Na letošním Food Symposiu zazněly přednášky, workshopy, akademické i studentské prezentace a byla shrnuta dosavadní a nastíněna další možná spolupráce mezi LSU a MENDELU. Fakulty MENDELU se zapojili v jednotlivých dnech do programu. Naši „potravináři“ měli vyhrazenu středu, čtvrtek a pátek.
Následující témata, připravili spolu s LSU pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Moderátory byly doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. a doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D. :
Středa 17. března: záznam na YouTube
- The potential of nutrition in the prevention of chronic civilization diseases as a possible protection against COVID 19 complications, Dr. Milena Matejovičová (AF MENDELU)
- Selected micronutrients/nutraceuticals as possible immunomodulators in COVID-19 prevention, Prof. Tomáš Komprda (AF MENDELU)
- Food as Medicine: Lessons from Covid-19, Dr. Candida Rebello (PBRC LSU)
- Precision nutrition in respiratory disease and lung function, Dr. Jacob Mey (PBRC LSU)
- Nutritional aspects of tea and the US tea industry, Dr. Yan Chen (AgCenter LSU)
Čtvrtek 18. března: záznam na YouTube
- Food Tech laboratories and procedures for teaching and research in Food Science and Technology: experience and vision of a practical form of teaching, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
- Use of stilbenes and lignans to enrich food, Dr. Ivo Soural, Dr. Miroslav Horak, Prof. Josef Balik (all ZF MENDELU)
- Non-traditional types of crops for research and development of preserved foods, Dr. Radka Langová (AF MENDELU)
- Gluten free products with a higher protein rice flour, Dr. Joan King (LSU AgCenter)
- Cheese making and other dairy production: technological and practical aspects, Dr. Alena Saláková (AF MENDELU)
- Ice cream production, Commercial popsicles and gourmet ice cream production, Salad dressings – bottling line at LSU AgCenter Food Business Incubator, Dr. Charles Boeneke (LSU AgCenter)
- LSU Food Innovation Center, Ashley Gutierrez (LSU)
Pátek 19. března:
- Viruses in Foods and Influence of Corona virus on the food industry Environmental Monitoring Program and Hygienic, Dr. Kayanush Aryana (LSU)
- Zoning for Food Industries, Dr. Achyut Adhikari (LSU)
- Food Safety Communication with General Public, Dr. Wenqing Xu (LSU)
- Wrap up – Food Science Roundtable discussion:
Opportunities and threats in the key aspects of Food System: Food Security, Safety and Nutrition – are they compatible?, Dr. Miroslav Jůzl (AF MENDELU)
Akce proběhla v prostředí MS Teams. Kompletní program naleznete: ZDE
Podrobnosti a link na záznam z celé akce naleznete na webu LSU: ZDE
Více aktualit
-
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025
-
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025