Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také na vzhled drůbeže nebo na atypickou barvu skořápky. Ta může být nejen bílá nebo hnědá, ale také modrá, zelená nebo tmavě hnědá. Vědecký tým z Agronomické fakulty se ve spolupráci se šlechtitelskou firmou DOMINANT GENETIKA s. r. o. zaměřil právě na hodnocení atypicky zbarvené skořápky. Jeho cílem je vytvořit doposud neexistující barevnou škálu, podle které se budou moci řídit šlechtitelé plemen hybridů snášejících vejce s atypickou barvou skořápky.
Barva skořápky u takto šlechtěných hybridů, kteří vznikají křížením různých plemen, nemusí mít stejnou barvu vajec a škála odstínů může být velmi široká. „Ze zkušeností šlechtitelů špičkových nosných hybridů víme, že zákazník požaduje vyrovnanou, uniformní barvu skořápky. Barevná škála bude sloužit šlechtitelům při selekci na úrovni rodin, ale i jedinců na úrovni šlechtitelských chovů, aby mohli chovatelům a konzumentům zaručit jasně definovanou barvu skořápky vajec, která budou jejich nosnice snášet,“ uvedla Martina Lichovníková z Ústavu chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU.
„Barevný vějíř pro hodnocení intenzity zabarvení skořápky je aktuálně sestaven pouze pro nosnice snášející standardní hnědá vejce, nelze ho tedy použít ani pro hybridy Darkshell šlechtěné na produkci vajec s tmavě hnědou skořápkou,“ přiblížila vědkyně. V současnosti existuje barevná škála pro identifikaci různých odstínů žloutků, která se běžně používá u chovatelů a slouží například k posouzení vlivu krmných aditiv na intenzitu zabarvení žloutků. „I u žloutků víme, že konzumenti preferují vejce s tmavě žlutými žloutky,“ doplnila.
Hybridi, kteří snáší vejce s především zelenou a tmavě hnědou barvou skořápky, mají nižší počet snesených vajec. „To může být pro domácnosti výhodou, jelikož stíhají vejce průběžně spotřebovávat. Na druhou stranu se jedná o exteriérově velice atraktivní nosnice i kohouty, ať už jde o jejich zabarvení přes modré, červeně žíhané nebo červeně žíhané s bílými letkami, tak v řadě případů se jedná o nosnice chocholaté. Tedy kromě pastvy pro oko se tito hybridi podílejí i na udržení biodiverzity v chovu kura domácího,“ popsala Lichovníková.
Šlechtitelská stanice DOMINANT GENETIKA s. r. o. z Vysočiny se šlechtění těchto atypických hybridů začala věnovat jako jedna z prvních na světě. Nosnice a kohouty od ní odebírají chovatelé po celém světě, vyváží je do více než 60 zemí světa, kromě Evropy také například do Kanady, USA, Mexika a Ekvádoru, ale i Ghany, Keni, Ugandy nebo Etiopie, na Filipíny, do Vietnamu, Saudské Arábie, Spojených Arabských Emirátů, Ázerbajdžánu, Kazachstánu nebo Iránu. Hybridy snášející vejce s atraktivní barvou skořápy dnes šlechtí i další světové firmy. Hybridi firmy DOMINANT GENETIKA s. r. o. snášející zelená nebo modrá vejce jsou ovšem originální v tom, že jako jediní mají na hlavě chocholku.
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D., martina.lichovnikova@mendelu.cz, +420 774 477 016, Ústav chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě proběhlo tradiční vánočně laděné setkání děkana a bývalých děkanů, které se neslo v přátelské atmosféře, duchu vzpomínek i sdílení zkušeností. Setkání bylo příjemnou příležitostí k ohlédnutí za uplynulým rokem a k přání…22. 12. 2025
-
MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v…
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…16. 12. 2025 -
MENDELU spouští Středoškolskou univerzitu, už je možné se hlásit
Mendelova univerzita v Brně na začátku roku 2026 spustí první ročník Středoškolské univerzity pro studující druhých a třetích ročníků středních škol. Cílem je umožnit dvaceti pěti středoškolákům a středoškolačkám nahlédnout do univerzitního…9. 12. 2025 -
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších…3. 12. 2025 -
MENDELU se zapojila do jihoafrického workshopu GastroTour. Tématem byly inovace…
Zástupci Mendelovy univerzity v Brně se zúčastnili mezinárodního setkání projektu GastroTour, které proběhlo 17. – 19. listopadu 2025 ve Stellenboschi v Jižní Africe. Michaela Menšíková z Agronomické fakulty a Kamil Prokeš s Richardem Dankem ze…25. 11. 2025 -
Mezinárodní konference MendelNet: Své výzkumy představilo 76 doktorandů ze 4…
Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně letos hostila už 32. ročník mezinárodní konference MendelNet. Letos se konference zúčastnilo 76 studentů doktorských programů, a to nejen z Česka ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska. Konference…5. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát zvolil 3. listopadu novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35.…3. 11. 2025 -
Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny…27. 10. 2025 -
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025