Ve čtvrtek 13. února 2020 se pod patronací Potravinářské komory ČR na Mendelově univerzitě konalo místní kolo studentské soutěže „Studenti pro kvalitu potravin“. S tématem „Využití artyčoku (Cynara scolymus L.) v potravinářství“ zvítězila Bc. Štěpánka Glanzová se školitelkou Ing. Radkou Langovou, Ph.D. Postupuje tak do národního kola, společně s druhým umístěným Bc. Romanem Porazilem, který pod vedením svého školitele doc. Ing. Miroslava Jůzla, Ph.D. uspěl s tématem „Technologické vyhodnocení výroby měkkého salámu s přídavkem oleje.“
Výsledky byly slavnostně vyhlášeny na XLVI. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2020“ 4. 3. 2020 v aule MENDELU
Fotoreportáž z konání konference Ingrovy dny 2020
Na 3. až 5. místě se umístili (seřazeno abecedně):
Bc. Zuzana Lustigová (školitel doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.): Jakost těstovin z rýžové mouky
Bc. Klára Pálová (školitel doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.): Kvalita a variabilita kávy
Bc. Růžena Vávrová (školitel Ing. Alena Saláková, Ph.D.): Využití nových surovin pro kyselé srážení sýrů
Do soutěže se zapojili studenti bakalářských i magisterských „potravinářských oborů“ ze čtyř univerzit. Místního kola, které organizačně zajistil Ústav technologie potravin, se zúčastnilo pět studentů (Technologie potravin), a to v rámci kategorie „Výroba potravin a technologie“. Součástí prezentací studentů byla i ochutnávka potravin vyrobených přihlášenými studenty programu Technologie potravin.
Předsedkyní komise byla Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. V komisi zasedli členové Komise pro reformulace PK ČR a hodnotitelé Komise pro inovativní výrobky PK ČR, za MENDELU se zúčastnil proděkan Agronomické fakulty Ing. Daniel Falta, Ph.D.
Slavnostní předání diplomů postupujícím studentům se uskuteční v rámci Ingrových dnů dne 4. března 2020. Akce proběhne v aule MENDELU po ukončení 1. bloku přednášek na XLVI. Konferenci o jakosti potravin a potravinových surovin.
Předpokládané datum celonárodního kola je v první půli června a PK ČR o něm bude informovat na svých stránkách.
Děkujeme všem studentům i školitelům za jejich aktivní účast.
Více aktualit
-
Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se 5. září 2025 uskutečnil inspirativní workshop v rámci mezinárodního projektu EPD-NET (Filling the Gap: Development of Ecological Planning and Design Learning Network and Adaptive Smart Training…16. 9. 2025
-
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…30. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU…23. 7. 2025 -
Horko a sucho škodí městským trávníkům. Zvýšit odolnost mají nové druhy z…
Na městské trávníky ale i na travní porosty ve volné krajině negativně dopadá změna klimatu. Ta s sebou přináší horko a sucho, které způsobuje nejen vysychání trávníků, ale také změnu jejich složení a klesající druhovou rozmanitost. Trávníky a…3. 7. 2025 -
Obnovující se krajina po požáru svědčí suchomilným druhům brouků
V květnu 2012 zasáhl požár přibližně 165 hektarů lesa v oblasti Moravské Sahary. Výzkum ukázal, že požár měl pozitivní dopad na obnovu biodiverzity. Vědci a vědkyně z Lesnické a dřevařské a Agronomické fakulty MENDELU pod vedením Emanuela Kuly se…25. 6. 2025 -
MENDELU otevírá zrekonstruovanou budovu Ústavu chemie a biochemie
Po přibližně dvou letech otevírá Mendelova univerzita v Brně opět budovu D, která prošla kompletní rekonstrukcí. Budova, ve které sídlí Ústav chemie a biochemie, nově nese jméno Pavilon profesora Adama, podle zesnulého Vojtěcha Adama, který ústav…23. 6. 2025 -
Prezident jmenoval nové profesorky a profesory, dva jsou z Agronomické fakulty
Prezident Petr Pavel jmenoval v pondělí 87 nových profesorek a profesorů, kteří byli navrženi vědeckými a uměleckými radami vysokých škol. Ve velké aule pražského Karolina převzali jmenovací dekret i dva zástupci z Agronomické fakulty.…17. 6. 2025