Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na MENDELU vědci z AF

29. 8. 2023

Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích bylo na Mendelově univerzitě v Brně podáno celkem 81 návrhů projektů. Téměř dvě třetiny z nich tvoří výzkumy vědců z Agronomické fakulty.

Do veřejné soutěže bylo za Agronomickou fakultu podáno celkem 56 návrhů projektů, z toho ve 31 případech vystupuje MENDELU jako koordinátor projektu. Většina podaných návrhů spadá do sekce věnované smart zemědělství.

„Projekty by se měly zabývat širokým spektrem témat, která mají přesah i do soukromého sektoru – díky spolupráci s firmami, které by při realizaci projektu aplikovaly výsledky přímo v praxi. Jedná se například o témata inovativních pěstebních technologií a krmných směsí v souvislostech se změnou klimatu, dále o vliv mutací genů na užitkovost hospodářských zvířat nebo o omezení použití pesticidních látek při pěstování polních plodin,“ říká projektová manažerka Agronomické fakulty Dagmar Hegerová.

Celkové předpokládané výdaje na program ZEMĚ II by měly přesáhnout 9 miliard korun. „Program na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II se zaměřuje na praktické uplatnění a přípravu následného komerčního využití nebo využití pro potřeby společnosti,“ uvedl začátkem letošního roku v tiskové zprávě tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi hlavní směry výzkumu patří půda, voda, biodiverzita, rostlinná produkce, rostlinolékařství, živočišná produkce, veterinární medicína, produkce potravin, zemědělská technika nebo ekonomika.

Zda v soutěži uspějí, zjistí vědci začátkem příštího roku. Výsledky by Ministerstvo zemědělství mělo zveřejnit v polovině ledna 2024. Úspěšným projektům se následně bude web Agronomické fakulty věnovat samostatně.

Graf – zdroj: AF MENDELU

Více aktualit

Všechny aktuality