Potravinářství, medicína i čištění vody. Vědci prezentují možné využití mikrořas

9. 10. 2024

Inovativní možnosti využití mikrořas prezentují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Na podzimní výstavě Flora Olomouc 2024 představili bioreaktor, který umožňuje čištění odpadních vod. Podobná technologie se už uplatnila i v praxi, zatím ale pouze v zahraničí.

Bioreaktor využívající mikrořasy k čištění odpadních vod se dá využít například v průmyslových nebo komunálních čističkách. „Má široký potenciál využití v oblastech, kde je potřeba efektivně čistit vodu a odstraňovat nadbytečné živiny a znečišťující látky. Systém dokáže účinně snižovat koncentrace živin, jako jsou dusík a fosfor, které jsou hlavními příčinami eutrofizace vodních ekosystémů,“ říká výzkumník Pavel Chaloupský, který se využitím mikrořas k čištění vody zabývá.

Mikrořasy čistí odpadní vodu díky své schopnosti využívání živin, které se ve vodě nacházejí. Bioreaktor funguje tak, že napodobuje přirozené prostředí. Znečištěná voda obsahující živiny, jako jsou dusík a fosfor, proudí přes biofilm tvořený vláknitými řasami. Tím vzniká prostředí pro růst mikrořas, bakterií a hub. „Jak voda proudí po tomto povrchu, organismy se na něm uchytí a začnou růst. Během růstu tyto organismy absorbují živiny a znečišťující látky z vody, což vede k jejímu postupnému čištění,“ vysvětluje Chaloupský. Mikrořasy navíc díky fotosyntéze produkují kyslík. Poté, co narostou na dostatečnou úroveň, stává se z nich biomasa, která se sklízí a dále se dá využít třeba jako hnojivo.

Mikrořasy se přirozeně vyskytují v přírodě. „Jsou přítomny ve vodních ekosystémech, například v jezerech, řekách, mořích nebo i malých vodních nádržích, ale třeba i v půdě. Tvoří základ potravního řetězce a jsou zásadní pro zdraví vodních organismů, které na nich závisí,“ doplňuje Chaloupský.

Mikrořasy mají využití i v dalších oblastech. Tyto organismy totiž produkují látky s antioxidačními a imunostimulačními vlastnostmi. Uplatní se tak třeba ve farmaceutickém průmyslu. Rody Spirulina či Chlorella se navíc už běžně pěstují pro lidskou spotřebu. Jsou totiž bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály, které podporují imunitu. Jsou tak třeba součástí funkčních potravin a nápojů.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Pavel Chaloupský, Ph.D., pavel.chaloupsky@mendelu.cz; Ústav chemie a biochemie AF MENDELU

Foto: Pavel Chaloupský (vpravo) a student Jan Veselský (vlevo) na podzimní výstavě Flora Olomouc 2024 (zdroj – P. Chaloupský)

Více aktualit

Všechny aktuality