Odborníci z oblasti potravinářství se tento týden sejdou v aule Mendelovy univerzity v Brně. Ve středu 6. března se uskuteční jubilejní 50. ročník Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny 2024. Program konference v dalších dnech doplní také akce Den s mlékem a mezinárodní sekce, kterou bude možné sledovat i online.
„V letošním roce oslavíme padesátý ročník akce, která není pouze přehlídkou vědeckých publikací, ale i možností setkání pro širší skupinu odborníků zabývajících se společnou tematikou potravin. Věnujeme se složení, nutriční a senzorické jakosti i technologickým vlastnostem potravin,“ uvedl za organizátory vedoucí Ústavu technologie potravin AF MENDELU Miroslav Jůzl.
Hlavní program Ingrových dnů se uskuteční ve středu 6. března. Odborníci budou v rámci konference diskutovat mimo jiné o problematice funkčních potravin, zaměří se také na budoucnost ovocnářství v České republice nebo nové technologie v oblasti vývoje alternativ potravin živočišného původu.
U příležitosti 50. výročí konference také organizátoři udělí vybraným osobnostem a institucím pamětní medaili za zásluhy v oblasti spolupráce. Oceněných bude téměř osm desítek.
„Původní seminář profesora Ingra o jakosti potravin se v průběhu let přetransformoval do podoby konference s mezinárodní účastí. Hostili jsme přední potravinářské odborníky ze zemí Evropské unie i zbytku světa,“ přiblížil Jůzl. Po zakladateli potravinářských setkání, profesoru Ivo Ingrovi, pojmenovali organizátoři akci v roce 2009.
Součástí letošních Ingrových dnů je také mezinárodní sekce, která se uskuteční v úterý 5. března. Program této části konference bude mít hybridní podobu – příspěvky mohou zájemci sledovat v aule MENDELU i online. Ve čtvrtek 7. března pak konferenci završí akce Den s mlékem, která cílí především na studenty a laickou veřejnost.
„Konference nejsou pouze o vědeckých výsledcích a jejich sdělení, ale mají také nezanedbatelný společenský rozměr. A tak i tato společenská událost kdysi vznikla, aby se lidé setkávali a při této příležitosti si předali informace o tom, čím se zabývají. Osobitý sociální rozměr jí vtisknul právě profesor Ingr,“ dodal Miroslav Jůzl.
Jubilejní 50. ročník konference je součástí oslav 105. výročí založení Mendelovy univerzity v Brně.
Více aktualit
-
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025
-
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025 -
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025