Program Technologie potravin
3 roky studia, titul Bc.
- Zajímá vás, co jíme?
- Chcete mít v malíku všechny potravinářské technologie a podílet se na vývoji, inovaci nebo kontrole potravin?
Studium je zaměřeno na specializované potravinářské výroby (technologii masa, cereálií, mlékárenského průmyslu, drůbežářského průmyslu, sacharidů, kvasného průmyslu, tuků, zpracování ryb) včetně konzervace a chemie potravin v návaznosti na základy zemědělské produkce a předměty všeobecného zaměření.
Získáte také nezbytné znalosti z oblasti bezpečnosti potravin (mikrobiologie, hygieny potravin a potravinářské legislativy) a metod hodnocení kvality potravin i surovin včetně senzorické analýzy. V odbornosti se můžete specializovat výběrem z povinně volitelných předmětů.
Uplatnění naleznete v oboru technologie výroby potravin a zpracování zemědělských a potravinářských surovin, především na úrovni středního a vyššího managementu, dále v samostatném podnikání v produkci a distribuci potravin a potravinářských zemědělských surovin, nebo ve zpracovatelských podnicích – jako vedoucí výroby potravin, technolog potravinář, specializovaný laborant, nákupčí potravin a surovin, a také ve státní sféře u kontrolních institucí z oblasti potravinářství i zemědělství
Co z vás bude:
- Potravinářský technolog
- Technik pro řízení výroby potravin / pro řízení a kontrolu jakosti a hygieny potravin
Pokračovat můžete v navazujícím magisterském studiu:
- Technologie potravin
- Jakost a bezpečnost potravin
- Výživa člověka
Studijní plán - povinné a povinně volitelné předměty
Státní závěrečná zkouška – obhajoba bakalářské práce, zkouška ze 2 předmětů:
- 1 předmět povinný – Technologie potravin
- 1 předmět povinně volitelný – Hygiena a legislativa potravin / Chemie potravin / Mikrobiologie a údržnost potravin
Garant programu: doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.

Alice Mikulenková, ambasadorka studijního programu Technologie potravin
„Když jsem se po gymnáziu rozhodovala, kam jít na vysokou školu, neměla jsem v hlavě úplně jasno. Začala jsem tedy chodit do práce, kde mi moje kolegyně s nadšením popisovala právě onu Chemii a technologii potravin. Zaujal mě přátelský kolektiv, a především rozšíření znalostí ve zpracování a hodnocení jakosti potravin, a hlavně mi přišlo zajímavé studovat potravinářské technologie a jejich současné trendy.“

Vendula Popelková, ambasadorka studijního programu Technologie potravin
„AF jsem si vybrala z toho důvodu, že mě tématika potravin a výživy člověka vždy zajímala a lákala. Pokud k tomu člověk přičte krásný areál univerzity a skvělou partu lidí, nepůjdu daleko od pravdy, když tohle místo nazvu svým druhým domovem.“
Klidně nám napiš svůj dotaz na ambasador.tpo@mendelu.cz

Ing. Aneta Štulpová, TPM manažerka a mezinárodní auditorka TPM pro společnost Heineken ČR, absolventka AF MENDELU
„Ráda na studium vzpomínám, v zaměstnání se mi hodily nejen předměty spojené s chemií nebo technologií potravin, ale i statistika, ekonomika, marketing. Pokud se posunete z pozice specialisty na pozici vedoucího pracovníka, jsou tyto disciplíny jako management naprostou nutností.“