„Zvolili jsme výrobu kysele sráženého sýra typu panýr. Je to velmi snadné na přípravu. Stačí zahřát mléko na požadovanou teplotu a přidat ocet nebo šťávu z citronů. Poté vznikne sraženina, která se přecedí přes sítko s plachetkou,“ popisuje Alena Saláková, která na Ústavu technologie potravin zajišťovala jednu část programu. „Sýr se dá konzumovat hned po odkapání. Někteří účastníci po výrobě říkali, že si ho doma určitě znovu udělají,“ říká.
Na fakultu přišlo celkem osm dvojic. Zájemce organizátoři rozdělili na dvě skupinky. Zatímco jedna vyráběla sýr v mini-mlékárně, pro druhou byla připravena přednáška v učebně. „Účastníci se dozvěděli obecný postup výroby sýrů a také, jaké druhy sýrů máme v obchodech. Vše probíhalo zábavnou formou, účastnící se zapojovali do diskuse,“ doplňuje Saláková.
Setkání hodnotí pozitivně. „Všichni byli skvělí, výsledné sýry se účastníkům moc povedly. Na závěr proběhlo senzorické hodnocení. Bohužel se nedalo určit, který sýr byl nejlepší, protože každý má v oblibě trochu něco jiného,“ dodává Saláková. Propojení výuky dětí a seniorů je podle ní skvělý nápad. Přesto má takové vzdělávání svá specifika. „Program musí být zajímavý pro obě generace, takže vždy musíte volit nějaký kompromis při přípravě činností a aktivit,“ říká.
Že se tentokrát program vydařil potvrzuje účastnice Jitka Zavadilová, která na fakultu přišla s vnučkou Matyldou. „Z kurzu jsme nadšené. Moc se nám líbilo, jak se propojila teorie s praxí. Dozvěděly jsme se spoustu nových věcí. Možná se s Matyldou zúčastníme dalších kurzů v budoucnu. Určitě to ale vřele doporučím svým kamarádkám,“ dodává Zavadilová.
Agronomická fakulta se zapojí do programu Mezigenerační univerzity také v nadcházejícím zimním a letním semestru. V plánu je například lekce o výrobě jogurtů nebo kurz zaměřený na kvalitu potravin.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Alena Saláková, Ph.D., e-mail: alena.salakova@mendelu.cz, Ústav technologie potravin (AF)
Více aktualit
-
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025
-
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025 -
Mladým zemědělcem 2025 se stal Michal Slavík
Finále celostátní soutěže Mladý zemědělec už podruhé hostila Mendelova univerzita. Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo ve středu 11. 6. 2025. První místo znovu obhájil Michal Slavík, který vyhrál už loni. Do soutěže se zapojilo na 9000 žáků 7. a…13. 6. 2025 -
Mendelova univerzita v Brně povede mezinárodní projekt na podporu inovací v…
Mendelova univerzita v Brně získala prestižní grant od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) a povede mezinárodní projekt InnovPrecMed zaměřený na podporu rozvoje inovací v oblasti precizní medicíny. Projekt propojí univerzity,…12. 6. 2025 -
Pětici mladých potravinářů ocenila komise za diplomové práce. Utkají se v…
Celkem devět studentek a studentů se zúčastnilo místního kola soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Tu pořádá Potravinářská komora ČR, na Agronomické fakultě se konala už po šesté. Studenti si mohli nanečisto vyzkoušet obhajobu diplomové práce…5. 6. 2025 -
Součástí mise českého astronauta budou i experimenty z Agronomické fakulty
Celkem tři výzkumné experimenty, které budou součástí mise českého kosmonauta Aleše Svobody, se uskuteční ve spolupráci s Ústavem chemie a biochemie Agronomické fakulty MENDELU. Jeden z výzkumů bude zaměřený na monitorování stresové zátěže…2. 6. 2025 -
Před rokem nás opustil profesor Vojtěch Adam
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025 -
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…15. 5. 2025