V rámci oslav 100 let od vzniku Mendelovy univerzity v Brně se konalo několik akcí spjatých s Ústavem technologie potravin Agronomické fakulty. Na tradiční březnové akce jako jsou konference o jakosti potravin a potravinových surovin a Den s mlékem na MENDELU konaných v rámci Ingrových dnů navázaly dubnové akce.
Ve čtvrtek 12. 4. 2019 proběhlo hodnocení v rámci soutěžní přehlídky nakládaných Hermelínů s názvem NAKLÁDANÝ HERMELÍN 2019. Celkem bylo do finále soutěže, jejímž partnerem byla firma Savencia Fromage&Dairy Czech Republic, zařazeno deset přihlášených vzorků. Potěšujícím je účast studentů, a to jak z naší univerzity, tak například ze Střední školy, základní školy a mateřské školy pro sluchově postižené v Olomouci a Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži, jakož i jiných milovníků tohoto v naší gastronomii zdomácnělého pokrmu.
Nejlépe byl odbornou komisí hodnocen:
1. nakládaný Hermelín s hráškovým pestem s názvem Gregor, na těsném druhém místě se umístil
2. nakládaný Hermelín na zeleno, který komisi zaujal celými vlašskými ořechy a na třetím místě se umístil
3. nakládaný Hermelín s medvědím česnekem s názvem Mendelák.
Soutěžní vzorky mohli také ochutnat v areálu univerzity ti, kdož zavítali na Velikonoční jarmark století, který proběhl v sobotu 13. 4. 2019 za účasti mnoha tisíců návštěvníků. Ústav technologie potravin zde nabízel k ochutnávce výrobky vznikající v provozních laboratořích, jak při praktické výuce studentů (cvičení, kvalifikační práce), tak pro potřeby publicity studijního programu Chemie a technologie potravin a Agronomické fakulty. A tak byly prezentovány pekárenské výrobky (rohlíky, makovky, jidáše, sušenky), čokoládové pralinky (s různými náplněmi), masné výrobky (klobásy, párky), sirupy nebo naše akademické pivo. Po celý rok se tak mohou účastníci akcí konaných v rámci oslav století MENDELU setkávat s kvalitními produkty vzešlými z vědeckovýzkumné činnosti zaměstnanců a našich studentů
Fotogalerii zachycující velikonoční jarmark, také Ústav technologie potravin, naleznete zde.
{FUNCTION[„po-modules-photogallery“](id=1451)}
Více aktualit
-
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025
-
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…24. 1. 2025 -
Na vývoji léčiva proti nervovým otravám spolupracují vědci z Agronomické…
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany…13. 1. 2025 -
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024