prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (*19. 2.1936 – †26. 9. 2016)
parte (pdf)
Smuteční řeč děkana AF MENDELU doc. Ing, Pavla Ryanta, Ph.D. – 6.10.2016:
Vážení pozůstalí!
Vážení smuteční hosté!
Sešli jsme se dnes, abychom se rozloučili s významným vědcem, laskavým učitelem a obětavým kolegou, ale především s člověkem, kterého jsme měli ze srdce rádi.
Plni zármutku si postupně uvědomujeme, že se již s panem profesorem inženýrem Ivo Ingrem, doktorem věd, nebudeme moci setkávat, ať už při vysoce odborných diskuzích nebo jen tak při nezávazné konverzaci, a to nejen na půdě naší univerzity. Zůstanou nám však živé a milé vzpomínky.
Pan prof. Ingr se narodil 19. února 1936 v Kelčanech u Kyjova na Hodonínsku. První odborná škola, kterou vystudoval, byla Střední průmyslová škola konzervárenská v Bzenci. Nikdy na ni nezapomněl. Byl jedním z odborných konzultantů školy a garantem mnoha ročníků zde pořádaných Konzervárensko-potravinářských dnů.
V roce 1961 absolvoval Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde studoval obor Konzervace potravin a technologie masa. Zaměření jeho diplomové práce jej přivedlo do Jihomoravského průmyslu masného v Brně, kde za krátký čas, již s titulem inženýra, začal působit v tamní podnikové laboratoři. Netrvalo dlouho a stal se vedoucím výroby na provozovně Vranovská. Řízení tohoto zastaralého provozu bylo pro mladého absolventa skutečnou školou života. Snad právě zde v sobě našel ono porozumění pro sepjetí vědy, výzkumu a potřeb praxe, které celoživotně prosazoval.
Svoji vědeckou dráhu začal v roce 1965 jako pracovník hygieny a technologie potravin živočišného původu na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně Medlánkách. V oblasti biochemie zrání masa začal postupně spolupracovat s Agronomickou fakultou tehdejší Vysoké školy zemědělské v Brně, kde se v roce 1975 habilitoval. Svoji profesní dráhu definitivně spojil s naší vysokou školou o rok později, kdy na ni zcela přešel. Postupně získal titul Doktora zemědělsko-lesnických věd a v roce 1985 byl jmenován profesorem.
Odborně se pan profesor zabýval vlivem různých faktorů na jakost živočišných produktů, a to nejen masa. Byl spoluzakladatelem oboru Technologie potravin na naší fakultě a byl u etablování dnešního Ústavu technologie potravin. Nesmazatelně se do historie univerzity zapsal nejen svým odborným působením, ale také zastáváním významných akademických funkcí. Opakovaně působil jako proděkan Agronomické fakulty, byl prorektorem naší vysoké školy a v letech 1997 až 2003 byl na dvě funkční období zvolen děkanem Agronomické fakulty.
Přes tyto náročné pozice vychoval pan profesor úctyhodnou řadu svých absolventů, dnešních špičkových odborníků, kteří na svého PANA PROFESORA nedají dopustit.
Z výčtu působení profesora Ingra v odborných organizacích lze vybrat např. jeho aktivní zapojení do dění ve Společnosti pro výživu, kde působil jako místopředseda anebo jeho dlouholeté členství v Českém komitétu pro potravinářské vědy a technologie. Byl také členem vědeckých rad univerzit a odborných institucí nebo členem redakčních rad odborných časopisů. Za zmínku stojí např. jeho třináctileté působení jako předsedy redakční rady časopisu Maso. Pan profesor obdržel také řadu ocenění, např. medaili České akademie zemědělských věd nebo medaili prof. Matyáše Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno anebo byl vyhlášen osobností oboru Českým svazem zpracovatelů masa.
Jeho jméno nese již 8 let Konference o jakosti potravin a potravinových surovin – Ingrovy dny, jejíž tradici pan profesor v roce 1974 založil a která tak proběhla letos na počátku března již po dvaačtyřicáté.
Nejenom věda a práce se studenty naplňovala život pana profesora. Kromě rodiny byla jeho koníčkem klasická hudba, historie a literatura faktu.
Pan profesor Ingr byl a v našich myslích zůstane člověkem, na kterého se nezapomíná, člověkem s velkým srdcem, širokým přehledem a nezdolným optimismem, ale také člověkem s jemnou noblesou, vnitřním klidem a lidským porozuměním.
Milý pane profesore, čest Vaší památce!
Více aktualit
-
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k …27. 6. 2024
-
Soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města a obce
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…20. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z …11. 6. 2024 -
Studující MENDELU a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří společně letní…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství…5. 6. 2024 -
U příležitosti 105. výročí založení MENDELU ocenil děkan Agronomické fakulty…
Děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata dnes ocenil čtyřicet zaměstnankyň, zaměstnanců, studentek a studentů za dlouhodobý přínos fakultě, vynikající výsledky ve vědě a výzkumu i reprezentaci fakulty. Slavnostní udílení cen v aule MENDELU se…23. 5. 2024 -
Fakulta truchlí nad ztrátou Vojty Adama
Po krátké těžké nemoci včera zemřel prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Smutnou zprávu o skonu emeritního prorektora MENDELU, vedoucího Ústavu chemie a biochemie a významného vědce přijal děkan Agronomické fakulty s hlubokým zármutkem. „Úmrtí…22. 5. 2024 -
Vědci odhalili nové mechanismy houbových endofytů, které stimulují růst plodin
Zasolování půdy patří k nejvýznamnějším environmentálním výzvám. Ovlivňuje produkci rostlinné biomasy i výnos zemědělských plodin. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN zabírají zasolené půdy celosvětově až čtvrtinu zemědělské půdy. Levnou…20. 5. 2024 -
Studentská konference představí kosmické aktivity brněnských univerzit
Kosmické aktivity, experimenty i techniku představí v pátek 26. dubna studentská konference Brno Space Student Conference 2024. Akci společně organizují Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v …25. 4. 2024 -
Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných…
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také…26. 3. 2024 -
V soutěži MENDELU Ph.D. talent uspěli dva studující z Agronomické fakulty
Třetí ročník soutěže MENDELU Ph.D. talent o doplňková talentová stipendia pro studenty a studentky doktorských studijních programů zná své vítěze. Deset talentovaných studujících postoupilo do druhého kola soutěže, kde se snažilo přesvědčit…25. 3. 2024