Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v národním kole soutěže Studenti pro kvalitu potravin

5. 6. 2025

Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce před odbornou komisí a nejlepší práce byly vybrány do národního kola soutěže, které se bude konat v Praze. Poprvé komisi oslovily diplomové práce natolik, že postoupilo celkem pět diplomantů.

Na prvním místě se umístila Žaneta Suchánková, která se v diplomové práci věnovala vlivu procesu zmrazování a rozmrazování na údržnost masa. „Řešila jsem, jak dlouho může být chlazené maso skladováno před zmrazením, jak dlouho může být zmrazeno a jak dlouho může být rozmrazováno bez toho, aniž by byly pozorovány známky kažení,“ vysvětluje Suchánková. Že má její práce přínos pro potravinářský průmysl zjistila už během výzkumu, i proto se rozhodla do soutěže zapojit. „Zjištění, že maso vytažené z mrazíren do dvou měsíců musí být ihned spotřebované, může firmám pomoci s omezením plýtvání i s bezpečností surovin,“ dodává. Na potravinářství ji nejvíce baví, že nabyté poznatky přinášejí užitek právě v praxi. „Mnoho lidí si neuvědomuje, jak je důležité s potravinami nakládat, a to nejen z hlediska zdravotní nezávadnosti ale i udržitelnosti. Baví mě proto i osvěta konzumentů,“ shrnuje Suchánková.

Druhé místo získala Natálie Kaserová za práci zaměřenou na vliv hydrolýzy na antioxidační aktivitu proteinových izolátů. „Výsledky mého výzkumu by mohly najít uplatnění při vývoji funkčních potravin obohacených o bioaktivní peptidy s antioxidačními účinky. Tyto látky mohou pomoci chránit buňky před oxidativním stresem a podpořit tak zdraví spotřebitelů. Zároveň by mohly sloužit i jako přírodní antioxidanty pro prodloužení trvanlivosti potravin,“ říká Kaserová. Do soutěže se zapojila na doporučení vedoucí diplomové práce. „Řekla jsem si, že i kdybych si z toho nic neodnesla, může to být cenná zkušenost – především možnost vyzkoušet si obhajobu nanečisto, získat zpětnou vazbu a snížit případnou nervozitu u skutečné obhajoby,“ doplňuje, co jí prezentace před komisí přinesla.

Pomyslné třetí místo obsadila Barbora Fiedorová. V závěrečné práci se věnovala porovnáním aminokyselinového profilu komerčních rostlinných proteinů s plnohodnotnými mléčnými a živočišnými proteiny. „V praxi může být má práce využita pro upřesnění volby vhodného proteinu pro sportovce, ale i pro běžné nesportující lidi. Protein totiž nemusí být nástrojem pouze kulturistů, ale je vhodným doplňkem stravy pro všechny,“ popisuje Fiedorová přínos svého výzkumu. Že jí zajímá nutriční stránka potravin zjistila v průběhu studia. „Vedle studia jsem si souběžně udělala i kurz profesní rekvalifikace na osobního trenéra ve fitness, takže má diplomová práce porovnávající živočišné a rostlinné proteiny v souvislosti s vlivem na sportovní výkon bude sloužit i jako materiál pro mé budoucí klienty,“ dodává Fiedorová.

Seznam postupujících a jejich témata diplomových prací:

1. Bc. Žaneta Suchánková „Vliv procesu zmrazování a rozmrazování na údržnost masa“

2. Bc. Natálie Kaserová „Antioxidační vlastnosti bílkovin“

3. Bc. Barbora Fiedorová „Porovnání proteinových doplňků stravy na bázi proteinů z rostlinných zdrojů s mléčnými proteiny z hlediska sportovní výživy“

4. Bc. Radka Klekarová „Mikrobiologické aspekty výroby tvarohů“

5. Bc. Radek Valach „Mikrobiologické aspekty výroby čerstvých sýrů“

Kontakt pro bližší informace: Ing. Jana Zemanová, Ph.D., Ústav technologie potravin AF MENDELU, jana.zemanova@mendelu.cz, +420 545 133 558

Více aktualit

Všechny aktuality