Mimořádný úspěch mezinárodního vědeckého týmu

13. 4. 2021
Vědci z Agronomické fakulty MENDELU se podíleli na vývoji unikátního bio energetického nápoje pro rostliny

Brněnská firma SCITEG ve spolupráci s vědci z České republiky a Spojených států amerických vyvinula, jako první na světě, nové multifunkční půdní prostředky Escube, které kombinují komponenty vyráběné moderními nano-a bio-technologiemi.

Hlavním přínosem těchto přírodních aditiv je efektivní vyživa rostlin a současná regenerace půdy, a tím i zlepšení schopnosti zadržování vody v půdě. Kombinací více funkcí, pomáhají reagovat na postupující změny klimatu, které se u nás projevily zejména v podobě sucha a snižující se kvalitou půdy.

Tyto patentované prostředky jsou výsledkem několikaleté vědecké práce, vývoje výrobní technologie i aplikačních testů, na kterých se pod vedením týmu SCITEG podíleli vědci i praktici na výživu rostlin z České republiky, ale i zahraničí. Na praktickém testování těchto prostředků se podílel tým odborníků pod vedením docenta Petra Škarpy z Agronomické fakulty MENDELU a odborníci na management vody v půdě z Water for Food Institute (USA) pod vedením Nicka Brozoviće, PhD.

Produkty Escube jsou zajímavé zejména pro své složení, které jim umožňuje, ve srovnání s na trhu dostupnými přípravky, působit na růst a vývoj rostlin polyfunkčně. Zároveň jsou složeny ze surovin neškodných pro životní prostředí,” říká doc. Petr Škarpa, vedoucí pracovník Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin na AF MENDELU.

Celý článek naleznete: ZDE

Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Petr Škarpa, Ph.D, Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin (AF), tel: +420 545 133 345, mail: petr.skarpa@mendelu.cz

Více aktualit

Všechny aktuality