„Jen velmi těžko bychom mohli u těchto konkrétních událostí říci, že se jedná o přímý dopad změny klimatu. Co však můžeme tvrdit jednoznačně je, že právě rostoucí počet meteorologických extrémů a jejich zvyšující se intenzita je základním atributem měnícího se klimatu. Jednoduše v atmosféře akumulovaná energie se společně s vyšším obsahem vodní páry bude zákonitě více projevovat. Na tento fakt upozorňují vědci již mnoho let,“ tvrdí bioklimatolog.
Na růst extrémů do budoucna podle něj upozorňují pro střední Evropu prakticky všechny scénáře vývoje klimatu „Samozřejmě jsou mnohem více společností vnímány, neboť na rozdíl od změny průměrných hodnot meteorologických prvků jako je například zvyšující se teplota, se extrémy z pohledu ekonomických škod, dopadů na krajinu či často i ohrožení obyvatel projevují mnohem razantněji,“ dodal Žalud.
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D., zdenek.zalud@mendelu.cz, tel.: 725 950 925, Ústav agrosystémů a bioklimatologie (AF), zástupce koordinátora týmu Intersucho
Foto z obce Lužice – zdroj: https://twitter.com/Intersucho
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě proběhlo tradiční vánočně laděné setkání děkana a bývalých děkanů, které se neslo v přátelské atmosféře, duchu vzpomínek i sdílení zkušeností. Setkání bylo příjemnou příležitostí k ohlédnutí za uplynulým rokem a k přání…22. 12. 2025
-
MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v…
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…16. 12. 2025 -
MENDELU spouští Středoškolskou univerzitu, už je možné se hlásit
Mendelova univerzita v Brně na začátku roku 2026 spustí první ročník Středoškolské univerzity pro studující druhých a třetích ročníků středních škol. Cílem je umožnit dvaceti pěti středoškolákům a středoškolačkám nahlédnout do univerzitního…9. 12. 2025 -
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších…3. 12. 2025 -
MENDELU se zapojila do jihoafrického workshopu GastroTour. Tématem byly inovace…
Zástupci Mendelovy univerzity v Brně se zúčastnili mezinárodního setkání projektu GastroTour, které proběhlo 17. – 19. listopadu 2025 ve Stellenboschi v Jižní Africe. Michaela Menšíková z Agronomické fakulty a Kamil Prokeš s Richardem Dankem ze…25. 11. 2025 -
Mezinárodní konference MendelNet: Své výzkumy představilo 76 doktorandů ze 4…
Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos hostila už 32. ročník mezinárodní konference MendelNet. Letos se konference zúčastnilo 76 studentů doktorských programů, a to nejen z Česka ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska. Konference…5. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát zvolil 3. listopadu novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35.…3. 11. 2025 -
Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025 -
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025