Program Potravinářství a výživa člověka - specializace Výživa člověka
2 roky studia, titul Ing.
- Zajímá vás nutriční hodnota potravin a využitelnost živin?
- Chcete mít v malíku znalosti fyziologických, anatomických a genetických aspektů výživy člověka?
Studiem získáte základní znalosti o lidském těle, fyziologických procesech trávení, zpracování a využití živin na orgánové, buněčné a molekulární úrovni.
Studium zahrnuje také rozšíření znalostí z oblasti výživy člověka prostřednictvím specializovaných předmětů jako je preventivní a komunitní výživa, nebo funkční potraviny.
V předmětu poradenství ve výživě se seznámíte s psychologií výživy, základními aspekty poradenského procesu i s poruchami příjmu potravy a jejich důsledky.
V neposlední řadě získáte nezbytné znalosti z oblasti analýzy, kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin (speciální mikrobiologie, hygiena, toxikologie). V odbornosti se můžete specializovat výběrem z povinně volitelných předmětů.
Uplatnění naleznete v oboru nutričních odborníků především na úrovni vedoucích pracovníků úseků vývoje, označování a kontroly označování nutriční hodnoty, dále v poradenství, a také ve státní sféře u kontrolních institucí z oblasti potravinářství nebo zemědělství.
Co z vás bude:
- Poradce pro výživu
- Vedoucí úseku výroby a vývoje/kontroly doplňků stravy
Studijní plán - povinné a povinně volitelné předměty
Státní závěrečná zkouška – obhajoba diplomové práce a ústní zkouška ze 4 předmětů:
- 3 předměty povinné: Analýza potravin, Technologie a hygiena potravin, Humánní výživa
- 1 předmět povinně volitelný: Genetika a potravinářská genomika / Chemická a biologická nebezpečí v potravinách / Výživové poradenství
Garant programu: prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Pokud úspěšně absolvujete NMgr. studium, můžete pokračovat následně v doktorském studiu a získat titul Ph.D.