Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce před odbornou komisí a nejlepší práce byly vybrány do národního kola soutěže, které se bude konat v Praze. Poprvé komisi oslovily diplomové práce natolik, že postoupilo celkem pět diplomantů.
Na prvním místě se umístila Žaneta Suchánková, která se v diplomové práci věnovala vlivu procesu zmrazování a rozmrazování na údržnost masa. „Řešila jsem, jak dlouho může být chlazené maso skladováno před zmrazením, jak dlouho může být zmrazeno a jak dlouho může být rozmrazováno bez toho, aniž by byly pozorovány známky kažení,“ vysvětluje Suchánková. Že má její práce přínos pro potravinářský průmysl zjistila už během výzkumu, i proto se rozhodla do soutěže zapojit. „Zjištění, že maso vytažené z mrazíren do dvou měsíců musí být ihned spotřebované, může firmám pomoci s omezením plýtvání i s bezpečností surovin,“ dodává. Na potravinářství ji nejvíce baví, že nabyté poznatky přinášejí užitek právě v praxi. „Mnoho lidí si neuvědomuje, jak je důležité s potravinami nakládat, a to nejen z hlediska zdravotní nezávadnosti ale i udržitelnosti. Baví mě proto i osvěta konzumentů,“ shrnuje Suchánková.
Druhé místo získala Natálie Kaserová za práci zaměřenou na vliv hydrolýzy na antioxidační aktivitu proteinových izolátů. „Výsledky mého výzkumu by mohly najít uplatnění při vývoji funkčních potravin obohacených o bioaktivní peptidy s antioxidačními účinky. Tyto látky mohou pomoci chránit buňky před oxidativním stresem a podpořit tak zdraví spotřebitelů. Zároveň by mohly sloužit i jako přírodní antioxidanty pro prodloužení trvanlivosti potravin,“ říká Kaserová. Do soutěže se zapojila na doporučení vedoucí diplomové práce. „Řekla jsem si, že i kdybych si z toho nic neodnesla, může to být cenná zkušenost – především možnost vyzkoušet si obhajobu nanečisto, získat zpětnou vazbu a snížit případnou nervozitu u skutečné obhajoby,“ doplňuje, co jí prezentace před komisí přinesla.
Pomyslné třetí místo obsadila Barbora Fiedorová. V závěrečné práci se věnovala porovnáním aminokyselinového profilu komerčních rostlinných proteinů s plnohodnotnými mléčnými a živočišnými proteiny. „V praxi může být má práce využita pro upřesnění volby vhodného proteinu pro sportovce, ale i pro běžné nesportující lidi. Protein totiž nemusí být nástrojem pouze kulturistů, ale je vhodným doplňkem stravy pro všechny,“ popisuje Fiedorová přínos svého výzkumu. Že jí zajímá nutriční stránka potravin zjistila v průběhu studia. „Vedle studia jsem si souběžně udělala i kurz profesní rekvalifikace na osobního trenéra ve fitness, takže má diplomová práce porovnávající živočišné a rostlinné proteiny v souvislosti s vlivem na sportovní výkon bude sloužit i jako materiál pro mé budoucí klienty,“ dodává Fiedorová.
Seznam postupujících a jejich témata diplomových prací:
1. Bc. Žaneta Suchánková „Vliv procesu zmrazování a rozmrazování na údržnost masa“
2. Bc. Natálie Kaserová „Antioxidační vlastnosti bílkovin“
3. Bc. Barbora Fiedorová „Porovnání proteinových doplňků stravy na bázi proteinů z rostlinných zdrojů s mléčnými proteiny z hlediska sportovní výživy“
4. Bc. Radka Klekarová „Mikrobiologické aspekty výroby tvarohů“
5. Bc. Radek Valach „Mikrobiologické aspekty výroby čerstvých sýrů“
Kontakt pro bližší informace: Ing. Jana Zemanová, Ph.D., Ústav technologie potravin AF MENDELU, jana.zemanova@mendelu.cz, +420 545 133 558
Více aktualit
-
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025
-
Před rokem nás opustil profesor Vojtěch Adam
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025 -
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…15. 5. 2025 -
Odborníky na nakládání s odpady a toxickými látkami bude nově vzdělávat…
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025 -
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025