V posledních letech se dostává do popředí zájmu využívání produktů z konopí ve výživě zvířat. Vědci a vědkyně z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU posuzovali efekt konopných produktů na kapra obecného. Studie dokazují, že konopí je dobrým zdrojem bílkovin a může v budoucnu nahradit ve výživě hospodářských zvířat sójovou nebo rybí moučku, což jsou suroviny z různých důvodů problematické.
Vědecký tým testoval efekt konopných výlisků, které přidávali do krmiva kapra v koncentraci od pěti do patnácti procent. „Konopné výlisky vznikají při lisovaní semen konopí za studena. Ze semen se lisováním odstraní olej, který se dále využívá v krmivářství, ale i v kosmetickém či farmakologickém průmyslu. Výlisky obsahují pouze zbytkové množství oleje (do 10 %) a vysoké množství bílkovin (30-35 %) a mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin,“ popsala Lucie Všetičková z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU. Konopné výlisky jsou určeny zejména pro hospodářská zvířata s váhovým deficitem, pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí a laktující samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i stará zvířata. U ryb jde primárně o zdroj bílkovin v krmivu.
V současnosti je trendem hledat náhradu za dva nejčastější zdroje bílkovin v krmivech pro ryby: sójovou a rybí moučku. Obě komodity se do Evropy dováží, a jejich cena je poměrně vysoká. „Sója je navíc plodina, která je velmi často geneticky modifikována pro vyšší odolnost vůči nemocem či vyšší výnosy. A v Americe či Asii, odkud se dováží, platí jiná pravidla pro pěstování GMO plodin než v EU, což je často vnímáno jako problém. Co se týká rybí moučky, ta je z nutričního hlediska pro ryby jako zdroj bílkovin ideální, ale vyrábí se bohužel z drobných druhů ryb, které jsou loveny v moři. A s ohledem na stále se snižující počty nejen ryb, ale všech mořských živočichů, není tento způsob získávání krmivářské komodity příliš šetrný k přírodě a také udržitelný,“ přiblížila Všetičková.
Ve studii prováděné na MENDELU vědecký tým kaprům přidával do krmiva 5 %, 10 % a 15 % konopných výlisků. „Nejlepších výsledků, jak v rámci produkčních parametrů, tak obsahu kyseliny alfa-linolenové ve svalovině, bylo dosaženo u skupiny s přídavkem 10 %. Vyšší přídavek není vhodný, a to kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je obsažena ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je pro ryby nestravitelná a ve vyšším množství negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin,“ uvedla vědkyně. Do těla ryb se alfa-linolenová kyselina, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, dostává potravním řetězcem, především z planktonu. Je nejen pro ryby nepostradatelná a má v jejich organismu celou řadu funkcí, nicméně ryby nejsou samy schopny ji syntetizovat. Pokud nemá ryba v průběhu chovu přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale všech esenciálních látek.
Obecně jsou rostlinné oleje velmi chudé na obsah nenasycených mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. „Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně ryby dobrým zdrojem nutrientů pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb, došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu,“ nastínila Všetičková.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povoluje pěstování konopí v Evropě s obsahem do 0,2 % THC v sušině, což je hlavní psychoaktivní sloučenina v konopí. Látkou, která nemá psychoaktivní účinky je canabidiol (CBD) a pro své účinky je využíván hlavně v lékařství. EFSA popisuje čtyři druhy krmných surovin z konopí: konopné semeno, konopná moučka, konopný olej a celá rostlina.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Všetičková, Ph.D., lucie.vsetickova@mendelu.cz, Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, AF MENDELU, +420 545 133 536
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025
-
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025