„Zvolili jsme výrobu kysele sráženého sýra typu panýr. Je to velmi snadné na přípravu. Stačí zahřát mléko na požadovanou teplotu a přidat ocet nebo šťávu z citronů. Poté vznikne sraženina, která se přecedí přes sítko s plachetkou,“ popisuje Alena Saláková, která na Ústavu technologie potravin zajišťovala jednu část programu. „Sýr se dá konzumovat hned po odkapání. Někteří účastníci po výrobě říkali, že si ho doma určitě znovu udělají,“ říká.
Na fakultu přišlo celkem osm dvojic. Zájemce organizátoři rozdělili na dvě skupinky. Zatímco jedna vyráběla sýr v mini-mlékárně, pro druhou byla připravena přednáška v učebně. „Účastníci se dozvěděli obecný postup výroby sýrů a také, jaké druhy sýrů máme v obchodech. Vše probíhalo zábavnou formou, účastnící se zapojovali do diskuse,“ doplňuje Saláková.
Setkání hodnotí pozitivně. „Všichni byli skvělí, výsledné sýry se účastníkům moc povedly. Na závěr proběhlo senzorické hodnocení. Bohužel se nedalo určit, který sýr byl nejlepší, protože každý má v oblibě trochu něco jiného,“ dodává Saláková. Propojení výuky dětí a seniorů je podle ní skvělý nápad. Přesto má takové vzdělávání svá specifika. „Program musí být zajímavý pro obě generace, takže vždy musíte volit nějaký kompromis při přípravě činností a aktivit,“ říká.
Že se tentokrát program vydařil potvrzuje účastnice Jitka Zavadilová, která na fakultu přišla s vnučkou Matyldou. „Z kurzu jsme nadšené. Moc se nám líbilo, jak se propojila teorie s praxí. Dozvěděly jsme se spoustu nových věcí. Možná se s Matyldou zúčastníme dalších kurzů v budoucnu. Určitě to ale vřele doporučím svým kamarádkám,“ dodává Zavadilová.
Agronomická fakulta se zapojí do programu Mezigenerační univerzity také v nadcházejícím zimním a letním semestru. V plánu je například lekce o výrobě jogurtů nebo kurz zaměřený na kvalitu potravin.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Alena Saláková, Ph.D., e-mail: alena.salakova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin (AF)
Více aktualit
-
V posledních letech se dostává do popředí zájmu využívání produktů z konopí ve výživě zvířat. Vědci a vědkyně z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU posuzovali efekt konopných produktů na kapra obecného. Studie dokazují…14. 10. 2024
-
Potravinářství, medicína i čištění vody. Vědci prezentují možné využití mikrořas
Inovativní možnosti využití mikrořas prezentují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Na podzimní výstavě Flora Olomouc 2024 představili bioreaktor, který umožňuje čištění odpadních vod. Podobná technologie se už uplatnila i v…9. 10. 2024 -
Informace vedení AF v souvislosti s aktuální povodňovou situací
Vzhledem k vážné povodňové situaci na rozsáhlém území ČR vedení Agronomické fakulty MENDELU především vyjadřuje účast všem, kteří jsou aktuální situací zasaženi, a děkuje všem, kteří se zapojili do dobrovolnických a dalších aktivit k prevenci škod…15. 9. 2024 -
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který…29. 8. 2024 -
Při pokusech na polní stanici pomáhá od letoška malý robot
Na polní pokusné stanici v Žabčicích od letoška pomáhá univerzální autonomní robot. Vědci z Agronomické fakulty jej využívají hlavně k vytváření několika desítek kilometrů uliček v maloparcelních pokusech. Robot tak ušetří ročně personálu desítky…20. 8. 2024 -
V kampusu MENDELU přibude další zelená střecha
V areálu Mendelovy univerzity v Brně přibude v rámci rekonstrukce nová zelená střecha – a to na části budovy C, kde sídlí Agronomická fakulta. Přípravy začaly v letních měsících. Jde o další prvek, který univerzita realizuje v rámci dlouhodobě…8. 8. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024 -
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024