Konference je určena jak pro studenty, odbornou i laickou veřejnost.
kdy: čtvrtek 4. března 2021 – 9:00 – 14:15
kde: na YouTube (kontaktuje nás na mleko@mendelu.cz)
Počet sledujících online: 156
Shlédnutí: 526
-
9:00 – 9:15 Zahájení prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D., Ing. Alena Saláková, Ph.D., doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
-
9:15 – 9:45 Sláma Petr, Ing., Ph.D. (MENDELU): Somatické buňky mléka a jejich imunitní funkce
-
9:50 – 10:20 Hanuš Oto, prof., Ing., Ph.D. (VÚM, Praha): Metody podpory nutričně výhodného profilu mastných kyselin mléčného tuku v kravském jogurtu
-
10:25 – 10:55 Vorlová Lenka, prof., MVDr., Ph.D. (VFU, Brno): Laktóza – nezbytná i problematická
-
11:00 – 11:45 Kopáček Jiří, Ing., CSc. (ČMSM, ČR): Současný stav světového sýrařství
-
11:50 – 12:20 Čejna Vladimír, Ing., Ph.D. (Savencia Dairy & Fromage, ČR): Uplatnění sýrových výrobků v gastronomii
-
12:25 – 12:45 Čuboň Juraj, prof., Ing., CSc. (SPU, Nitra, SVK): Korbáčik – tradičný slovenský výrobok
-
12:50 – 13:10 Vítová Eva, doc., Ing., Ph.D. (VUT, Brno): Senzorická kvalita sýrových analogů vyrobených s přídavkem vybraných ořechových olejů
-
13:15 – 13:35 Kalhotka Libor, doc., Ing., Ph.D. (MENDELU): Mikrobiologická kvalita tvarohů
-
13:40 – 14:00 Saláková Alena, Ing., Ph.D. (MENDELU): Sortiment a označování sýrů z tržní sítě
-
14:05 – 14:15 Ukončení Dne s mlékem na MENDELU Ing. Alena Saláková, Ph.D., doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
Bližší informace naleznete na stránkách https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/den-s-mlekem.
Organizační tým Dne s mlékem na MENDELU
-
Ing. Alena Saláková, Ph.D.
-
doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
-
doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
-
doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.
a další pracovníci Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
Více aktualit
-
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025
-
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Agronomická fakulta bude spolupracovat se znojemským gymnáziem, cílem je…
Memorandum o spolupráci podepsali minulý týden děkan Agronomické fakulty Leoš Pavlata a ředitel Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Znojmo, příspěvkové organizace Pavel Kolář.…22. 9. 2025 -
Budoucnost agroekologie: Absolventi MENDELU se vrací podpořit nové generace v…
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025