V loňském roce se Mendelova univerzita v Brně zapojila se svými výrobky do tradiční soutěže potravinářských výrobků zdejšího kraje nazvané Chuť jižní Moravy. Ta probíhá paralelně se soutěží Regionální potravina, ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. I zde je v rámci soutěže, kterou organizuje Regionální agrární komora a technicky probíhá na půdě naší univerzity, v jednotlivých kategorií zvolen nejlepší výrobek, který pak může používat označení a logo Zlatá chuť jižní Moravy. Ostatní výrobky, kteří uspějí v soutěži, i když nejsou hodnoceny jako nejlepší za kategorii, mohou užívat logo a označení Chuť jižní Moravy.Toto hodnocení za minulý rok získaly i Akademický rohlík a Akademická makovka z pekárny a Gothajský salám z masné výrobny (CZ 22067) Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty.
Toto pracoviště disponuje moderním výrobním zařízením využívaným v rámci výuky i vědy a výzkumu. Na jednu stranu musí splňovat náročné podmínky legislativy na provozovatele potravinářských provozů a na stranu druhou tak může studentům a jakýmkoli účastníkům spolupráce (firmy, instituce) demonstrovat podmínky výroby.
Přihlášení a následné ocenění 3 výrobků, které jsou produkovány místní pekárnou a masnou výrobnou, splnilo naše očekávání jako vítané a nezávislé zpětné vazby a uznání kvalit našich potravin a výrobních postupů. Do budoucna budeme v této vnější evaluaci pokračovat.
Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Ústav technologie potravin AF
Více aktualit
-
Přesně před rokem, 21. května 2024, nás po krátké těžké nemoci opustil prof. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D. Na významného vědce a emeritního prorektora MENDELU dnes krátce zavzpomínalo při pietním setkání vedení fakulty i Ústavu chemie a biochemie, kde…21. 5. 2025
-
Školní zemědělský podnik Žabčice slaví sto let od svého založení
Školní zemědělský podnik v Žabčicích letos slaví sto let své existence. Významné výročí oslaví v rámci dvou polních dnů, které se budou konat v červnu a v září. Součástí oslav bude výstava věnovaná historii, současnosti i budoucnosti podniku,…19. 5. 2025 -
Vědecký tým MENDELU zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene
Vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem, zemědělskou společností JTZE a.s. a Českou zemědělskou univerzitou zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene v Česku adaptované na podmínky klimatické…15. 5. 2025 -
Odborníky na nakládání s odpady a toxickými látkami bude nově vzdělávat…
Připravit odborníky schopné řešit aktuální výzvy v oblasti zpracování odpadů a kontaminace životního prostředí má nový studijní program Ekotoxikologie a management odpadů. Výuka na Agronomické fakultě začne už letos na podzim. Studium je…5. 5. 2025 -
Na Agronomické fakultě se konaly zlaté promoce
Ve středu 30. dubna se konaly zlaté promoce absolventů Agronomické fakulty z roku 1975. V aule Mendelovy univerzity v Brně se sešli bývalí studenti oborů Fytotechnika a Mechanizace zemědělství. „Věřím, že každá univerzita a…2. 5. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025