Za hojné účasti cca 150 návštěvníků se uskutečnilo další, v pořadí páté, promítání s následnou diskusí v řadě oblíbeného cyklu, který má za cíl vyvolat mezi studenty a zaměstnanci zájem o diskusi k více či méně kontroverzním tématům.
Vzhledem k zaměření filmu byli diskutujícími odborníky předseda Českomoravského svazu mlékarenského Ing. Jiří Kopáček, CSc., zástupce z firmy Savencia Fromage & Dairy, dříve TPK Pribina, největší výrobce sýrů v ČR Ing. Vladimír Čejna, Ph.D., který je absolventem naší fakulty. Třetím diskutujícím byl proděkan AF pro vnější vztahy a internacionalizaci Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Původní zpráva:
Promítání filmu The Milk System (Mléčný komplex, 99´) s následnou diskusí s odborníky
7. 3. 2019 od 15h v aule MENDELU
- Je mléko zdravé?
- Jak je mléko produkováno?
- Jak se s mlékem obchoduje?
- Jak je tomu v rozvojových zemích …. a co Asie?
Na to všechno Vám odpoví naši odborníci po skončení promítání filmu. Podívejte se na Trailer filmu.
Akce proběhne v rámci akce Den s mlékem na MENDELU.
Vstup na Den s mlékem na MENDELU a na promítání filmu v aule je volný.
Další informace jsou dostupné na: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny
Kontakt na organizátory: ingrovy.dny@mendelu.cz
Den s mlékem na MENDELU se uskuteční 7. 3. 2019 v rámci XLV. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2019“ (6. 3. 2019).
Program konference DEN S MLÉKEM NA MENDELU
7. 3. 2019, 9:00 – 14:30 přednášky od 15:00 promítání filmu THE MILK SYSTEM
9:00 – 9:15 – zahájení
9:15 – 10:00 JIŘÍ KOPÁČEK (ČMSM): Česká republika – země sýrů
10:05 – 10:35 LENKA VORLOVÁ (VFU): Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
10:40 – 11:10 LADISLAV ČURDA (VŠCHT): Intolerance laktosy a mléčné výrobky
11:15 – 11:45 JOZEF GOLIAN (SPU Nitra): Úloha mlieka a mliečnych výrobkov v systéme výživovej politiky štátu
11:50 – 12:20 VLADIMÍR ČEJNA (SAVENCIA Fromage&Dairy): Aktuální trendy sýrařské gastronomie
12.30 – 13:00 přestávka
13:00 – 13:20 LENKA KOUŘIMSKÁ (ČZU): Velbloudí mléko – složení, nutriční hodnota a možnosti zpracování
13:25 – 13:45 EVA VÍTOVÁ (VUT): Senzorická kvalita tavených sýrových analogů s přídavkem rostlinných tuků
13:50 – 14:10 LIBOR KALHOTKA (MENDELU): Mikrobiologická kvalita mléka a mléčných výrobků
14: 15 – 14:30 ALENA SALÁKOVÁ (MENDELU): Označování mléčných výrobků
14:30 – 15:00 diskuse, přestávka
15:00 – 16:30 promítání filmu THE MILK SYSTEM s následnou diskuzí
Více aktualit
-
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025
-
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025 -
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025