V rámci oslav 100 let od vzniku Mendelovy univerzity v Brně se konalo několik akcí spjatých s Ústavem technologie potravin Agronomické fakulty. Na tradiční březnové akce jako jsou konference o jakosti potravin a potravinových surovin a Den s mlékem na MENDELU konaných v rámci Ingrových dnů navázaly dubnové akce.
Ve čtvrtek 12. 4. 2019 proběhlo hodnocení v rámci soutěžní přehlídky nakládaných Hermelínů s názvem NAKLÁDANÝ HERMELÍN 2019. Celkem bylo do finále soutěže, jejímž partnerem byla firma Savencia Fromage&Dairy Czech Republic, zařazeno deset přihlášených vzorků. Potěšujícím je účast studentů, a to jak z naší univerzity, tak například ze Střední školy, základní školy a mateřské školy pro sluchově postižené v Olomouci a Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži, jakož i jiných milovníků tohoto v naší gastronomii zdomácnělého pokrmu.
Nejlépe byl odbornou komisí hodnocen:
1. nakládaný Hermelín s hráškovým pestem s názvem Gregor, na těsném druhém místě se umístil
2. nakládaný Hermelín na zeleno, který komisi zaujal celými vlašskými ořechy a na třetím místě se umístil
3. nakládaný Hermelín s medvědím česnekem s názvem Mendelák.
Soutěžní vzorky mohli také ochutnat v areálu univerzity ti, kdož zavítali na Velikonoční jarmark století, který proběhl v sobotu 13. 4. 2019 za účasti mnoha tisíců návštěvníků. Ústav technologie potravin zde nabízel k ochutnávce výrobky vznikající v provozních laboratořích, jak při praktické výuce studentů (cvičení, kvalifikační práce), tak pro potřeby publicity studijního programu Chemie a technologie potravin a Agronomické fakulty. A tak byly prezentovány pekárenské výrobky (rohlíky, makovky, jidáše, sušenky), čokoládové pralinky (s různými náplněmi), masné výrobky (klobásy, párky), sirupy nebo naše akademické pivo. Po celý rok se tak mohou účastníci akcí konaných v rámci oslav století MENDELU setkávat s kvalitními produkty vzešlými z vědeckovýzkumné činnosti zaměstnanců a našich studentů
Fotogalerii zachycující velikonoční jarmark, také Ústav technologie potravin, naleznete zde.
{FUNCTION[„po-modules-photogallery“](id=1451)}
Více aktualit
-
Posunout se o krok dál na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity v Brně společně se studentským týmem YSpace…2. 3. 2023
-
Vědecký tým z MENDELU bude zkoumat roli žen ve venkovském životě
Mendelova univerzita v Brně je součástí evropského projektu, který se v deseti zemích zaměří na posílení role žen v zemědělství a venkovském životě. Tříletý projekt Horizont, který financuje Evropská komise, bude kombinovat různé metody výzkumu.…22. 2. 2023 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy roste, energetické krizi navzdory
Na jižní Moravě v loňském roce vzniklo podle dostupných informací šest nových minipivovarů a jeden výrobu ukončil. Počet nových provozů je nejvyšší od roku 2017, kdy vzniklo osm nových podniků. Hospodářská krize a nárůst cen vstupů se tak zatím na…20. 2. 2023 -
Na celouniverzitním dni otevřených dveří uchazeči poznají i nový program…
MENDELU poprvé pořádá celouniverzitní den otevřených dveří, kdy všechny fakulty a části budou zájemcům o studium otevřeny v jeden den. Uchazeči si mohou 3. února prohlédnout jak kampus v Brně, tak i v Lednici. V rámci programu připravovaného…31. 1. 2023 -
Mikrořasy by ve vesmíru mohly sloužit k výrobě biopaliva, čištění vody i jako…
Dopady kosmické radiace a UV záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Minulý rok odborníci vyslali do stratosféry sondu, která nesla několik desítek vzorků těchto mikroorganismů.…10. 1. 2023 -
Ohlédnutí za rokem 2022 na Agronomické fakultě
Spolu s tím, jak se rok 2022 nachýlil ke svému konci, přinášíme souhrn toho nejzásadnějšího a nejzajímavějšího, co se v uplynulém roce na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně událo. Fakulta dvakrát volila nového děkanaV …28. 12. 2022 -
S obnovou půdy po požárech mohou pomoci rostliny
Požáry v posledních letech stále častěji postihují i oblast střední Evropy. Vzhledem k umístnění v mírném klimatickém pásu jim ale až donedávna málokdo věnoval větší pozornost. Dlouhodobě se na ně zaměřuje tým odborníků z …20. 12. 2022 -
Vědci konstruují chytré popelnice na míru. Umí varovat před požárem i ohlásit,…
Na vývoj chytrých popelnic, které jsou přizpůsobené specifickým potřebám měst, obcí a firem, se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Mezi požadavky patří například to, aby se kontejnery daly sledovat pomocí GPS nebo dokázaly…13. 12. 2022 -
Vědci pomůžou přivést turisty na méně navštěvovaná místa
Vědci pomohou obcím i krajům při strategickém plánování kulturního cestovního ruchu. Inspirací budou i osvědčené postupy z míst v jiných zemích, kde řeší podobné výzvy. Cílem mezinárodního projektu, který v prosinci po třech letech končí, bylo…25. 11. 2022 -
Mezinárodní konference MendelNet se po dvou letech znovu konala prezenčně
Po dvouleté odmlce spojené s covidovými opatřeními se dnes na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně znovu uskutečnila v prezenčním režimu mezinárodní konference Ph.D. studentů – MendelNet. Na letošní 29. ročník se zaregistrovalo…9. 11. 2022