Na konci června hodnotily odborné komise vzorky přihlášené do jihomoravských potravinářských soutěží – 13. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 17. ročníku soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Ocenění si výrobci převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v nedělí 28. srpna.
Do letošního ročníku se přihlásilo 33 výrobců s 154 výrobky. Nejprve soutěžili v 9 kategoriích o značku Regionální potraviny a následně byly ohodnocené výrobky přiřazeny ke 12 kategoriím systému soutěže o ocenění ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022. Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina JMK pro rok 2022 získaly výrobky:
1. Masné výrobky tepelně opracované: PODKOVA – JOSEF JŮZA
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: PANENKA S RŮŽOVÝM PEPŘEM – ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ ŠTULPOVI
3. Sýry včetně tvarohu: BIO ČERSTVÝ SÝR – MARKÉTA ŠEDIVÁ
4. Mléčné výrobky ostatní: TUČIBOMBA – VERONIKA KROPÁČKOVÁ
5. Pekařské výrobky včetně těstovin: KAVÁRENSKÝ KOLÁČ – PRIFILOM
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: LASKONKA S KARAMELOVÝM KRÉMEM – MARTINA HARNOŠOVÁ
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje: NEKTAR MERUŇKA – FARMA U TŘÍ DUBŮ
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – ZUZANA BOUDOVÁ
9. Ostatní: OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ – CHUŤ MORAVY
Výsledky soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2022:
1. Pekařské výrobky: Kavárenský koláč – PRIFILOM s.r.o.
2. Cukrářské výrobky: Laskonka s karamelovým krémem – Martina Harnošová; Višňová sněženka – Pekařství Křižák s.r.o.
3. Mléko a mléčné výrobky: Mazací koule – Ing. Veronika Kropáčková
4. Maso a masné výrobky – tepelně opracované: Podkova – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků: Salám s červenou řepou – POCTIVÁ MORAVSKÁ sociální podnik, a.s.
6. Ryby a rybí výrobky: PSTRUH LOSOSOVITÝ UZENÝ STUDENÝM KOUŘEM NA KOPRU – Trnečka Smoked Fish s.r.o.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ŠTRÚDLOVÉ JABLÍČKO EXTRA DŽEM – Ing. Zuzana Boudová
8. Mražené výrobky –
9. Hotové výrobky – ostatní: Bořitovský hovězí guláš – ZEPO Bořitov, družstvo
10. Ostatní potravinářské výrobky: Olej z vlašských ořechů – Chuť Moravy s.r.o.
11. Nealkoholické nápoje: NEKTAR Meruňka – FARMA U TŘÍ DUBŮ s.r.o.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína): MarhuLové POHLAZENÍ – Ing. Pavel Lacina
„Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků,“ vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.
„Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
TZ Regionální potravina (PDF)
TZ ZLATÁ Chuť jižní Moravy (PDF)
Zdroj: Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (redakčně upraveno)
Foto: Regionální potravina
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025
-
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025