Na letošním Food Symposiu zazněly přednášky, workshopy, akademické i studentské prezentace a byla shrnuta dosavadní a nastíněna další možná spolupráce mezi LSU a MENDELU. Fakulty MENDELU se zapojili v jednotlivých dnech do programu. Naši „potravináři“ měli vyhrazenu středu, čtvrtek a pátek.
Následující témata, připravili spolu s LSU pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Moderátory byly doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. :
Středa 17. března: záznam na YouTube
- The potential of nutrition in the prevention of chronic civilization diseases as a possible protection against COVID 19 complications, Dr. Milena Matejovičová (AF MENDELU)
- Selected micronutrients/nutraceuticals as possible immunomodulators in COVID-19 prevention, Prof. Tomáš Komprda (AF MENDELU)
- Food as Medicine: Lessons from Covid-19, Dr. Candida Rebello (PBRC LSU)
- Precision nutrition in respiratory disease and lung function, Dr. Jacob Mey (PBRC LSU)
- Nutritional aspects of tea and the US tea industry, Dr. Yan Chen (AgCenter LSU)
Čtvrtek 18. března: záznam na YouTube
- Food Tech laboratories and procedures for teaching and research in Food Science and Technology: experience and vision of a practical form of teaching, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
- Use of stilbenes and lignans to enrich food, Dr. Ivo Soural, Dr. Miroslav Horak, Prof. Josef Balik (all ZF MENDELU)
- Non-traditional types of crops for research and development of preserved foods, Dr. Radka Langová (AF MENDELU)
- Gluten free products with a higher protein rice flour, Dr. Joan King (LSU AgCenter)
- Cheese making and other dairy production: technological and practical aspects, Dr. Alena Saláková (AF MENDELU)
- Ice cream production, Commercial popsicles and gourmet ice cream production, Salad dressings – bottling line at LSU AgCenter Food Business Incubator, Dr. Charles Boeneke (LSU AgCenter)
- LSU Food Innovation Center, Ashley Gutierrez (LSU)
Pátek 19. března:
- Viruses in Foods and Influence of Corona virus on the food industry Environmental Monitoring Program and Hygienic, Dr. Kayanush Aryana (LSU)
- Zoning for Food Industries, Dr. Achyut Adhikari (LSU)
- Food Safety Communication with General Public, Dr. Wenqing Xu (LSU)
- Wrap up – Food Science Roundtable discussion:
Opportunities and threats in the key aspects of Food System: Food Security, Safety and Nutrition – are they compatible?, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
Akce proběhla v prostředí MS Teams. Kompletní program naleznete: ZDE
Podrobnosti a link na záznam z celé akce naleznete na webu LSU: ZDE
Více aktualit
-
Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do…30. 5. 2023
-
Dvě budovy v kampusu MENDELU slaví deset let, pivovar v jedné z nich ponese…
Mendelova univerzita slaví letos v květnu deset let od otevření Mendelova biotechnologického pavilonu a pavilonu X. V souvislosti s tím nabídne odpoledne 17. května studentům i zaměstnancům komentované prohlídky pavilonu M s Janem Chlupem, autorem…15. 5. 2023 -
Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie
Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v…2. 5. 2023 -
Vědci vyvinuli náhradu antibiotik pro zvířata na bázi přírodních látek
Éterické oleje jsou v čínské medicíně léta známé pro své antimikrobiální účinky. Pozitivních vlastností látek se rozhodli využít i vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. V rámci projektu odborníci ve spolupráci…27. 4. 2023 -
Na jaře je důležitý udržitelný sběr, říká expertka na léčivé rostliny
S příchodem jara lidé přirozeně začínají zařazovat do svého jídelníčku různé bylinky. V oblibě je dlouhodobě sběr kopřiv, medvědího česneku nebo třeba hluchavky. „Zelenina, která se prodává v zimním období v obchodech je…14. 4. 2023 -
Odpad z produkce biopotravin zkusí vědci přeměnit na půdní substrát a část…
Otestovat v praxi uzavřený cyklus hospodaření se rozhodli vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ve spolupráci s českým výrobcem biopotravin odborníci vyvíjí novou funkční potravinu. Odpad z její produkce…11. 4. 2023 -
Studenti VUT spolupracují s MENDELU na projektu satelitu, který do vesmíru…
Posunout se o krok dál na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity v Brně společně se studentským týmem YSpace…2. 3. 2023 -
Vědecký tým z MENDELU bude zkoumat roli žen ve venkovském životě
Mendelova univerzita v Brně je součástí evropského projektu, který se v deseti zemích zaměří na posílení role žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt Horizont, který financuje Evropská komise, bude kombinovat různé metody výzkumu.…22. 2. 2023 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy roste, energetické krizi navzdory
Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na…20. 2. 2023 -
Na celouniverzitním dni otevřených dveří uchazeči poznají i nový program…
MENDELU poprvé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 3. února prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…31. 1. 2023