Z MENDELU na Max Planckův institut. Absolvent AF bude zkoumat hlubokomořskou astrobiologii

5. 9. 2023

Na prestižním Max Planckově institutu v Německu bude od října studovat absolvent Agronomické fakulty MENDELU Lukáš Mikša. Bakalářský program Molekulární biologie a biotechnologie mu dle vlastních slov dal základ, který může uplatnit ve všech biologických oborech. O možnosti věnovat se vysněné hlubokomořské astrobiologii se Mikša dozvěděl díky letní škole, kterou loni absolvoval. Program v Německu ho zaujal mimo jiné tím, že studentům nabízí půlroční expedici na Antarktidu.

Jak jste se dozvěděl o možnosti studovat na Max Planckově institutu (MPI)?

Byl to asi osud. Minulé léto jsem byl na letní škole Forster Summer School 2022 – Nuclear fission v německé Mohuči a spřátelil jsem se tam s jedním vědcem ze Singapuru. Asi dva týdny nato mi zavolal, že se musím okamžitě přihlásit na nějakou konferenci mořské biologie s tím, že o půlnoci je deadline pro abstrakt. Na konferenci YOUMARES13 (Young Marine Researchers) jsem se nakonec s abstraktem přihlásil. Věděl jsem ale, že nemůžu čekat na poster session, protože byla poslední den večer a to už většina lidí odejde. Takže jsem se snažil o každé přestávce lákat co nejvíc lidí k mému posteru, což mě velmi bavilo. Jedna z mých, v uvozovkách, obětí byla studentka pracující s extrémofilními bakteriemi z hydrotermálních průduchů. Když se mě zeptala na můj výzkum, okamžitě mi doporučila Max Planck. Po malém průzkumu jsem zjistil, že bych tam mohl dělat hlubokomořskou astrobiologii, což mě opravdu nadchlo.

Jak na MPI funguje studium, liší se od běžného vysokoškolského studia?

Program MarMic je relativně intenzivní a upřímně asi jediný svého druhu. Standardní dvouleté magisterské studium je komprimováno do roku a půl. Náš průměrný školní den by měl začínat v 8 ráno a končit ve 4 odpoledne, někdy prý až v 8 večer, takže odpadají veškeré brigády. Naštěstí je většina nákladů pokrytá stipendiem. Taky nám byla slíbena minimálně jedna expedice a možnost půlroční expedice na Antarktidu, pokud bude v daný ročník organizovaná. Navíc se každý semestr zpracovává minimálně jeden výzkumný projekt.

Jak probíhalo přijímací řízení? Jak náročná jsou kritéria pro přijetí?

Někdy v lednu se zasílaly přihlášky, které musely obsahovat životopis, diplom o znalostech angličtiny minimálně na úrovni C1, musel jsem splňovat určité GPA (grade point average) a také jsem musel dodat dva doporučující dopisy od akademických pracovníků. A pak jsem čekal až do dubna, kdy mi oznámili, že jsem pokročil do dalšího kola, které se konalo v květnu a skládalo se ze dvou pohovorů a přijímací zkoušky. Na pohovory bylo přijato 20 mezinárodních studentů a nakonec nás zůstalo 13.

Byla Molekulární biologie a biotechnologie dobrým základem pro vaše další studium?

Molekulární biologie, nebo jak rád říkám moderní biologie, je program, který se dá uplatnit ve všech biologických oborech, takže základ mám určitě skvělý. Nejvíc mi ale daly všechny projekty, do kterých jsem se zapojoval v rámci své výzkumné skupiny a vlastní iniciativy. Mít mimořádný studijní výkon určitě nestačí.

Co konkrétně budete v institutu studovat?

Program je zaměřený na mořskou mikrobiologii a obsahuje několik specializací podle počtu výzkumných skupin v institutu. Teoreticky by to mělo fungovat tak, že si výzkumné skupiny odchovají nové aspirující členy. Já jsem si vybral hlubokomořskou specializaci, protože už na střední škole mě uchvátila astrobiologie. A například hydrotermální průduchy na dně Pacifiku jsou jedno z nejlepších míst na světě, kde provádět astrobiologický výzkum. Navíc mi bylo slíbeno řízení ponorky, a to jsem nemohl odmítnout. (usmívá se)

Navazujete tak na svůj dosavadní výzkum?

Můj bakalářský výzkum byl zaměřený na vliv simulovaného kosmického záření na kulturu Chlorella vulgaris – to je mikrořasa, která je spojována s vesmírným výzkumem a průmyslem, ale také s doplňky stravy. Vzhledem k tomu, že na dně oceánu člověk moc řas nenajde, začnu zase něco úplně nového. Zajímal by mě například genome mining extrémofilních prokaryot, ale musím o tom ještě popřemýšlet.

Plánujete na MPI zůstat i na doktorské studium?

Pokud mě nikdo nevyhodí, zůstanu i na doktorát. Ostatně to byla jedna z otázek u pohovoru – a když jsem odpověděl, že doktorát plánuji, tak se na mě komise hezky usmála. Věřím, že nic jiného ani slyšet nechtěli.

Na co se od října nejvíc těšíte?

Toho je spousta, nejvíc se ale asi těším na moře. V Severním moři jsem zatím plaval pouze jednou a byl to jeden z mých nekrásnějších zážitků. Pak se určitě těším na mezinárodní kolektiv, výzkum a hlubokomořské výpravy.

Více aktualit

Všechny aktuality