Bakalářský studijní program (titul Bc.), 3 roky studia

 

Cílem studia je příprava odborníků pro obor zpracování a hodnocení jakosti potravin a pro příbuzné profesní obory. Studijní program připravuje studenty pro výkon odborných a řídících funkcí na úrovni operativního a středního podnikového managementu. Studium je zaměřeno na teoretické základy předmětů všeobecného zaměření (chemie, biologie, matematika, fyzika aj.) a rozvoj obecných oborových znalostí a dovedností všech potravinářských technologií, které mají svůj základ v zemědělské produkci. Nedílnou součástí studia je mikrobiologie, návazně hygiena potravin a potravinářská legislativa.

 

Důraz je kladen také na:

  • znalosti chemie potravin, konzervace potravin a potravinářské mikrobiologie
  • teoretické i praktické znalosti chemického složení potravinářských surovin a metod stanovení kvality surovin a potravin
  • samostatnou aplikaci znalostí v potravinářské technologické praxi
  • laboratorní techniky využívané při analýze surovin, meziproduktů a hotových výrobků
  • znalosti technologických zařízení v současnosti využívaných v technologii potravin
  • zodpovědnost za hygienické a technologické parametry jakosti potravin a surovin
  • schopnosti vyhodnotit možnou přítomnost pro zdraví rizikových nebo škodlivých látek v potravinách
  • znalost základních právních norem používaných v potravinářství v ČR a EU

 

  • Více informací k programu
    • Absolvent programu Technologie potravin umí samostatně řídit technické a odborné činnosti, chápe struktury organických látek jako podstaty přírodních látek, dokáže využívat a zpracovávat informace, je schopen samostatně řešit problémy, aplikovat znalosti v praxi a je schopen organizace, plánování a rozhodování. Uplatnění nalezne v oboru technologie výroby potravin a zpracování zemědělských a potravinářských surovin, především na úrovni středního a vyššího managementu, dále v samostatném podnikání v produkci a distribuci potravin a potravinářských zemědělských surovin, nebo ve zpracovatelských podnicích – jako vedoucí výroby potravin; technolog potravinář; specializovaný laborant; nákupčí potravin a surovin; vedoucí prodeje potravin nebo oddělení supermarketu, skladování potravin, balení a distribuce; dispečer dopravy surovin a potravin; vedoucí evidence a řízení zásob včetně organizační a administrativní činnosti, plánování potravinářské výroby; střední a vyšší management výrobců potravin, zemědělské produkce potravinářských surovin; pracovník v poradenské sféře a také v státní sféře u kontrolních institucí z oblasti potravinářství i zemědělství (SZPI, SVS, SZIF).
    • Relevantní charakteristické profese

      • Samostatný technik pro kontrolu jakosti a hygieny v potravinářství
      • Samostatný technik pro řízení jakosti a hygieny v potravinářství
      • Samostatný technik pro řízení výroby v potravinářství
      • Samostatný technolog v potravinářství
  • Předměty povinné a povinně volitelné
    • Anatomie a fyziologie rostlin
      Aplikace výpočetní techniky v zemědělství
      Bakalářský seminář Technologie potravin (TP) I, II
      Biochemie TP
      Fyzika
      Chemie anorganická a analytická TP
      Chemie anorganická a analytická TP - seminář
      Chemie organická TP
      Chemie organická TP - seminář
      Chemie potravin
      Chov hospodářských zvířat TP
      Konzervace potravin
      Koření a byliny v potravinářských technologiích
      Matematika
      Morfologie a fyziologie hospodářských zvířat
      Obecná hygiena potravin
      Odborný jazyk TP
      Pěstování a výživa rostlin
      Pěstování ovoce a zeleniny
      Podniková ekonomika
      Potravinářská legislativa
      Praxe bakalářská
      Produkce a zpracování ryb
      Technologie cereálií
      Technologie drůbežářského průmyslu
      Technologie kvasného průmyslu
      Technologie masa
      Technologie minoritních živočišných produktů
      Technologie mléka
      Technologie mlékárenského průmyslu
      Technologie sacharidů
      Technologie tuků
      Technologie výroby sýrů
      Včelí produkty
      Vinařství
      Základy potravinářské mikrobiologie
      Základy senzorické analýzy
    • Státní závěrečná zkouška – obhajoba bakalářské práce, zkouška ze 2 předmětů:

      • 1 předmět povinný – Technologie potravin
      • 1 předmět povinně volitelný – Hygiena a legislativa potravin / Chemie potravin / Mikrobiologie a údržnost potravin
AgroContact | s námi porostete

Aktuální nabídka
pracovních příležitostí