Na Mendelově univerzitě odborníci hodnotili regionální potraviny

21. 6. 2021
Na Mendelově univerzitě v Brně odborníci hodnotili nejlepší regionální potraviny Jihomoravského kraje. Firmy a živnostníci jich přihlásili letos téměř 150.

Podle Miroslava Jůzla z Ústavu technologie potravin AF MENDELU bude pokračovat trend, že se více spotřebitelů zajímá nejen o složení, ale i o původ potravin. „Tedy přibývají spotřebitelé, pro které je při jejich nákupu stále důležitějším, zda mají veškeré pro ně relevantní informace o původu potraviny, a znalosti místních poměrů. Získává na významu i fakt, zda mají lidé důvěru ke konkrétnímu výrobci,“ uvedl Jůzl.

Mnoho lidí podle něj preferuje potraviny vyrobené z lokálních surovin. Dobře je znají a má to pro ně nezanedbatelný význam i z pohledu sociálního nebo ekologického. „I když doba dospěla do stádia, které se vyznačuje značnou nejistotou, všichni doufají, že se život vrátí co nejblíže k původnímu stavu. Jedno je jisté, budeme potřebovat dobré zázemí v podobě regionálních producentů kvalitních potravin,“ říká Jůzl.

Regionální potravina je soutěží, která se koná celostátně a je o ni na území Jihomoravského kraje mezi lokálními výrobci ve srovnání s jinými kraji větší zájem. V hodnotitelské komisi zasedají zástupci z řad pracovníků Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Paralelně se konají nejen u nás, ale i v dalších krajích soutěže, které této akci předcházely. Zde je to Chuť jižní Moravy. Kategorie jsou u obou ale trochu jinak koncipovány a nazvány. Výrobce ale může být oceněn v obou souběžných soutěžích.

„Cílem těchto soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Dále tak uvědomit si jejich význam nejen pro spotřebitele, ale i pro stát,“ dodal Jůzl.

Letošního ročníku se zúčastnila i Mendelova univerzita v Brně prostřednictvím Ústavu technologie potravin AF. Přihlásila Akademický rohlík, Akademickou makovku, Gothajský salám a nově i Špekáčky 1919-2019.

 

Hodnotitelská komise, kterou tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory ČR. letos navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2021 následujícím výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované  Vepřové škvarky, Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy  PŘESNÍDÁVKA PRO CHLAPÁKA, Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu  ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR – Poustevník, Markéta Palánová
4. Mléčné výrobky ostatní  MLÉKO, Lenka Klíčová
5. Pekařské výrobky včetně těstovin  Preclíky s kozím sýrem, PRIFILOM s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek  Špaldový dortík s kandovanou mrkví, PRIFILOM s.r.o.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje  11 EXTRA HOŘKÁ, Pivovar Mazák s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě  Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava, Oldřich Drápal
9. Ostatní  Kdoulová vejmrda, Chuť Moravy s.r.o.

 

Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují čerstvé výrobky původem z lokálních surovin.

Předání certifikátů s oceněním Regionální potravina Jihomoravského kraje se uskuteční dne 29. 8. 2021 na dožínkových slavnostech v Kyjově.

 

 

 

Více aktualit

Všechny aktuality