. Pavel Horký, Ph.D., Ústav výživy zvířat a pícninářství (AF), tel: +420 545 133 164, e-mail: pavel.horky@mendelu.cz
Více aktualit
-
Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos hostila už 32. ročník mezinárodní konference MendelNet. Letos se konference zúčastnilo 76 studentů doktorských programů, a to nejen z Česka ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska. Konference…5. 11. 2025
-
Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025 -
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025 -
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025