„Zvolili jsme výrobu kysele sráženého sýra typu panýr. Je to velmi snadné na přípravu. Stačí zahřát mléko na požadovanou teplotu a přidat ocet nebo šťávu z citronů. Poté vznikne sraženina, která se přecedí přes sítko s plachetkou,“ popisuje Alena Saláková, která na Ústavu technologie potravin zajišťovala jednu část programu. „Sýr se dá konzumovat hned po odkapání. Někteří účastníci po výrobě říkali, že si ho doma určitě znovu udělají,“ říká.
Na fakultu přišlo celkem osm dvojic. Zájemce organizátoři rozdělili na dvě skupinky. Zatímco jedna vyráběla sýr v mini-mlékárně, pro druhou byla připravena přednáška v učebně. „Účastníci se dozvěděli obecný postup výroby sýrů a také, jaké druhy sýrů máme v obchodech. Vše probíhalo zábavnou formou, účastnící se zapojovali do diskuse,“ doplňuje Saláková.
Setkání hodnotí pozitivně. „Všichni byli skvělí, výsledné sýry se účastníkům moc povedly. Na závěr proběhlo senzorické hodnocení. Bohužel se nedalo určit, který sýr byl nejlepší, protože každý má v oblibě trochu něco jiného,“ dodává Saláková. Propojení výuky dětí a seniorů je podle ní skvělý nápad. Přesto má takové vzdělávání svá specifika. „Program musí být zajímavý pro obě generace, takže vždy musíte volit nějaký kompromis při přípravě činností a aktivit,“ říká.
Že se tentokrát program vydařil potvrzuje účastnice Jitka Zavadilová, která na fakultu přišla s vnučkou Matyldou. „Z kurzu jsme nadšené. Moc se nám líbilo, jak se propojila teorie s praxí. Dozvěděly jsme se spoustu nových věcí. Možná se s Matyldou zúčastníme dalších kurzů v budoucnu. Určitě to ale vřele doporučím svým kamarádkám,“ dodává Zavadilová.
Agronomická fakulta se zapojí do programu Mezigenerační univerzity také v nadcházejícím zimním a letním semestru. V plánu je například lekce o výrobě jogurtů nebo kurz zaměřený na kvalitu potravin.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Alena Saláková, Ph.D., e-mail: alena.salakova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin (AF)
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023
-
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023 -
Vědci vyvíjí nová hnojiva pro období sucha, rostlinám by měla řízeně dodávat…
Překonat stres vyvolaný suchem by rostlinám mohla pomoci nová hnojiva, která vyvíjí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Přípravky založené na přírodní bázi by měly plodinám řízeně dodávat živiny…27. 6. 2023