„Zvolili jsme výrobu kysele sráženého sýra typu panýr. Je to velmi snadné na přípravu. Stačí zahřát mléko na požadovanou teplotu a přidat ocet nebo šťávu z citronů. Poté vznikne sraženina, která se přecedí přes sítko s plachetkou,“ popisuje Alena Saláková, která na Ústavu technologie potravin zajišťovala jednu část programu. „Sýr se dá konzumovat hned po odkapání. Někteří účastníci po výrobě říkali, že si ho doma určitě znovu udělají,“ říká.
Na fakultu přišlo celkem osm dvojic. Zájemce organizátoři rozdělili na dvě skupinky. Zatímco jedna vyráběla sýr v mini-mlékárně, pro druhou byla připravena přednáška v učebně. „Účastníci se dozvěděli obecný postup výroby sýrů a také, jaké druhy sýrů máme v obchodech. Vše probíhalo zábavnou formou, účastnící se zapojovali do diskuse,“ doplňuje Saláková.
Setkání hodnotí pozitivně. „Všichni byli skvělí, výsledné sýry se účastníkům moc povedly. Na závěr proběhlo senzorické hodnocení. Bohužel se nedalo určit, který sýr byl nejlepší, protože každý má v oblibě trochu něco jiného,“ dodává Saláková. Propojení výuky dětí a seniorů je podle ní skvělý nápad. Přesto má takové vzdělávání svá specifika. „Program musí být zajímavý pro obě generace, takže vždy musíte volit nějaký kompromis při přípravě činností a aktivit,“ říká.
Že se tentokrát program vydařil potvrzuje účastnice Jitka Zavadilová, která na fakultu přišla s vnučkou Matyldou. „Z kurzu jsme nadšené. Moc se nám líbilo, jak se propojila teorie s praxí. Dozvěděly jsme se spoustu nových věcí. Možná se s Matyldou zúčastníme dalších kurzů v budoucnu. Určitě to ale vřele doporučím svým kamarádkám,“ dodává Zavadilová.
Agronomická fakulta se zapojí do programu Mezigenerační univerzity také v nadcházejícím zimním a letním semestru. V plánu je například lekce o výrobě jogurtů nebo kurz zaměřený na kvalitu potravin.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Alena Saláková, Ph.D., e-mail: alena.salakova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin (AF)
Více aktualit
-
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025
-
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…24. 1. 2025 -
Na vývoji léčiva proti nervovým otravám spolupracují vědci z Agronomické…
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany…13. 1. 2025 -
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024