V rámci oslav 100 let od vzniku Mendelovy univerzity v Brně se konalo několik akcí spjatých s Ústavem technologie potravin Agronomické fakulty. Na tradiční březnové akce jako jsou konference o jakosti potravin a potravinových surovin a Den s mlékem na MENDELU konaných v rámci Ingrových dnů navázaly dubnové akce.
Ve čtvrtek 12. 4. 2019 proběhlo hodnocení v rámci soutěžní přehlídky nakládaných Hermelínů s názvem NAKLÁDANÝ HERMELÍN 2019. Celkem bylo do finále soutěže, jejímž partnerem byla firma Savencia Fromage&Dairy Czech Republic, zařazeno deset přihlášených vzorků. Potěšujícím je účast studentů, a to jak z naší univerzity, tak například ze Střední školy, základní školy a mateřské školy pro sluchově postižené v Olomouci a Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži, jakož i jiných milovníků tohoto v naší gastronomii zdomácnělého pokrmu.
Nejlépe byl odbornou komisí hodnocen:
1. nakládaný Hermelín s hráškovým pestem s názvem Gregor, na těsném druhém místě se umístil
2. nakládaný Hermelín na zeleno, který komisi zaujal celými vlašskými ořechy a na třetím místě se umístil
3. nakládaný Hermelín s medvědím česnekem s názvem Mendelák.
Soutěžní vzorky mohli také ochutnat v areálu univerzity ti, kdož zavítali na Velikonoční jarmark století, který proběhl v sobotu 13. 4. 2019 za účasti mnoha tisíců návštěvníků. Ústav technologie potravin zde nabízel k ochutnávce výrobky vznikající v provozních laboratořích, jak při praktické výuce studentů (cvičení, kvalifikační práce), tak pro potřeby publicity studijního programu Chemie a technologie potravin a Agronomické fakulty. A tak byly prezentovány pekárenské výrobky (rohlíky, makovky, jidáše, sušenky), čokoládové pralinky (s různými náplněmi), masné výrobky (klobásy, párky), sirupy nebo naše akademické pivo. Po celý rok se tak mohou účastníci akcí konaných v rámci oslav století MENDELU setkávat s kvalitními produkty vzešlými z vědeckovýzkumné činnosti zaměstnanců a našich studentů
Fotogalerii zachycující velikonoční jarmark, také Ústav technologie potravin, naleznete zde.
{FUNCTION[„po-modules-photogallery“](id=1451)}
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Za Agronomickou fakultu převzala ocenění Zuzana Bytešníková, která dosahuje mimořádných tvůrčích výsledků. Se svou skupinou…21. 9. 2023
-
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou…
Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Nejvíce projektů do programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II podali na…
Bioekonomika, smart zemědělství a globální změny v biosféře jsou hlavními oblastmi, na které se zaměří mezi lety 2024 a 2032 Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství ZEMĚ II. Do letos vyhlášené, 1. veřejné soutěže ve výzkumu…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023 -
Mezinárodní tým vědců v čele s MENDELU vyvíjí ekologické přípravky na ochranu…
Ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami by mohly nové přírodní produkty, na jejichž vývoji aktuálně pracuje mezinárodní tým vědců ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou. Projekt CropPrime koordinují odborníci z…3. 8. 2023 -
Zaniklé obce Moravy a Slezska připomenou dvě nové naučné stezky
Vědci zmapovali více než sto sídel, která na Moravě a ve Slezsku zanikla po druhé světové válce a v následujících letech. U Velkých Losin a v Březové nad Svitavou teď vznikají naučné stezky, které se v průběhu prázdnin otevřou turistům a zaniklá…11. 7. 2023 -
MENDELU v Mongolsku pomáhá se zaváděním českého systému turistického značení
Mongolsko bude používat český systém značení turistických tras. Sdružení mongolských turistů (MWA) podepsalo smlouvu s Klubem českých turistů v Bogd Khan Mountain, jednom z nejstarších chráněných území na světě. Až k němu sahá rozrůstající se…3. 7. 2023 -
Vědci vyvíjí nová hnojiva pro období sucha, rostlinám by měla řízeně dodávat…
Překonat stres vyvolaný suchem by rostlinám mohla pomoci nová hnojiva, která vyvíjí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Přípravky založené na přírodní bázi by měly plodinám řízeně dodávat živiny…27. 6. 2023