Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň optimalizovat zdraví i růst chovaných druhů. Krmná aditiva přinášejí možnosti, jak zlepšit nejen konverzi krmiva, ale také podpořit odolnost ryb vůči stresu a chorobám, čímž přispívají k vyšší efektivitě chovu a dlouhodobé udržitelnosti produkce. Optimálnímu složení krmiva v akvakultuře se věnují na Oddělení rybářství a hydrobiologie na Agronomické fakultě.
V živočišné výrobě je stále více kladen důraz nejen na efektivitu krmiv z hlediska růstové výkonnosti a produkce, ale také na jejich vliv na zdravotní stav a celkovou pohodu chovaných zvířat. „Tento přístup je obzvláště důležitý v akvakultuře, kde zdraví ryb přímo ovlivňuje jak produktivitu chovu, tak i jeho ekonomickou a ekologickou udržitelnost. Proto optimalizace krmných dávek prostřednictvím cíleného využití aditiv představuje významný nástroj pro zlepšení imunity, podpory zdravého střevního mikrobiomu, snižování stresu a prevence chorob, čímž lze mimo jiné omezit používání antibiotik a dalších látek,“ popsala Lucie Všetičková z Oddělení rybářství a hydrobiologie AF MENDELU.
„Pro optimalizaci zdraví a růstu ryb je obecně potřeba dostatek kvalitních proteinů a optimální množství energie v podobě dobře stravitelných sacharidů nebo vhodných tuků, příznivé složení aminokyselin a mastných kyselin, dostatek vitaminů a minerálních látek a vhodná aditiva,“ nastínila vědkyně. Mezi krmná aditiva patří přírodní imunostimulanty, probiotika, prebiotika nebo mikronutrienty.
Například prebiotika stimulují prospěšnou střevní mikroflóru, zlepšují stravitelnost a absorpci živin aposilují imunitní systém díky lepší integritě střevní stěny a aktivaci obranných buněk. Mikronutrienty jsou vitamíny a minerální látky, které zajišťují antioxidační ochranu, podporují imunitu a zlepšují růst. „Výhoda aditiv zvyšujících imunitu u ryb spočívá hlavně v tom, že podporují obranyschopnost organismu, a tím přinášejí určité výhody pro chovatele i zvíře. Zvyšují jejich odolnost proti zhoršeným podmínkám prostředí, případně stresu nebo výskytu a působení různých patogenů. Jednoduše řečeno zlepšují zdraví, výkonnost i udržitelnost chovu,“ uvedla Všetičková.
Z hlediska ekologické stopy představuje hlavní zátěž produkce a spotřeba krmiva a s tím spojené emise a znečištění. „Evropa není bohužel soběstačná v produkci proteinových složek do krmiv. Rybí moučka se dováží nejčastěji z jižní Ameriky a její produkce není dostatečná ani udržitelná, a i cena je vysoká. Proto bývá nahrazena nejčastěji sójovou moučkou, kterou ale také dovážíme, protože největším producentem sóji jsou Spojené státy americké. Pro snížení potenciální zátěže recipientu je v krmivu limitován obsah fosforu a sledována jeho stravitelnost, obdobně jako obsah proteinů, respektive dusíkatých látek,“ přiblížila vědkyně. V recirkulačních systémech chovu ryb se o minimalizaci dopadu starají biofiltry a následné využití sedimentů, kalů separovaných z chovných systémů.
Na využití nových aditiv ve výživě ryb se zaměřil workshop konaný v září na Oddělení rybářství a hydrobiologie, jeho cílem bylo seznámit s těmito tématy především veřejnost. Workshop byl pořádán se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu Národního Centra kompetence v rámci projektu Ovlivnění zdravotního stavu, produkčních parametrů a vnitřního prostředí hospodářských zvířat a ryb vybranými přídavky do krmných směsí.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Všetičková, Ph.D., +420 545 133 536, lucie.vsetickova@mendelu.cz, Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Agronomická fakulta
Více aktualit
-
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025
-
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025