Úspěšná prezentace na Hvězdárně

9. 2. 2015
Brněnský DENÍK.CZ napsal ....

Lidé viděli na hvězdárně býčí spermie

Brno – Jak vypadá DNA banánu? Jako plivanec ve zkumavce. Takový byl jeden z experimentů, který lidé uviděli v sobotu na hvězdárně v Brně. Oslavili tak 206. narozeniny slavného přírodovědce Charlese Darwina. Právě planetárium nově nabízí pořad O původu druhů, který je věnovaný Darwinově evoluční teorii.

 Jak vypadá DNA banánu? Jako plivanec ve zkumavce. Takový byl jeden z experimentů, který lidé uviděli v sobotu na hvězdárně v Brně. Oslavili tak 206. narozeniny slavného přírodovědce Charlese Darwina. Právě planetárium nově nabízí pořad O původu druhů.

Jak vypadá DNA banánu? Jako plivanec ve zkumavce. Takový byl jeden z experimentů, který lidé uviděli v sobotu na hvězdárně v Brně. Oslavili tak 206. narozeniny slavného přírodovědce Charlese Darwina. Právě planetárium nově nabízí pořad O původu druhů.Autor: DENÍK/Lubomír Stehlík

U jednoho ze stanovišť, které si připravili odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, návštěvníci na monitoru vidí pod mikroskopem býčí spermie. „Rodičům říkáme pravdu. Ale malé děti od nás uslyší, že to jsou rybičky,“ prozrazuje lektor Martin Hošek. Zhruba po dvaceti minutách musí vzorek vyměnit, protože spermie se přestávají hýbat. „Z té ale bude býk!“ ukazuje muž na obrazovku. Hošek ho však upozorní, že skutečnost je jiná. „Vzorky skončí ve výlevce,“ říká.

Lidé na vlastní oči vidí i DNA. Jde o jednoduchý pokus, který zájemci zvládnou i v domácích podmínkách. „Vzorek je nejlepší vyrobit z přezrálého ovoce jako je kiwi nebo jahody,“ radí Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin. Ideální jsou i banány, které používá on. Do sáčku vloží kus ovoce a přidá vodu. Pak vše rozmačká. „Člověk nesmí mít ostré nehty. Když k nám chodí exkurze ze základních škol, slečny mají někdy tak vymodelované nehty, že pytlík propíchnou,“ upozorňuje vědec.

Připravuje kádinku, do které nalil saponát. Ten způsobí, že buňky popraskají a uvolní se DNA. Následuje sůl. „Podle receptury se mají přidat dvě špetky, ale já dávám od oka,“ povídá a vsypává větší množství. Ke směsi přidá banánovou drť a přes papírovou utěrku přefiltruje. Nakonec k filtrátu přidá padesátiprocentní alkohol. „To je slivovice?“ ptá se sedmapadesátiletá Jindra Dlouhá. „Té by bylo škoda,“ směje se Vyhnánek. K experimentu používá ethanol. Po chvíli se začnou oddělovat malé bubliny. „Právě to je DNA. Klasickou dvoušroubovici by pak bylo vidět pod velmi silným mikroskopem,“ vysvětluje lektor.

14.2.2015
 

Autor: Kateřina Foltánková

 

Více aktualit

Všechny aktuality