prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (*19. 2.1936 – †26. 9. 2016)
parte (pdf)
Smuteční řeč děkana AF MENDELU doc. Ing, Pavla Ryanta, Ph.D. – 6.10.2016:
Vážení pozůstalí!
Vážení smuteční hosté!
Sešli jsme se dnes, abychom se rozloučili s významným vědcem, laskavým učitelem a obětavým kolegou, ale především s člověkem, kterého jsme měli ze srdce rádi.
Plni zármutku si postupně uvědomujeme, že se již s panem profesorem inženýrem Ivo Ingrem, doktorem věd, nebudeme moci setkávat, ať už při vysoce odborných diskuzích nebo jen tak při nezávazné konverzaci, a to nejen na půdě naší univerzity. Zůstanou nám však živé a milé vzpomínky.
Pan prof. Ingr se narodil 19. února 1936 v Kelčanech u Kyjova na Hodonínsku. První odborná škola, kterou vystudoval, byla Střední průmyslová škola konzervárenská v Bzenci. Nikdy na ni nezapomněl. Byl jedním z odborných konzultantů školy a garantem mnoha ročníků zde pořádaných Konzervárensko-potravinářských dnů.
V roce 1961 absolvoval Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde studoval obor Konzervace potravin a technologie masa. Zaměření jeho diplomové práce jej přivedlo do Jihomoravského průmyslu masného v Brně, kde za krátký čas, již s titulem inženýra, začal působit v tamní podnikové laboratoři. Netrvalo dlouho a stal se vedoucím výroby na provozovně Vranovská. Řízení tohoto zastaralého provozu bylo pro mladého absolventa skutečnou školou života. Snad právě zde v sobě našel ono porozumění pro sepjetí vědy, výzkumu a potřeb praxe, které celoživotně prosazoval.
Svoji vědeckou dráhu začal v roce 1965 jako pracovník hygieny a technologie potravin živočišného původu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně Medlánkách. V oblasti biochemie zrání masa začal postupně spolupracovat s Agronomickou fakultou tehdejší Vysoké školy zemědělské v Brně, kde se v roce 1975 habilitoval. Svoji profesní dráhu definitivně spojil s naší vysokou školou o rok později, kdy na ni zcela přešel. Postupně získal titul Doktora zemědělsko-lesnických věd a v roce 1985 byl jmenován profesorem.
Odborně se pan profesor zabýval vlivem různých faktorů na jakost živočišných produktů, a to nejen masa. Byl spoluzakladatelem oboru Technologie potravin na naší fakultě a byl u etablování dnešního Ústavu technologie potravin. Nesmazatelně se do historie univerzity zapsal nejen svým odborným působením, ale také zastáváním významných akademických funkcí. Opakovaně působil jako proděkan Agronomické fakulty, byl prorektorem naší vysoké školy a v letech 1997 až 2003 byl na dvě funkční období zvolen děkanem Agronomické fakulty.
Přes tyto náročné pozice vychoval pan profesor úctyhodnou řadu svých absolventů, dnešních špičkových odborníků, kteří na svého PANA PROFESORA nedají dopustit.
Z výčtu působení profesora Ingra v odborných organizacích lze vybrat např. jeho aktivní zapojení do dění ve Společnosti pro výživu, kde působil jako místopředseda anebo jeho dlouholeté členství v Českém komitétu pro potravinářské vědy a technologie. Byl také členem vědeckých rad univerzit a odborných institucí nebo členem redakčních rad odborných časopisů. Za zmínku stojí např. jeho třináctileté působení jako předsedy redakční rady časopisu Maso. Pan profesor obdržel také řadu ocenění, např. medaili České akademie zemědělských věd nebo medaili prof. Matyáše Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno anebo byl vyhlášen osobností oboru Českým svazem zpracovatelů masa.
Jeho jméno nese již 8 let Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny, jejíž tradici pan profesor v roce 1974 založil a která tak proběhla letos na počátku března již po dvaačtyřicáté.
Nejenom věda a práce se studenty naplňovala život pana profesora. Kromě rodiny byla jeho koníčkem klasická hudba, historie a literatura faktu.
Pan profesor Ingr byl a v našich myslích zůstane člověkem, na kterého se nezapomíná, člověkem s velkým srdcem, širokým přehledem a nezdolným optimismem, ale také člověkem s jemnou noblesou, vnitřním klidem a lidským porozuměním.
Milý pane profesore, čest Vaší památce!
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025
-
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025