Na konci června hodnotily odborné komise vzorky přihlášené do jihomoravských potravinářských soutěží – 13. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Ocenění si výrobci převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v nedělí 28. srpna.
Do letošního ročníku se přihlásilo 33 výrobců s 154 výrobky. Nejprve soutěžili v 9 kategoriích o značku Regionální potraviny a následně byly ohodnocené výrobky přiřazeny ke 12 kategoriím systému soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina JMK pro rok 2022 získaly výrobky:
1. Masné výrobky tepelně opracované: PODKOVA – JOSEF JŮZA
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: PANENKA S RŮŽOVÝM PEPŘEM – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ ŠTULPOVI
3. Sýry včetně tvarohu: BIO ČERSTVÝ SÝR – MARKÉTA ŠEDIVÁ
4. Mléčné výrobky ostatní: TUČIBOMBA – VERONIKA KROPÁČKOVÁ
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: KAVÁRENSKÝ KOLÁČ – PRIFILOM
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: LASKONKA S KARAMELOVÝM KRÉMEM – MARTINA HARNOŠOVÁ
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: NEKTAR MERUŇKA – FARMA U TŘÍ DUBŮ
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – ZUZANA BOUDOVÁ
9. Ostatní: OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ – CHUŤ MORAVY
Výsledky soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022:
1. Pekařské výrobky: Kavárenský koláč – PRIFILOM s.r.o.
2. Cukrářské výrobky: Laskonka s karamelovým krémem – Martina Harnošová; Višňová sněženka – Pekařství Křižák s.r.o.
3. Mléko a mléčné výrobky: Mazací koule – Ing. Veronika Kropáčková
4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované: Podkova – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Salám s červenou řepou – POCTIVÁ MORAVSKÁ sociální podnik, a.s.
6. Ryby a rybí výrobky: PSTRUH LOSOSOVITÝ UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM NA KOPRU – Trnečka Smoked Fish s.r.o.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – Ing. Zuzana Boudová
8. Mražené výrobky –
9. Hotové výrobky – ostatní: Bořitovský hovězí guláš – ZEPO Bořitov, družstvo
10. Ostatní potravinářské výrobky: Olej z vlašských ořechů – Chuť Moravy s.r.o.
11. Nealkoholické nápoje: NEKTAR Meruňka – FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína): MarhuLové POHLAZENÍ – Ing. Pavel Lacina
„Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků,“ vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.
„Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
TZ Regionální potravina (PDF)
TZ ZLATÁ Chuť jižní Moravy (PDF)
Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (redakčně upraveno)
Foto: Regionální potravina
Více aktualit
-
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany…13. 1. 2025
-
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024 -
Vědci z MENDELU varují před možnými dopady plastů na půdní organismy,…
Na konci listopadu se nepodařilo v rámci konference v jihokorejském Busanu vyjednat Globální plastovou úmluvu, která by směřovala nejen k omezení plastového odpadu, regulaci škodlivých látek v plastech a zlepšení systémů nakládání s odpady. Další…11. 12. 2024 -
Uchazečská kampaň letos cílí na uplatnění v praxi
Cílem letošní uchazečské kampaně Mendelovy univerzity v Brně je zdůraznit, že studijní obory jsou orientované na praktické uplatnění a přípravu studujících pro reálný trh práce. Pomocí krátkých videí a fotek ukazuje kampaň příběhy šesti studentů a…3. 12. 2024 -
Studie brněnských vědců varuje před riziky využívání kovů v zemědělství
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum…27. 11. 2024 -
Rostliny ošetřuje obohacenou vodou. Za ekologicky inovativní přístup získala…
V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce…22. 11. 2024 -
Mezinárodní konference doktorandů MendelNet má své vítěze, letos v šesti sekcích
Šest tematických sekcí, šest vítězů. Studenti Ph.D. studia letos už po jednatřicáté prezentovali své výzkumy před odbornými komisemi na mezinárodní konferenci MendelNet. Letos se jí zúčastnilo na šedesát studentů z českých i zahraničních univerzit.…7. 11. 2024 -
Doktorandi se opět setkají na konferenci MendelNet, budou prezentovat své…
Setkat se s dalšími mladými výzkumníky a prezentovat své výsledky před odbornou komisí budou moct studenti doktorských programů na mezinárodní konferenci MendelNet. Ta se bude konat 6. listopadu na Agronomické fakultě. Letos budou účastníci z…29. 10. 2024 -
Produkty z konopí mohou ve výživě zvířat nahradit sójovou a rybí moučku
V posledních letech se dostává do popředí zájmu využívání produktů z konopí ve výživě zvířat. Vědci a vědkyně z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU posuzovali efekt konopných produktů na kapra obecného. Studie dokazují…14. 10. 2024 -
Potravinářství, medicína i čištění vody. Vědci prezentují možné využití mikrořas
Inovativní možnosti využití mikrořas prezentují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Na podzimní výstavě Flora Olomouc 2024 představili bioreaktor, který umožňuje čištění odpadních vod. Podobná technologie se už uplatnila i v…9. 10. 2024