V posledních letech se dostává do popředí zájmu využívání produktů z konopí ve výživě zvířat. Vědci a vědkyně z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU posuzovali efekt konopných produktů na kapra obecného. Studie dokazují, že konopí je dobrým zdrojem bílkovin a může v budoucnu nahradit ve výživě hospodářských zvířat sójovou nebo rybí moučku, což jsou suroviny z různých důvodů problematické.
Vědecký tým testoval efekt konopných výlisků, které přidávali do krmiva kapra v koncentraci od pěti do patnácti procent. „Konopné výlisky vznikají při lisovaní semen konopí za studena. Ze semen se lisováním odstraní olej, který se dále využívá v krmivářství, ale i v kosmetickém či farmakologickém průmyslu. Výlisky obsahují pouze zbytkové množství oleje (do 10 %) a vysoké množství bílkovin (30-35 %) a mají ideální poměr esenciálních a mastných kyselin,“ popsala Lucie Všetičková z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU. Konopné výlisky jsou určeny zejména pro hospodářská zvířata s váhovým deficitem, pro podporu tvorby svalové hmoty, pro březí a laktující samice, zvířata v rekonvalescenci po nemoci či náročném sportovním výkonu, ale i stará zvířata. U ryb jde primárně o zdroj bílkovin v krmivu.
V současnosti je trendem hledat náhradu za dva nejčastější zdroje bílkovin v krmivech pro ryby: sójovou a rybí moučku. Obě komodity se do Evropy dováží, a jejich cena je poměrně vysoká. „Sója je navíc plodina, která je velmi často geneticky modifikována pro vyšší odolnost vůči nemocem či vyšší výnosy. A v Americe či Asii, odkud se dováží, platí jiná pravidla pro pěstování GMO plodin než v EU, což je často vnímáno jako problém. Co se týká rybí moučky, ta je z nutričního hlediska pro ryby jako zdroj bílkovin ideální, ale vyrábí se bohužel z drobných druhů ryb, které jsou loveny v moři. A s ohledem na stále se snižující počty nejen ryb, ale všech mořských živočichů, není tento způsob získávání krmivářské komodity příliš šetrný k přírodě a také udržitelný,“ přiblížila Všetičková.
Ve studii prováděné na MENDELU vědecký tým kaprům přidával do krmiva 5 %, 10 % a 15 % konopných výlisků. „Nejlepších výsledků, jak v rámci produkčních parametrů, tak obsahu kyseliny alfa-linolenové ve svalovině, bylo dosaženo u skupiny s přídavkem 10 %. Vyšší přídavek není vhodný, a to kvůli zvýšenému obsahu vlákniny, která je obsažena ve slupkách slisovaných konopných semen. Vláknina je pro ryby nestravitelná a ve vyšším množství negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin,“ uvedla vědkyně. Do těla ryb se alfa-linolenová kyselina, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, dostává potravním řetězcem, především z planktonu. Je nejen pro ryby nepostradatelná a má v jejich organismu celou řadu funkcí, nicméně ryby nejsou samy schopny ji syntetizovat. Pokud nemá ryba v průběhu chovu přístup k přirozené potravě, je krmivo zdrojem nejen živin, ale všech esenciálních látek.
Obecně jsou rostlinné oleje velmi chudé na obsah nenasycených mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. „Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně ryby dobrým zdrojem nutrientů pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb, došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu,“ nastínila Všetičková.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povoluje pěstování konopí v Evropě s obsahem do 0,2 % THC v sušině, což je hlavní psychoaktivní sloučenina v konopí. Látkou, která nemá psychoaktivní účinky je canabidiol (CBD) a pro své účinky je využíván hlavně v lékařství. EFSA popisuje čtyři druhy krmných surovin z konopí: konopné semeno, konopná moučka, konopný olej a celá rostlina.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Všetičková, Ph.D., lucie.vsetickova@mendelu.cz, Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, AF MENDELU, +420 545 133 536
Více aktualit
-
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025
-
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025