Od 9 do 16 hodin Vás rádi přivítáme v aule Mendelovy univerzity, kde pro Vás máme připraven cyklus zajímavých přednášek (v rámci odborné konference „Ingrovy dny“ dne 5.3.2020). Tento program je určen zejména pro studenty středních a vysokých škol, ale i pro širokou veřejnost a odborníky.
Program přednášek
9:00 – 9:30 zahájení
9:30 – 10:00 Hanuš, O. (VÚM, Praha): Možný vliv změn v krmivové základně zemědělského podniku na kvalitu mléka
10:05 – 10:25 Legarová, V. (ČZU, Praha): Buvolí mléko, jeho složení a porovnání s mlékem kravským
10:30 – 11:00 Dostálová, J. (VŠCHT, Praha): Náhrada mléka a mléčných výrobků rostlinnými alternativami
11:05 – 11:45 Čejna, V. (SAVENCIA Fromage&Dairy): Současné nutriční trendy v mlékárenské gastronomii
11:50 – 12:10 Čuboň, J. (SPU, Nitra, Slovensko): Hodnotenie kvality tradičného slovenského pareného syra Korbáčik
13:30 – 14:15 Kopáček, J. (ČMSM): Současný stav světového sýrařství
14:25 – 14:45 Pachlová, V. (UTB, Zlín): Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech
14:50 – 15:10 Kalhotka, L. (MENDELU, Brno): Mikrobiologie tvarůžků
15:15 – 15:35 Saláková, A. (MENDELU, Brno): 18 měsíců se sýry z českých obchodů
15:45 – 16:00 UKONČENÍ DNE S MLÉKEM NA MENDELU 2020
Vstup na Den s mlékem na MENDELU je volný.
Kontakt na organizátory z Ústavu technologie potravin: ingrovy.dny@mendelu.cz
Více aktualit
-
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025
-
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025 -
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025