Na letošním Food Symposiu zazněly přednášky, workshopy, akademické i studentské prezentace a byla shrnuta dosavadní a nastíněna další možná spolupráce mezi LSU a MENDELU. Fakulty MENDELU se zapojili v jednotlivých dnech do programu. Naši „potravináři“ měli vyhrazenu středu, čtvrtek a pátek.
Následující témata, připravili spolu s LSU pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Moderátory byly doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. :
Středa 17. března: záznam na YouTube
- The potential of nutrition in the prevention of chronic civilization diseases as a possible protection against COVID 19 complications, Dr. Milena Matejovičová (AF MENDELU)
- Selected micronutrients/nutraceuticals as possible immunomodulators in COVID-19 prevention, Prof. Tomáš Komprda (AF MENDELU)
- Food as Medicine: Lessons from Covid-19, Dr. Candida Rebello (PBRC LSU)
- Precision nutrition in respiratory disease and lung function, Dr. Jacob Mey (PBRC LSU)
- Nutritional aspects of tea and the US tea industry, Dr. Yan Chen (AgCenter LSU)
Čtvrtek 18. března: záznam na YouTube
- Food Tech laboratories and procedures for teaching and research in Food Science and Technology: experience and vision of a practical form of teaching, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
- Use of stilbenes and lignans to enrich food, Dr. Ivo Soural, Dr. Miroslav Horak, Prof. Josef Balik (all ZF MENDELU)
- Non-traditional types of crops for research and development of preserved foods, Dr. Radka Langová (AF MENDELU)
- Gluten free products with a higher protein rice flour, Dr. Joan King (LSU AgCenter)
- Cheese making and other dairy production: technological and practical aspects, Dr. Alena Saláková (AF MENDELU)
- Ice cream production, Commercial popsicles and gourmet ice cream production, Salad dressings – bottling line at LSU AgCenter Food Business Incubator, Dr. Charles Boeneke (LSU AgCenter)
- LSU Food Innovation Center, Ashley Gutierrez (LSU)
Pátek 19. března:
- Viruses in Foods and Influence of Corona virus on the food industry Environmental Monitoring Program and Hygienic, Dr. Kayanush Aryana (LSU)
- Zoning for Food Industries, Dr. Achyut Adhikari (LSU)
- Food Safety Communication with General Public, Dr. Wenqing Xu (LSU)
- Wrap up – Food Science Roundtable discussion:
Opportunities and threats in the key aspects of Food System: Food Security, Safety and Nutrition – are they compatible?, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
Akce proběhla v prostředí MS Teams. Kompletní program naleznete: ZDE
Podrobnosti a link na záznam z celé akce naleznete na webu LSU: ZDE
Více aktualit
-
Zefektivnit proces diagnostiky onemocnění mají za cíl vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Odborníci vyvíjejí malé přenosné zařízení, které by dokázalo ve velmi krátkém čase detekovat vybranou sadu patogenů – například…6. 12. 2023
-
Rybáři MENDELU budou kontrolovat udržitelný chov ryb pro řetězec Albert
Rybáři Mendelovy univerzity v Brně vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty do obchodního řetězce Albert. Podniky, které splní stanovená kritéria, získají certifikaci a budou moci…28. 11. 2023 -
Vědcům v Indonésii se poprvé po šedesáti letech podařilo pořídit záběry…
Vědcům na výpravě v Indonésii se poprvé podařilo pořídit záběry paježury Attenboroughovy. Dokázali tak, že tento vzácný vejcorodý savec nevyhynul, jak se někteří obávali. Čtyřtýdenní expedici vedli experti z britské Oxfordské univerzity, součástí…13. 11. 2023 -
Mezinárodní konference MendelNet se konala už potřicáté
Třicet let od svého vzniku letos slaví mezinárodní konference Ph.D. studentů – MendelNet. Na půdě Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se dnes sešli studenti z několika českých i zahraničních univerzit, kteří prezentovali své výzkumy v…8. 11. 2023 -
Na MENDELU se poprvé sešla nově vytvářená expertní komunita k problematice…
Více než dvacítka zástupců průmyslu, vysokých škol, výzkumných institucí, asociací zaměřených na vodní hospodářství a politické sféry se sešlo ke společnému workshopu pořádanému týmem Ústavu aplikované a krajinné ekologie na Agronomické fakultě…3. 11. 2023 -
V soutěži Věda pro zemi uspěly práce zaměřené na revitalizaci půdy i reakce…
V soutěži o nejlepší závěrečné práce s názvem Věda pro zemi letos uspěli tři studenti Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Porota ocenila bakalářské práce věnované problematice revitalizace zemědělských půd a hodnocení…30. 10. 2023 -
V Mongolsku se vědci snaží zastavit postup písečné duny
Vědci z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty se v Mongolsku snaží stabilizovat písečnou dunu, která ohrožuje jednu z tamních vesnic. Využít chtějí především jilmy podporované různými inovativními půdními aditivy. Písečná duna leží v oblasti…26. 10. 2023 -
Vědci zkouší podpořit biodiverzitu v mokřadech pomocí poloparazitických rostlin
Zabránit šíření invazních rostlin v cenných mokřadních biotopech zkouší v rámci společného projektu vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy univerzity. Odborníci vytipovali dvě lokality na Břeclavsku, které se potýkají…10. 10. 2023 -
Noc vědců na AF MENDELU poodhalí tajemství rostlinné i živočišné říše
Nahlédnout do tajů života rostlin a zvířat nebo prozkoumat zpracování odpadů či výrobu potravin budou mít příležitost návštěvníci letošní Noci vědců na Agronomické fakultě MENDELU. Tradiční popularizační akce se uskuteční v pátek 6. října od 18…2. 10. 2023 -
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023